• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

padl mi lapek :(

super!
pobralem ubuntu, chce go nagrywac ale wyskakuje mi komunikat "za malo miejsca na nosniku"!
qr.. brat zabral mi z blaszaka nagrywarke DVD :???:

---------- Post dodany o 10:14 ---------- Poprzedni post o 09:57 ----------

No to daj mnożnik 11x, a częstotliwość 200Mhz, jeśli pomnożysz to wyjdzie 2,2Ghz (T6600)

primo - mam T4200
secundo - brak takiej opcji!

Pracowałem trochę w serwisie laptopów i często objawy o jakich piszesz były powodowane zimnymi lutami pod mostkiem lub gpu na płycie głównej.
Pewnie zaraz ktoś skrytykuje brak blue-screenów czy artefaktów - w laptopach objawy bywają inne niż w kartach graf. z pcta.
Masz w BIOS'ie jakieś podstawowe temperatury ? Byłbym rad jeżeli tak, to eliminuje część problemów.
Jeżeli masz możliwość, spróbuj ustawić delikatnie wyższe napięcie pracy dla pamięci jak i procesora.
Problem może dotyczyć także błędu ze strony producenta. Jakiś czas temu ASUS wypuścił wadliwą serię notebooków X52j. Wada dotyczyła błędu konstrukcyjnego na płycie głównej. Do dysków twardych w owych modelach dostarczany był zbyt mały prąd. Laptopy wieszały się same z siebie po czym po 30 minutach zaczynały normalnie działać. Problem eliminował wlutowany drut przebiegający przez płytę główną lub wymiana dysku na mniej prądożerny.

chyba, że masz możliwość bootowania z pendrive, no i czy masz pendrive`a pod ręką

pen tylko 1gb :(

sciagam LIVE CD ze stronki ubuntu

Masz w BIOS'ie jakieś podstawowe temperatury ?
niestety nie

Jeżeli masz możliwość, spróbuj ustawić delikatnie wyższe napięcie pracy dla pamięci jak i procesora.
brak ustawien - ten bios jest naprawde bardzo ubogi

ju bootuje z cd

---------- Post dodany o 11:27 ---------- Poprzedni post o 11:23 ----------

ubuntu sie odpalil z CD
zainstalowac go? czy co teraz?

Najpierw przenieś sobie najważniejsze dane, potem odpal Gparteda i napisz jak wykrywa, dysk, jako normalne partycje czy cały niesformatowany.
Jak byś chciał instalować to pamiętaj że robi się to zazwyczaj na 3 partycjach: home-dane użytkownika swap-przestrzeń wymiany i / na system.

Możesz zainstalować i potestować czy komp będzie poprawnie działał, czy w ogóle instalka ruszy. Jeżeli nie masz problemów z dyskiem to powinna ruszyć. A skoro memtest daje wynik ok dla ramu, a do tego ubuntu live załadowałe to oznacza, że bloki pamięci ram są sprawne. Ja miałem takie zawiechy, gdy miałem nieodpowiednie kostki ram (nie pasowały pod mój chipset). Po instalacji systemu komp łapał zawiechę pod obciążeniem. Możesz jeszcze spróbować zresetować bios wyjmując na kilkanaście sekund baterię na płycie głównej.

Raf Jesli ma zresetowany bios to jak może miec nieorginalne taktowanie??
Poszukaj bad sectorów na dysku Bo to na 99% jego wina

ja mam dysk zew 320G prawie cały pusty to mogę Ci użyczyć trochę miejsca na dane a jak uporasz się z komputerkiem to wtedy Ci wszystko oddam daj znać tylko co z tym wszystkim wyszło.

przegapilem ten post
bylbym wdzieczny za udostepnienie dysku
w sobote mam wolne...

Jeżeli jest to AMI BIOS
niestety jakis inny i ta funkcja nie dziala

Poszukaj bad sectorów na dysku Bo to na 99% jego wina

skanowalem dysk (nie caly ale sporo) i nic nie wykazal

jeszcze zgram dane na inny dysk, sformatuje swojego calego i zobacze czy wtedy cos pomoze
jak nie to wysylam kompa do serwisu

a co do bateri od biosu to nawet nie wiem gdzie szukac
nawet nie wiem gdzie mam gniazdo od RAMu :p

Raf Jesli ma zresetowany bios to jak może miec nieorginalne taktowanie??

Może to trochę głupie, ale ja na swoim starym kompie miałem tak po zresetowaniu biosu, być może była to wina padniętej baterii (Taktowanie 1000Mhz zamiast 1750Mhz, jak dałem ponad 2000Mhz to komputer zawieszał się przy ładowaniu).

Paweł daj mi znać co Ci się udało zrobić z komputerem to ta sobota jak najbardziej aktualna. Jeszcze jak mi się uda znaleźć płytkę z windowsem XP którego instalowałem na lapku to tez Ci wezmę.

Do zarządzania partycjami polecam Gparteda, jest na płycie z ubuntu. Moim zdaniem jeden z najlepszych programów, spore możliwości, różne systemy plików i do tego darmowy.....

A masz jakies urządzenia podpięte pod tego notka podczas instalacji ?? stawanie instalatora powodowały tez niektóre modemy adsl na usb

Tylko mysz i zasilacz

---------- Post dodany o 22:01 ---------- Poprzedni post o 18:18 ----------

dobra wiadomosc - po usunieciu partycji instalka ruszyla dalej ;)

a co do bateri od biosu to nawet nie wiem gdzie szukac
nawet nie wiem gdzie mam gniazdo od RAMu
baterię cięzko znaleźć ale twardy dysk i ram bez problemu dasz radę
odkrecaj wszystko co się da

ja miałem podobny problem to pomoglo czyszczenie wnętrza
sprężone powietrze i do ataku ;)

Powrót