• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Paint ripper

marian

Moderator
Członek ekipy
Reakcji
297
Witam,chce pomalować moją ramę rowerową,najpierw jednak muszę się pozbyć starego lakieru i chciałem do tego użyć tego zmiękczacza do starej farby.

Pytanie: czy taki środek można użyć na aluminium?

U mnie w sklepie można kupić dwa rodzaje,nazwy nie pamiętam ale jeden jest w standardowej butelce szklanej a drugi w puszce,oba są tanie bo w przedziale 10-14zł.

Nie masz znajomego ze sprzętem do piaskowania ?
Proponuję poszukać zakładów w okolicy które się zajmują też taką dzialalnością, jak dobrze pogadasz to 0,7 załatwia sprawę ;)

Ale raczej aluminium nie można piaskować...tak mi się przynajmniej wydaje,jest za miękkie.

piaskować można, jak wszystko prawie ;) Zależy tylko czym się będzie piaskować, bo wbrew pozorom nie robi się tego tylko piaskiem.

No dobra...ale co z tym środkiem? można go użyć na aluminium? na etykiecie jest napisane że używa się tego na drewnie,metalu,betonie itp. ale nie pisze jakim rodzaju metalu...

No ja mam taką nadzieję,nie chciałbym żeby mi ramę wyżarło :razz:

Próbowałem takim środkiem zedrzeć starą farbę z futryny u mamy w domu. Beznadziejnie szło. Wcale nie chciała współpracować. W końcu użyłem opalarki ale ona w twoim przypadku nie zda egzaminu.

Zaryzykowałem i kupiłem na próbę :smile:

zobaczcie jaki efekt:

Jak dla mnie bomba :grin: smarujesz tym preparatem jak zwykłą farbą i po chwili (jakieś 2min) farba sama odłazi od ramy i wysusza się...potem wystarczy tylko ją zetrzeć szmatką.

ja o istnieniu czegos takiego dowiedzialem sie na praktykach w szkole. spora czesc sciany zniszczylem bo byla taka fajna zabawa :mrgreen:

Powrót