• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Panasonic WM-61A

• Autor wątku Autor wątku Q
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
takero lapka asusa kupowałem jakieś pół rok temu i niemam, mój brat z 3 miesiące temu kupował lenowo i też niema (oba nojki ze sklepu) :razz:
ogólnie mnie dręczy zestaw do lapka .... bo ... na 9m^2 troche ciężko robić pomiary ze względu na ilość miejsca, kiedyś robiłem z kumplem i było sporo odbić :neutral:

Takero - zainteresowało mnie stwierdzenie 60W z Fire wire (bardzo dużo przy 12V to jakieś 5A !!!), ja gdzieś wyczytałem że wydajność prądowa to 1,5A (fakt - jest to 3x więcej niż z USB). Jak masz gdzies na ten temat jakies informacje to poczytam.

tak nieprecyzyjnie piszą, że szok.
Ja doczytałem jeszcze ze zasilanie 8-40V 1,5A, tak więc zakłądając że jest zewnętrzne zasilanie 40V to można uzyskać te 60W, ale biorąc z kompa to przy 12V uzyskamy 18W. Tak to rozumiem.

Quester, dlatego myślę że rozsądnym rozwiązaniem byłoby dwóch opcji - firewire i aku, posiadaczom fw ograniczyłoby to koszty i nie musieliby dźwigać aku ;)

Słusznie... zastanawiam się tylko czy jakość napięcia z firewire jest wystarczająco dobra by nie stosować dodatkowego "wygładzania" (martwi mnie to o tyle, że mic preamp i amp jest zasilany w integrze tym samym źródłem napięcia, a zatem jego "jakość" jest co najmniej ważna - aku to gwarancja absolutnego braku śmieci w zasilaniu)... Faktem jest, że lapa można męczyć z jego akumulatora przy pomiarach, ale pytanie nr 2: czy "bebechy" laptopa nie sieją na zasilanie podawane na firewire ?
Trzeba wziąć laptosia na oszczyloskop :lol:

Quester napisał:
Trzeba wziąć laptosia na oszczyloskop :lol:
znajdę chwilę czasu w sesji i jakiś zbędny kabel firewire to pomęcze :)

Quester napisał:
Słusznie... zastanawiam się tylko czy jakość napięcia z firewire jest wystarczająco dobra by nie stosować dodatkowego "wygładzania" (martwi mnie to o tyle, że mic preamp i amp jest zasilany w integrze tym samym źródłem napięcia, a zatem jego "jakość" jest co najmniej ważna - aku to gwarancja absolutnego braku śmieci w zasilaniu)... Faktem jest, że lapa można męczyć z jego akumulatora przy pomiarach, ale pytanie nr 2: czy "bebechy" laptopa nie sieją na zasilanie podawane na firewire ?
http://akkus.com.pl/index.php?styl=szczegoly&grupa=pomiary&kat=clio&symbol=CLIOfwSTD&lang=pl&dh=dt :)
Więc przeszkód być nie powinno :)

takero napisał:
Więc przeszkód być nie powinno :)
Słusznie... słusznie... ciekawe czy wygładzają w tym ustrojstwie dodatkowo napięcie :???: Właśnie dlatego chętnie bym się mimo wszystko dowiedział jaki obrazek pokaże oscyloskop :)

Z tego co wiem to są z nim niemałe problemy, a i przemyślany za bardzo to on nie jest...
Pamiętam że cyrki z prowadzeniem masy są.

eeee.... :cry:

pozostaje wiec czekac.........

Quester, jak, jak widzisz temat dokonczenia systemu w kontekscie czasu :mrgreen: ?????

W obecnej chwili przymierzam się do pierwszych prób z nowym preampem do mikrofonu (piszę "przymierzam się" bo niestety czasu mi jak zawsze brakuje) - koledzy z zaprzyjaźnionej firmy elektronicznej zaprojektowali go od podstaw. Jak się okazało ich projekt jest jeszcze tańszy i prostszy w wykonaniu niż preamp Wallin'a, a w teorii powinien legitymować się lepszymi parametrami. W najbliższym czasie czekają ów nowy preamp intensywne pomiary i testy praktyczne (oczywiście w moim wolnym międzyczasie).
Jeśli chodzi o wzmacniacz: tu nieco zmieniła się koncepcja (powstał nowy pomysł uzyskania dobrej jakości wzmacniacza bardzo niskim kosztem) więc poprzedni projekt "spadł" i obecnie powstaje zupełnie nowy - mam nadzieję, że finalny.
Ponadto zleciłem już modyfikację układu zasilania tak by uwzględniał on możliwość podłączenia zasilania z firewire.
Pozostaje jeszcze napisać soft do całego ustrojstwa, ale tu najpierw trzeba dokładnie przemyśleć jego funkcjonalność i ergonomię użycia.
Jak widać z powyższego na integrę trzeba będzie jeszcze poczekać dość długo. Z całą pewnością zanim zostanie wprowadzona do sprzedaży przynajmniej jeden prototyp trafi do doświadczonego użytkownika forum na testy - narazie nie zastanawiałem się któż to mógłby być, bo na to jeszcze przyjdzie czas.

Quester napisał:
Z całą pewnością zanim zostanie wprowadzona do sprzedaży przynajmniej jeden prototyp trafi do doświadczonego użytkownika forum na testy - narazie nie zastanawiałem się któż to mógłby być, bo na to jeszcze przyjdzie czas.
Yoshi, Grzesio i parę innych osób myślę że i tak go przetestuje więc proponuje Irka , tym bardziej że miał doświadczenie z wieloma komercyjnymi kombajnami pomiarowymi :)

Skoro już dopytywaliście się o PCB do preampa to uprzejmie informuję Szanownych Forumowiczów, że od jutra płytka będzie w sprzedaży.
Dla ciekawskich zamieszczam zdjęcia ;)

BTW: jeśli ktoś reflektuje, to widoczny na zdjęciu Preamp (wykonany w celach testowych) jest do sprzedania. Cena 25,00 zł + koszty przesyłki (kto pierwszy ten lepszy bo mam tylko jedną sztukę :twisted: ).

Załączniki

• pcb_desc_126.jpg
    pcb_desc_126.jpg
    57.4 KB · Wyświetleń: 0
  • pcb_pads_171.jpg
    pcb_pads_171.jpg
    67.8 KB · Wyświetleń: 0
  • preamp_in_606.jpg
    preamp_in_606.jpg
    40.3 KB · Wyświetleń: 0
  • preamp_134.jpg
    preamp_134.jpg