• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Panel ABelektronika PA400 cudo czy ściema ?

Reakcji
1
Witam

Poszukując gotowego Panela do Subwoofera, bo na DIY czasu mało, napotkałem wspomnianego ostatnio na forum PA400 ABelektronika:
http://subwoofery.pl/pa400.html

wewnątrz wygląda następująco:

Widać że pracuje na dwóch końcówkach po jednej parze 1943/5200 w układzie mostkowym, wygląda bardzo schludnie i profesjonalnie ale jest jedno ale:
- produkują je dla obciążenia 4 lub 8R i ma mieć przy 4 i 8 400W RMS, zadzwoniłem i zapytałem o 6R powiedzieli że bez problemu dostosują układ pod 400W 6R i teraz pytanie jakim cudem z takiego układu taka moc?

Albo jestem niedouczony albo coś źle obliczam ale ni jak nie widzę tych 400W deklarowanych przez producenta

Możecie się jakoś wypowiedzieć jak to widzicie i jaką realną mocą może dysponować ?

Pozdrawiam

W sumie dobre pytanie, irek - kaskader wyciąga 150W z jednej pary, więc tych 400 też jakoś nie widzę.

Zasilanie z trafa 2x25V . Realnie można się spodziewać 280-300W RMS/4ohm.
Nie trudno się zorientować o rzetelności podawanych mocy skoro dla wzmacniacza na popularnym TDA podają 100W RMS/4ohm.

Tak myślałem że o takiej mocy rozmawiamy, i przy 6R też coś w tych granicach osiągną jak i przy 8...

Przypadkiem ten wzmacniacz nie pracuje w mostku ? Wygląda na dwie symetryczne końcówki, do pracy mostkowej wzmacniacza wystarczy mniejsze napięcie zasilania żeby osiągnąć większą moc.

Tak Tak napisałem też że pracuje w mostku, oni dostosowują moc do obciążenia napięciem na trafie i stąd on występuje w różnych wersjach z taką samą mocą ....

Pytanie ile realnie przy tych 6 ohm można z tego wycisnąć, bo moim zdaniem max to 300W przy 4 przy 6 i przy 8 w zależności od napięcia zasilania

Jak dla mnie to bał bym się tego używać przy 4 ohm w mostku moc 300W to moc maksymalna moim zdaniem,i tak jak piszesz zwiekszają napiecie dla 6 i 8 ohm jest wieksze niż dla 4ohm.

Daj znać Gucio jak zmontujesz tego Dx-1000 jestem ciekaw jak to działa.Z tego co się orientuję to ma spore zniekształcenia nawet 10% powyżej 50%Mocy czyli przy jakiś 500W/4R,chociaż czy dla subofera będzie miało znaczenie to nie wiem

Powrót