• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

panel do sooba za 92 zl 100W ???

Daj sobie spokuj.Mam płytke z tego.TANDETNIE WYKONANA !!!!.Tragedia wręcz.... .

"Nie którzy uważają żeby dorównać osiągom tranzystora MOSFET należało by zamiast jednego MOSFET-a zastosować osiem konwencjonalnych tranzystorów mocy!!!!!"

Dobre :-)

Ściema,daj sobie lepiej spokuj.Jeśli ktoś uważą że scalak jest duuuuuużo lepszy od wzmaka na Mosfet to o czymś to świadczy. Dużo sobie liczy bez trafa.
pozdro

Mialem to :] i to ta najdrozsza wersje tego szitu. TDA 7249 z trafem 100W faktycznie odda nam 100W ale nie wiem czego, pochodzilo to u mnie moze z 2 tygodnie i nagle przestaje dzialac szkoda slow SHIT i koniec przestrzegam wszystkich

Dużo to on sobie akurat nie liczy. Ja sobię liczę więcej, bo zacząłem cenić wolny czas.
U mnie filtr kosztuje ~120zł (za kilka dni będzie w sprzedam, nowa konstrukcja hi-end:-), a końcówka na LM3886 około 50zł. Zasilacz każdy potrafi zrobić sam, możn a go zbudować za ~70-80zł.

Aplikacja podstawowa wymaga min 150 wat trafa żeby jako tako grało bez rewelacji.Ciekawi mnie jakim cudem wycisnął z niego te 100 wat,chyba potraktował go napieciem z górnej granicy.
pozdro

senso 100 wat trafo wystarczy do osiągnięcia max mocy z TDA i to wcale nie bedzie za dużo dla trafa .... .

Tda na 100 wat-owym trafie nie jest w stanie osiągnąć 100 wat mocy na głośniku przy 4 ohm/chyba że przy thd>>>10-15%/ To nie perpetum mobile straty muszą być.
Minimum trafo to 150 wat a każdy użytkownik tej kości powie że lepiej dać 200 wat trafo + 20000 uF na szynę żeby zminimalizować tętnienia itp.
Przy takim trafie tj 100 wat kość odda około 40-50 wat jeśli wogóle choć niekoniecznie :P
pozdro

Spoko spoko da sie z trafa 100Watowego uzyskac 100W mocy. Jednak nie jest to polecane do kosci TDA bo trzeba by wtedy dac duzy zapas napiecia zasilania ktore w spoczynku bedzie wynosic ok +-50V.

senso - straty ktore ty podajesz to absurd! dobrze nawiniete trafo toroid nie ma takich strat, jak dasz gora 30% zapasu to styknie, i jeszcze powiedz mi po co siejesz ploty ze trzeba dac 20000uF na galaz, tocz to absurd! nie po to robi sie na low-endowej kostce zeby dawac taki wielki zasilacz -policzyles ile to kosztuje? tda7294 spokojnie smiga na 6800uF na galaz z trafem 130W i to jest konfiguracja proporcjonalna do mocy i jakosci tej kostki

to nie jest wielki wzak na tranach o mocy 250W zeby takich zapasow potrzebowal

a tda7294 nie uzyska 100W@4ohm bo jak to scalak ma maly prad wyjsciowy poprostu wlaczy sie zabezpiecznie albo zagotujesz kostke, poza tym duzy prad=duzo ciepla co za tym idzie duzo ciepla = spadek mocy

a jak chcesz szacowac moce wzmacniaczy typowych klasy AB to klaniaja sie wzory na moc!!

Ja właśnie zasilam jednego z moich subów TDA, 120W (2x24) trafo od jakiegos wuesa, 2x6800.
Mocy jest naprawde duzo. Niestety nie potwierdze czy jest to jego maximum choc opis głosnika sugeruje ze tak (4 ohm).
Pozdrawiam
A tak przy okazji to którys z panów wspominał coc o wzmacniaczy na dyskretach konkurującego cenowo i mocowo z naszym TDA. I co? Czy na obietnicach sie skonczy?
Czekam na ten projekt z niecierpliwością.

Panowie ja mówie o trafach katalogowych 2*24 , 2*28, 2*33 /120-200 lub 250 wat/ .Nie interesuje mnie dostarczenie możliwie jak najwyższego napięcia kosztem zmniejszonego prądu bo to nie ma sensu. Jaki jest sens zapinać do wzmaka 100 watowego, 100 watowe trafo 2*40 V ??? Kość nie wydoli prądowo i o jakości dźwięku przy pełnej mocy można tylko pomażyć.
Sprawność kości oscyluje w granicy 60-70 % czyli dla mocy końcowej 100 wat pobiera około 150-160 wat.
Przy trafie 2*24V(120) i filtracji 6800uF na gałąź masz spadki napięcia na zasilaniu w granicy 5 V,przy słuchaniu techno i ciągłym basie nie ma szans na czysty nisko schodzący bas przy niskim thd chyba że gustujesz w instrumentalych dźwiękach lub pop.
Mam nadzieję żę nie mówicie o mocy PMPO :P
pozdro
Oczywiście mówie tu o podstawowej aplikacji kości tda bez pracy w mostku!!!

W prawdziwej produkcji urzadzen audio zadko daje sie mocniejsze trafa. Typowo moc trafa jest rowna mocy znamionowej wzmaka. Trafo jest wtedy tansze i nie ma problemu z uzyskaniem mocy znamionowej. Trzeba tylko dac wieksze napiecie zeby byl zapas na spadek napiecia zasilania. Taki uklad ma ta zalete ze moc impulsowa czy muzyczna potrafi byc duzo wieksza od mocy znamionowej. Zauwazcie ze zasilanie wzmaka z zasilacza stabilizowanego daje moc muzyczna taka sama jak znamionowa bo napiecie wyjsciowe zawsze bedzie takie same.
Na koniec dodam ze moc trafa nie ma nic wspolnego z moca wzmacniacza.

irek -> czyli można dać do tda7294 trafo 2*33V 100W - czyli jakieś 45V w stanie spoczynku? Do głośniĸów 8 ohm? czy lepsze jest jakieś inne?

Zaczynam się zastanawiać czy artykuły które przeczytałem,schematy i lektury było cokolwiek warte.
Za chwile ktoś mi powie że z trafa 2*24 100 wat i pojedyńczego tda7294 + głośnik 4 ohm wyciągnie się ponad 100 wat ciągłej.Może mocy muzycznej czy szczytowej ale ciągłej nie ma bata przy niskim thd<1%.
A co ze stratami??? Nie mówię o trafie tylko o samym tda j=60%?
Znalazłem artykuł z AVT odnośnie aplikacji TDA7294 i nawet oni piszą że z trafa 200 wat 2*24 i kondach 4700uF na stronę przy zasilaniu sieciowym 212V wycisneli 80 wat przy thd=1%.
Nie wspomnę już że zwiększanie napięcia zasilania do max. nie wiele daje bo po przekroczeniu pewnej granicy tda 'przepala' to na ciepło i mamy więcej strat w postaci ciepła i potrzebę chłodzenia niż przy napięciu niższym o 10-15 V.
Przy max napięciu żedu +/-40 V w spoczynku mamy 180 wat max/muzycznej/.
pozdro

Do pojedynczego TDA w zupelnosci wystarczy trafo o mocy 100W. Do obciazenia 4 omowego napiecie 2*24-26V a do 8omowego 2*30-32V i tu ograniczeniem jest maksymalne napiecie TDA. Lepiej w spoczynku nie przekraczac +-45V.
Kiedys robilem pomiar mocy z trafem 400W 2*24V i TDA7294 wyprodukowal 80W/4omach a moj wzmacniacz na tranzystorach dal wynik 100W/4omach przy tym samym zasilaniu! TDA to po prostu lipa.

Co do lektury o doborze traf do wzmacniaczy to niestety jest ona czesto malo fachowa bo pisza ja ludzie zajmujacy sie elektronika teoretycznie. Nie sa to ludzie zajmujacy sie profesjonalnie wzmacniaczami mocy.

Moc trafa powinna byc mozliwie najmniejsza ze wzgledu na koszty ale na tyle duza zeby trafo sie nie spalilo. Kazdy glupi moze do 100W wzmacniacza dac trafo 200 czy nawet 500W ale tylko profesjonalista da trafo 100W i gwarancje na jego dzialanie!

senso -> trafo ktore jest w stanie pracowac z moca 100W jest tez w stanie oddac wyzsza moc chwilowa, nie znaczy ze przy probie wyduszenie na chwilke z trafa wyzszej mocy trafo pada

Powrót