• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

panel do suba SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X

Reakcji
0
hej,
szukam ale nic ciekawego nie moge znalesc,
potrzebuje panel do suba na SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X
glosnik ma spore zapotrzebowanie, potrzebuje panel ktory go spokojnie ogarnie i wykrzesa potencjal ktory w nim siedzi
panel musi byc z wejsciem wysokonapieciowym stereo, miekkim auto startem filtrami i zabezpieczeniami,
wydaje mi sie ze Irkowy sub300 by wystarczyl ale Irek juz ich nie robi...
prosba o linki albo oferty na PW, zalezy mi na czasie, stolarka sie juz ogarnia

pozdr,
Pawel

Wystarczy zadzwonić, poprosić o wersje 8ohm i dostaniemy z dopasowanym trafem do 8ohm.

Wykonywany jest w wersjach 4 i 8 ohm.

Ze względu na przebudowę strony , na stronie znajdują się tylko niektóre i to raczej starsze konstrukcje.

Wzmacniacz PA 380 to juz nieaktualna sprawa , obecnie został zastąpiony przez znacznie lepszą konstrukcję : PA 400.

Nie wiem ile ma W, nie mierzyłem i nigdzie o tym nie pisałem! Mój ma trafo 400VA, panel sub 150W od irka ma trafo 160VA

Dużego Tiw300 8ohm napędza bez problemów. Prawda jest taka, że w domowych warunkach i tak mocy jest nadto chyba, że mówimy o estradzie.
Jak to irek pisał, jak komuś nie wystarcza 200W proponuje udać się laryngologa

Ostatnia edycja:
żeby podgrzać atmosferę, wkleję opis jaki dostałem od producenta:
Jest to wzmacniacz o potężnym brzmieniu , zdolny uruchomić głośniki o największych mocach i średnicach.

Opis PA 400 :

PA 400 - kompletnie inna filozofia i konstrukcja końcówki mocy. Całość końcówki mocy na wysokiej klasy profesjonalnych tranzystorach TOSHIBY : 2 SA 1943, 2SC5200.

Jest to wzmacniacz z końcówką mocy zbudowaną na wzór końcówek estradowych - tylko na wysokiej jakości tranzystorach bipolarnych ( tranzystory o dużej liniowości),bez układów scalonych w stopniu końcowym.

Moc max....................600 W
Moc znam.RMS.......400 W
Możliwośc pracy w trybie : Pełne pasmo/Subwoofer
Pasmo dla trybu subwoofera........28-150 Hz (regul.)(- 3 dB)
Pasmo pełne: ..............20 -20kHz (- 3 dB)
Zniekształcenia THD:....poniżej 0,3%.
Mozliwośc pracy w trybie Automat/ Manual
Czułość gniazd we:.....100mV, 775mV, 1V.
Układ wykrywania napięcia stałego na wyjściu

Wykonywany jest w wersjach 4 i 8 ohm.

PA 400 - moc 400 W RMS - rozbudowany przedwzmacniacz, system wejśc na dowolne napięcia sterujące, układ załączania sygnałem ( odłączany całkowicie trafo główne), płyta zabezpieczeń, końcówka na superliniowych tranzystorach 2SA, 2SC)- 2 pary.

Ostatnia edycja:
Nie ma się czym zachwycać . Jaka cena wersji 8 ohm ?
Zniekształcenia THD:....poniżej 0,3%.

Do tego głośnik potrzebujesz 250 W RMS .
Więcej nie potrzeba byle by wzmacniacz miał taką moc.
Przy większej mocy jest tylko więcej zniekształceń produkowanych przez głośnik .
Druga rzecz że wzmacniacz na 8 ohm wymaga wyższego napięcia zasilania lub układu mostkowego co powoduje wyższe koszty takiego wzmacniacza .

Ostatnia edycja:
Ciekaw jestem tej wersji dla 8ohm. Wyciagniecie 200w z jednej pary wymaga bardzo duzego radiatora, albo jakiegos bardzo dobrego jakosciowo, do tego podkladki o niskiej rezystancji termicznej. Ciekawe jaki duzy wiatrak tam jest. Cenowo jak wyglada nowa wersja ?

Maksimum dla glosnika 10calowego w subie to 150-200W wiecej nie ma szans zniesc. Mozna nawinac cewke 4 calowa o teoretycznej mocy 1kW ale i tak membrana tego nie zniesie. Wiec zalecam rozsadek. Wolalbym do tego glosnika panel 400W/4omach a przyszlosciowo moznaby dolaczyc drugi taki glosnik.

Powrót