• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

panel z woltomierzem amperomierzem itd

Reakcji
378
witam

potrzebuje (najlepiej zrobic) a jak nie to kupic jakis gotowy jak jest modul:
http://www.sklep.avt.pl/p/pl/482721...statem+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html

cos takiego tylko najlepiej jak by na raz u gory byl pomiar voltow 2 zrodel zasilania a u dolu pomiar amper tych obu zrodel... w ostatecznosci wystarczy tylko to ale jesli jest taka mozliwosc to chcialbym by jakims np jednym przelacznikiem impulsowym zmienialo sie na wyswietlaczuz tych pomiarow na jeszcze pomiar temperatury, i np przelaczenie na widok ktore wejscie dzwieku jest aktywne - i do tego jakis od razu selektor (ale to tylko dodatki najwazniejsze jest napiecie i naterzenie pradu dwuch zrodel)

przyznam ze w tym temacie jestem lysy choc slyszalem ze trudne to do srobienia samemu nie jest...

Moze napisz co wogule chccesz zrobic bo jak slysze ze ma byc pomiar napiacia, pradu i temperatury a dodatkowo selektor wejsc to od razu widac ze to jakis glupi pomysl.

chodzi mi o to by na wyswietlaczu byly wyswietlane napiecie i naterzenie pradu akumulatorow... bo wzmak bedzie zasilany aku... i do tego chce zeby od razu na tym samym wyswietlaczu byly wyswietlane inne opcje wzmaka - np aktualne urzywane wejscie a pomiar zeby pokazywal sie po np nacisneiciu czegos...

Jesli tak to wskaznik naladowania aku jest konieczny ale to nie ma byc woltomierz bo napiecie nic nikomu nie mowi. Powinien to byc kilkupunktowy wskaznik stanu naladowania z wylacznikiem calosci w momencie calkowitego rozladowania akumulatorow. No i tu sa dwie opcje czy uklad ma pzerjsc od razu na ladowanie i zaleznie od typu ladowarki bedzie mozliwa praca wzmacniacza w trakcie ladowania lub nie. Pomiar pradu jest bez sensu bo nic nikomu nie mowi a bardzo trudno bedzie go zrealizowac. Na pewno bedzie potzreba napisac specjalne oprogramowanie i stworzyc odpowiedni uklad procesorowy zaden typowy uklad tu sie nie nada. No chyba ze zrobisz wszystko oddzielnie w sposob analogowy.

A wiec tak... ladowarka juz jest (laduje akumulatory w czasie kiedy wzmacniacz jest wylaczony) i nie mozna wtedy sluchac muzyki bo do tego sluza akumulatory i w momencie wlaczenia wzmacniacz acalkowicie odcina sie on od sieci zewnetrznej i kozysta tylko z aku. czyli potrzebuje np czegos takiego co bedzie pokazywalo jakos stan rozladowania aku... min prad rozladowanych aku to ok 21v czyli zeby np w tym momencie wzmacniacz jakos to sygnalizowal, nie musi automatycznie przechodzic w stal ladowania choc to by bylo ciekawe i wcale nie trudne - poprostu tam gdzie mam wlacznik podlaczamy rowniez to i i poprostu bedzie wylaczal wzmacniacz- co od razu wiaze sie z wlaczeniem ladowania... ma ktos jakis plan jak to wykonac??

Kiedyś planowałem budowę takiego multimetru:
http://www.elfly.pl/multimetr/multimetr.htm
a właściwie to tej, z ATMega8 w obudowie DIP28
http://www.elfly.pl/multimetr/multimetr_DIP.htm

Autor pisze tak:
Wersji multimetru z wyświetlaniem pojemnosci używam do ładowania modelarskich ogniw Li-Pol. Zasilacz ten świetnie nadaje się do tego celu, bo osiągnięcie niezbędnej charakterystyki ładowania typu CC/CV (Constant Current/Constant Voltage) jest w nim dziecinnie proste :-). Wskaźnik ilości dostarczonego do ogniw prądu pozwala ocenić zarówno stan ogniw jak i stopień wykorzystania pojemności ogniwa podczas jego rozładowywania

Może coś Ci się przyda.

ale przeciez cos takiego jest do kupienia... czy zle rozumiem i sa miedzy tymi urzadzeniami roznice...
http://www.sklep.avt.com.pl/p/pl/48...statem+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html
oprocz tego ze tem ma jeszcze dodatkowe funkcje... bo akurat teraz nie maja na stronie samego amperomierza i woltomierza... ale irek mowi ze to ni ecos takiego jest potrzebne... a poza tym ja sam nie zaprogramuje ukladu... zlozyc calosc zloze ale nie mam ani jak ani nie umiem zaprogramowac czegos takiego bo sie w to nigdy nie bawilem

Wskaźnik ilości dostarczonego do ogniw prądu pozwala ocenić zarówno stan ogniw jak i stopień wykorzystania pojemności ogniwa podczas jego rozładowywania
Z tego co zrozumiałem chodziło Ci o kontrolowanie stanu rozładowania akumulatorów.
Jeżeli znasz pojemność akumulatora i znasz ilość prądu która 'upłyneła' z niego to wiesz ile jeszcze zostało.
Chyba że źle rozumuje to mnie poprawcie.

Odradzam pomairy ladunku wplywajacego i wyplywajacego z aku bo to zbyt skomplikowane i tzreba uwzglednic wiele dodatkowych czynnikow jak zmniejszenie pojemnosci pod wplywem duzego pradu rozladowania, wzrastajaca rezystancje szeregowa, temperature czy po prostu sprawnosc akumulatora. W zupelnosci wystarczy wskaznik na trzech ledach ustawiony na trzy napiecia progowe.

Powrót