• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Panele do golfa 2,czy cos innego?

Reakcji
0
Witam
za pare dni zaczne robic CA w aucie,sub to pikus,ale przod...
Po pierwsze ma byc tanio,a wiec glosniki to arz 6608
po drugie,ma byc tanio,wiec bez wytlumienia,
i teraz zastanawiam sie czy zrobic obudowe z calych drzwi,czy tylko zrobic obudowe z tej wnęki na rózne duperele,wychodzi około 4.6 litra(optymistycznie ;) ) .

jesli nie,to arz w półke? jak bedzie z wysokimi ? stereo raczej to juz niebedzie,pozatym w bagazniku bedzie juz sub,wiec trzeba by zamknac arz od strony bagaznika,a to zas wiaze sie z robieniem nowej polki(ta sie zlamie) i zajmowaniem miejsca w bagazniku(buda arz).

Co wy myslicie? Jakies linki do paneli w golfie 2 macie moze? jesli nie to co radzicie?

Pozdrawiam

He,he,jakby zabudować arz normalnie w drzwiach tak aby wykorzystać ich pojemnośc to kto wie...podejrzewam że dól by się pokazał fajniejszy niż z arx-ów.
Kurde,jutro mam być na wolumenie,chyba powiększy sie lista zakupów :mrgreen:

niemam kasy a arz juz kupilem,z dodatkowymi magnesami,sub bedzie na hollywood excursion (www.essa.com.pl > suby 10 cali,jeden jest),mysle ze bedzie ok.

Dzieki wielkie za foty itp.

OK
dodam ze kupilem wzmaczka alpine 3531 4x30W (tyle znalazlem w necie ale NIC niema wiecej ;/ ) ,na suba chyba bedzie hollywood x2 d 1040 czy jakos tak(2 cewki 25 cm,na essa.com.pl jest) to wykorzystam 2 kanaly,a na przod chyba arz bedzie,tylko trza jakas budke im zrobic.

a na stereo cos zlego sie stanie? wg mnie nie ,conajwyzej gorsza jakosc .
teraz musze zalatwic jakies radio/cdrom :/

takero napisał:
nie rozumiem o co Ci chodzi... co do glosnikow dwu cefkowych to bylo juz poruszane na forum pamietaj o tym ze bas w stereo moze byc nadawany z lewego lub prawego glosnika wiec jesli wzmacniacz poda na jedna cewke zeby wypchac membrame a na druga wciagnac??... dlatego we wzmacniaczach do subow sa sumatory... musisz podac sygnal mono zeby dwie cewki otrzymywaly to samo... pamietaj ze stereo to jeden kanal rozni sie od drugiego w jednym utworze bardziej w drugim mniej... to tak jakbys na jedna cewke puscil jedna piosenka a na druga druga co beda grac obie tylko ciszej?? :)

a czy to przypadkiem nie jest przy zalozeniu ze bass jest jednakowy na obu kanalach?? bo z tego wynika ze na kazda cewke mozemy podac rozne sygnaly i bedzie dzialac... ja bym wolal nie ryzykowac :P ale sprawdz i powiedz czy sie cos dzieje... a z drugiej strony danie sygnalu mono po przez zastosowanie kabla Y bedzie kosztem 10 zl :)

michone napisał:
a czy to przypadkiem nie jest przy zalozeniu ze bass jest jednakowy na obu kanalach??
a widziałeś takie stereo co w 2 kanałach ten sam sygnał jest ? ;]
michone napisał:
a z drugiej strony danie sygnalu mono po przez zastosowanie kabla Y bedzie kosztem 10 zl
a gdzie ten kabel dać chcesz ?
Bo jest masa "ale" w tej sprawie:
-jeśli dasz na wejśćiu to wszystkie 4 kanały zagrają tym samym sygnałem bo wzmak tylko 2 wejścia ma.
-jeśli na wyjściu to będziesz musiał połączyć cewki albo równolegle, albo szerego co niesie za sobą oczywiste konsekwencje :)

niewidzialem piosenki(nieslyszalem) gdzie w lewym kanale jest cos w fazie a w drugim w przeciwfazie,conajwyzej lekko cichszy sygnal,wiec nieuszkodze glosnika,jak juz mowilem gorsza jakosc conajwyzej,bo na jednej cewce tez moze grac wiec ;)

wzmacniacze cztero kanalowe zazwyczaj maj wejscie na front i na rear chociarz nie wiem jak jest w tym przypadku :)

czyli na przod dajesz stereo a na tyl z jednego kanalu dajesz rozgalenznik z 1 rca na dwa rca i po klopocie i masz mono i napewno nie bedziesz tracil na jakosci/glosnosci ja bym wybral takie rozwiazanie tym bardziej ze nie jest to kosztowne

Powrót