KOMII, A drzwi masz szczelne ? i o jakie dźwięki chodzi ? Jeśli o bas to nic to nie da, natomiast jeśli chodzi o wyższe Hz powinno pomóc. Ja jednak szedł bym bardziej w kierunku izolacji niż samej absorpcji (aczkolwiek nie pomijając jej). Możesz także obić całe drzwi (od jednej strony) skórą/czy też jakimś materiałem, jeśli Ci się to podoba (dając pod nią jeszcze gąbkę lub właśnie tą mate (20mm)) Jednak najważniejsza jest właśnie szczelność!
http://www.leroymerlin.pl/multimedia-storage/29/7b/d9b4119a9db25d6e382d211ade0d-41465830_d.jpg
http://www.budujemydom.pl/images/stories/stan_surowy/termoizolacja_budynku11_250.jpg
---------- Post dodany o 12:09 ---------- Poprzedni post o 10:29 ----------
Wcześniej nie czytałem tego tematu ale teraz go "przeleciałem" i widzę że nie znalazł się nikt kto by Wam Panowie wyjaśnił kilka ważnych szczegółów, więc ja się skuszę

:
Dyfuzor np. 2D czyli tzw. skyline zrobiony ze styropianu jest jak najbardziej właściwy! ponieważ twardy styropian jest materiałem/izolatorem który zaczyna spełniać swoje 100% właściwości izolujące (odbijające) dopiero od okł. 500-600Hz! Następnym aspektem jest fakt że bardzo rzadko który jest budowany od tej częstotliwości ponieważ dla rozproszenia 500Hz słupki musiałby by mieć ~35cm długość (standardowo robi się 15-25). Trzecim i także istotnym do wspomnienia jest to że zjawisko dyfuzji akustycznej w niższych Hz jest dużo cięższa do obliczenia a i podobno nie występuje i/lub nie ma sensu jej stosowania (niższe lepiej w pewnym stopniu stłumić choćby dla lepszego postrzegania/ułożenia poszczególnych dźwięków przy odsłuchu dobrej stereofonii...)
Reasumując - Dyfuzory od załóżmy ~688Hz (25cm najdłuższe słupki) wykonane z twardego styropianu są bardo dobre i nie ma większego znaczenia czy to będzie materiał z drewna czy z plastiki czy z pochodnych styropiany (styrodoru)
Tam jeszcze
dabyl wspomniał że jego wizja to słupki 10x10cm. Ale to także ma wpływ na dzwięk. - Im słupki są większe/grubsze, tym bardziej zmniejsza się zakres częstotliwości dyfuzora (granica górnego pasma), dlatego typowe skyline są robione na słupkach 5x5cm co sięga ~3440Hz gdyby miały 10x10 górne pasmo dla dyfuzji ograniczyło by się do ~1720Hz, m. in dlatego wykonuje się także skyline`y 4x4cm...
Również trafnie ktoś wspomniał że nie można sobie poprzyczepiać obojętnie jakich wielkości klocków i zespoić razem jak co komu pasuje! Dyfuzor to konkretny algorytm. Owszem poprzyklejanie na przysłowiową "pałę" wprowadzi w pomieszczeniu zjawisko rozpraszania, ale nie dyfuzji!
....
PS Mam nadzieje że trochę wyjaśniłem/pomogłem, a nie znowu swoim postem na temat akustyki ukłułem kogoś w oczy...

... (wtajemniczeni wiedzą o co chodzi...)
BTW: Taki dyfuzor 2D (skyline) ze styropianu (jak i drewna w sumie też), jest dość prosto wykonać, na razie siedzę na nieswoim kompie jak dostanę się do mojego to mogę wrzucić parę fotek z mojej budowy.