• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Panowie zobaczcie,zadko mozna to spotkac-TONSIL EXPLOSIVGDNN

nie za bardzo jest jak wyrwać membranę bo to ma samo zawieszenie i przeciwpyłową :)

za ta cene kupil bym Infinity Kappa Perfect 12.1 ktory pod kazdym wzgedem jest lepszy od tego tonsila.....

Ja pamiętam jak ten głośnik był wystawiony w nieistniejącym juz sklepie tonsilu we Wrześni. Jakieś 7 lat temu kosztował 2k...

edit
..no tak,na aukcji jest napisane ponad 2000, nie doczytałem wcześniej.

A czy ktos słyszał ten głośnik Lukniejcie na jego magnes bardzo podobny to pewnych głośników firmy JL może naprawde dobry tylko mała srednica.

Podobno gdy wyprodukowano te glosniki, to jedynie JL mial przetwornik o tej samej srednicy dorownujacy jakoscia temu Tonsilkowi. Zreszta GDNN dostal nagrode ma jakiejs tam wystawie, nie pamietam juz na jakiej i za co :) .

Jakieś 7 lat temu kosztował 2k...

no wlasnie 7 lat temu.... technika idzie do przodu i teraz to wyglada zupenie inaczej, inne materialy, inna technika wykonywania, produkcji glosnikow....

Za 2 000zl to wole przy swoim JBLu zostac :D

Bez przesady 7 lat to nie jest bardzo duzo , w koncu technologia budowy glosnikow nie zmienia sie tak bardzo szybko. Jedynie marketing wielkich firm probuje nam to wmowic. Na dobra sprawe jakby spojrzec na ostatnie 10 lat to nie wymyslono w tej dziedzinie zbyt duzo nowatorskich rozwiazan.

no wlasnie 7 lat temu.... technika idzie do przodu i teraz to wyglada zupenie inaczej, inne materialy, inna technika wykonywania, produkcji glosnikow....
szczególnie materiał zawieszenia górnego, za pare lat pewnie zacznie się wykruszać jak to w tonsilach :)

wisnia, słyszałeś ten głośnik, możesz go porównać czy tak z przekonania piszeesz?

Pytam z ciekawości czy miałes z nim do czynienia (bo wiem,ze duzo przemieliłeś głośniczkow w swoim życiu).

raz w sklepie slyszalem go, kiedys u mnie byl taki sklepik dosc duzy i mieli duzy wybor glosnikow tonsila, tesli i alpharda, wtedy jeszcze nie mialem takiego doswiadczenia z wooferami jak teraz... ma bardzo specyficzny charakter grania w sumie z tego co pamietam na kolana polzyl 20/80-2 ale w sumie nic poza xmax szczegolnego go nie wyroznia jak to tonsil, akorat ten splem nie grzeszyl ale za to mial dosc ladne zejscie i gral duzo dynamiczniej od 20/80-2

Powrót