• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Paradigm PDR-10 - szybki test

Pawel S.

Administrator
Członek ekipy
Reakcji
137
trafil w moje rece subwoofer Paradigm PDR-10
piankowe zawieszenie na glosniku do wymiany wiec musialem rozebrac caly sub...

ale od poczatku

nh2j7hr62euw5hz303wt_1399822519.jpg

ladny, solidny kartonik
3qp1wx48bc0ka726z6qm_1399822547.jpg

pakowanie solidne, ale bez rewelacji. boki zabezpieczone dobrze, ale gora/dol wg mnie bardzo slabo
w zestawie sub, dlugi kabel zasilajacy i 2 bardzo szczegolowe instrukcje z duza iloscia schematow
p9zruv34x8wye6tv0phl_1399822566.jpg

sub jest bardzo niewielki jak na 10" w b-r
wymiary 344x344x403mm (wys x szer x gł)
co przy 16mm sciance (wiorowka w okleinie) daje nam 36 litrow

2ycvo5i8yk0s1fjn2el4_1399822587.jpg

z tylu mamy 75mm bass-relex o dlugosci 176mm. profilowany z obu stron.
teoretycznie daje on nam strojenie na ok 40Hz!
z3ucviegxapwyzmgqrq4_1399822608.jpg

panel solidnie wykonany, dobre gniazda, nic nie lata, zero luzow. wszystko dziala poprawnie i mamy wszystko co niezbedne
szkoda tylko ze krawedzie radiatora sa nadal ostre :/
l5k67wmfs3sobmpyckll_1399822618.jpg

wzmacniacz ma teoretycznie 100w mocy. niestety nie mialem czasu zeby to zmierzyc.
mierzylem napiecia na trafie, ale ku mojemu zdziwieniu bylo to zaledwie 2x13,8VAC! czyli podczas st-by jakis uklad obniza napiecie na trafie
wg opisu na trafie napiecie zasilania to 57,7VAC wiec jakies 2x28,8v
niestety ciezko bylo sprawdzic jakie to tranzystory siedza w stopniu koncowym. wazne ze to tranzystory ;)

jak widac obudowa jest mocno wytlumiona dorej jakosci (bardzo przyjemna w dotyku ;) ) watolina. mysle ze to ok 1/3 objetosci suba
obudowa nie posiada zadnych wzmocnien. przednia scianka jest niedemontowalna, a glosnik przykrecany jest od wnetrza

niestety nie zrobilem zdjec samego glosnika.
jest to zwykla tania blaszana tloczka z lekka papierowa membrana na piankowym zawieszeniu

er3hifa16fg55yqqsleq_1399822634.jpg

jak widac sub spokojnie zmiesci sie u kazdego bez zajmowania polowy salonu ;)

cos o brzmieniu
sub gra wystarczajaco nisko, mocno i wystarczajaco glosno jak dla wiekszosci sluchaczy
po dluzszym osluchaniu wyszlo jednak ze trzeba go ciac raczej nisko bo nie radzi sobie za dobrze z wyzszym basem, a szybszy bas zlewa sie w jedna calosc
wg mnie nadaje sie do czegos pomiedzy kinem a sluchaniem muzyki. czyli raczej uniwersalny sub dla poczatkujacego. gra dosc efektownie, ale nie meczy.

bylo go duzo trudniej zgrac z kolumnami niz np STXa S-200
ale za to dalo sie go rozkrecic na maxa bez wyraznego przesteru (zapewne ma wbudowany CLIP)

wlasciciel kupil go uzywanego za 850zl. nie znam rynku nowych subwooferow, ale biorac pod uwage DIY to nigdy bym tego nie kupil :p
za te pieniadze zdecydowanie lepiej kupic 2szt STX S-200/S-250 ktore wg mnie graja kulturalniej, ale ciszej

Powrót