• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[2-drożne] Peerless HDS-164 nomex (p830875), SCAN-SPEAK d2604/830000

• Autor wątku Autor wątku zyr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ładne paczki, brzydkie konektory :)
Gratuluje konstrukcji.

Na szczęście konektory są z tyłu i nie rzucają się w oczy

- - - - - aktualizacja - - - - -

A może autor napisze coś o spostrzeżeniach brzmieniowych. Z moich doświadczeń z projektami Pana Kisiela to jak dla mnie trochę za żywe i męczące robi zwrotki, za dużo góry w mojej ocenie daje.

Nie jestem audiofilem i nie mam muzycznego słuchu, ale trochę mnie zaskoczyła opinia, że HDS ma słabą średnicę. Bezpośrednie porównanie mam z moją poprzednią konstrukcją na Vifach XG18WH + XT19TD i właśnie wyraźna różnica jest na średnicy na korzyść HDSa.
Kolumny są bardziej detaliczne, z lepszą stereofonią.
Podłączone do triodowego wzmacniacza maja dobrą górę, ale nie natarczywą, ani zbyt ostrą.

Ostatnia edycja:
Były kiedys (za czasów tych vifa z tematu) takie wiśniowe z włóknem drewna w membranie
Te grały z tych wszystkich najlepiej średnica

Kiedyś rozważałem tego Peerlessa ale wyszło inaczej i nigdy nie słuchałem więc nie wypowiem się na temat brzmienia. Wizualnie po prostu dobrze wykonane wąskie kolumny pasujące do mebli.

Co do dotyczy terminali, sam planowałem takich użyć, kupiłem w ZAP-ie ale okazał się badziew, chociaż to akurat łatwo można zmienić, tutaj przy ciemnym fornirze lepiej mógłby wyglądać nawet zwykły plastikowy.

Ocena = 9/10
Przetwornik = 9/10
Obudowa = 9/10
----------------
Peerless HDS164 - good midwoofer [potrafi zagrać dobrym Bass i Midrange] i jeszcze pamiętam 6-7lat temu można było kupić za ~100zł/1szt.
DC - loteria [Wielka tajemnica]

Dziękuję za przedstawienie opisu konstrukcji! Kolumny prezentują się bardzo przyzwoicie, o brzmieniu chętnie przekonałbym się budując coś podobnego jako swoją pierwszą konstrukcje DIY. Na stronie Akustyka nie ma już projektów z głośnikami Peerless, są tylko droższe z Scan Speak, które przekraczają mój budżet na eksperymenty. Chciałbym zbudować kolumny, które docelowo będą współpracować z wzmacniaczem lampowym i HDS-164 wydaje się być dobrym kandydatem. Natknąłem się na jego wykorzystanie z lampami także tutaj: http://skarabo.net/sid-23-kolumny-jozef.htm

Chciałbym wprowadzić jednak pewne zmiany w stosunku do oryginalnego projektu, a mianowicie porzerzyć nieco front aby głośnik niskotonowy był wpuszczony w frez. Teraz zastanawiam się czy np. po 6 mm z każdej strony wystarczy i jak to wpłynie na charakterystykę, tzn. dopasowanie zwrotnicy? Czy cały misterny plan diabli wezmą czy może da się ewentualne rożnice tylko na słuch skompensować poprzez modyfikacje zwrotnicy?

A tutaj jeszcze piękny moim zdaniem przykład wykończenia z podobnym głośnikiem: http://www.taylorspeakers.com/html/concerto.html.

Byćmoże są lepiej brzmiące konstrukcje w podobnym budżecie (HDS-164 jest już chyba nieco leciwym głośnikiem?) godne polecenia, jednak jak narazie nie udało mi się znaleźć na tym i innych forach podobnych z wąskimi obudowami.

Hmm, znalazłem częściową odpowiedź odnośnie poszerzenia frontu o kilka mm w tym wątku: http://diyaudio.pl/showthread.php/12313-Kolumny-2-drożne-S16-SDS-164-DX25

Ostatnia edycja:
Powrót