• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Peerless SLS 10 czy SLS 12?

Reakcji
4
wlasnie ktory wybrac? narazie sklaniam sie bardziej na mniejszy bo nie chce pralki w pokoju. Bede to napedzal tda 7294 w mostku ,doradzcie mi ktory wybrac

ok a może inne propozycje w podobnej cenie do tych tda ?

[ Dodano: 2004-11-21, 16:03 ]
powiedzcie mi jeszcze jakie firmy stosuja te glosniki w subach ? jakie modele subwoferow?

zamówiłem sls 10 jutro ma byc ale narazie nie mam czasu robic obudowe tak wiec projekt sie troche przeciagnie, a tak poza tym to jakie propozycje objetosciowe i jaki do tego rury?

tak jeden Przemka jest ok(jest opis strojenieitd) a drugi Tatoturbo bez zadnego opisu co i jak zreszta sam musze w programiku pogrzebac

polecam ten tego Przemka - miałem okazję go słyszeć, jest dobry :)

a dlaczego kolega cysiaczek nie może w to uwieżyć? Jak bym maił tyle kasy na zbyciu tez bym go kupił.

czekam na niego teraz w domu jak chcesz uwiezyc to jak juz bedzie to zapraszam na ogledziny

[ Dodano: 2004-11-25, 16:57 ]
ok juz mam nie czekajac wsadzilem go do pudla zamknietego okolo50litrow(w takim mialem 30cm tonsila tylko przerobilem przod bo tu 30cm z tu25cm) . Podłączony do tda tak narazie zeby sie wygrzewal a kurzu nie łapał pierwsze wrazenia: DUŻE wychylenie(8.5mm liniowo) jest głosniejszy niz dwa 30cm woferki ktore mialem dotychczas. Teraz czekam na jakies wolne a takie znosi sie dopiero w styczniu tak wiec projekt bede realizowal pozniej zamierzam wsadzic go w minimum 50litrow BR a moje dwa tda zmostkowac (120W nominalnie w mostku kolo 150 W max a Peerless ma 150W nominalnie) pozdrawiam a Cysiaczka zapraszam na oględziny a za 10pln pozwole Ci nawet go dotknąć

Ja ostatnio SLS263 zaplikowalem do 50 litrow ale strojenie ponizej rezonansu glosnika na 25hz. Rure dalem o srednicy 8.5cm i dlugosci 47 cm (zatrzymuje sie 2 cm przed przeciwleglą scianka, obustronnie profilowana. Prawie nie mozna znalezdz takiego nagranie ktore spowodowalo by swist powietrza. Wczesniej przy obudowie 40 litrow i strojeniu 33hz zdażało sie to dosć często.

..Polecem Ci taka obudowe bardzo niski bas i dobry impuls ale gdy niemasz min. 20m2 to nawet 50L jest za duza bo nieuslyszysz itak najnizszych czestotliwosci

ja mam rure jakies 9.5CM wylot ładnie profilowany.dlugosc okolo20cm bede ja przedluzal do danego strojenia ale to jeszcze przedemna a co do Twojego projektu to nie podobaja mi sie te 2 centymetry od tylnej scianki nie powinno byc wiecej? przynajmniej srednica rurki?

Domino nie denerwuj sie tylko cie sprawdzalem, poprostu nie wierzylem ze ktos w takiej dziorze jak Gora kupuje peerlessy :) Pamietam jak kiedys zbudowales suba w LT z kilkunastu a moze kilkudziesieciu malych kawalkow plyt wiorowych, dlatego teraz ten peerless troche mnie zdziwil. Moze kiedys wroci mi ochota na kontynuowanie starego hobby, bo odkad zostalem ojcem chrzestnym jakakolwiek muzyka w domu to zadkosc, nie wspominam juz nawet o basie, bo to "szkodzi takiemu malemu dziecku" :/ Rok temu kupilem sobie nawet glosniki i caly osprzet do satelitek, ktore uzupelnialyby kolumny glowne, ale obecnie nadal walcze z matka, ktora twierdzi ze te 250 zl za prad to przez moj sprzet w pokoju :/ Zycie jest ciezkie. Dlatego w calosci poswiecilem sie studiowaniu :) No prawie w calosci, jeszcze moja Myszka to przeczyta i bedzie miala do mnie zal :)

Ja tez mialem SLS 10 w ok 40Litrach w zamknietej jak sobie zatkalem otwor ale uwazam ze jest to marnowanie tego glosnika, poniewaz potrafi on zejsc duzo nizej przy nadal dobrej kontroli

narazie ma plany na 50 -60 litrów br jak cos to sobie zrobie zatyczke z gąbki

[ Dodano: 2004-12-01, 10:15 ]
mam problem chce robic obudowe i teraz chce zastosowac podwójne scianki albo 2 razy 16mm albo 2 razy 18 tylko wiorowka koło nie kosztje okolo 15pln za metr kw a MDF dwa razy tyle czy poczuje roznice jak zrobie obudowe z MDF? czy warto doplacic drugie tyle?

cysiaczek: jesli chodzi o te rachunki za prad to witaj w klubie... umnie w domu jest to samo :) tylko ze jak mi cos takiego mowi ze komputer tyle pradu bierze to jej mowie ze jak zapusci pralke i zamrazalke to to zre tyle pradu co komp przez tydzien ...

ostatnio wogole nie sluchalem muzyki i przyszedl rachunek 210 zl, przyszla moja matka i mowi ze juz widac roznice. Sprawdzilem za jaki okres ten rachunek i okazalo sie ze ten poprzedni (260zl) byl za 2 mies i 1 tydzien, a ostatni (210 zl) za 1 mies i 3 tygodnie :) Ale oczywiscie to nie bylo wane, wazne ze przyszlo 50 zl mniej... ROTFL

Powrót