• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Peugeot106CA

Pobawiłem się wzmacniaczami i powiem ze dopiero zaczęło to grać na 1/4 vol już subwoofer zaczyna trząść autem. I że Rage against the machine jest najlepszą muzyką do ustawiania audio. Podzielę się z Wami moim dziełem wkrótce, jak poprawie niedociągnięcia. Pozdrawiam Mocno!!!

Ostatnia edycja:
Dzięki. Cześć. Powiem szczerze że za bardzo szybko chce to złapać. O mały włos nie spartolilem tweeterow. Wszystko robię na oko. Wiem. Na oko można zachorować;) Mam już miernik. Postaram zrobić to tak jak trzeba. Narazie zrobię sobie przerwę na lekturę. Przerosło to mnie wszystko i straciłem ucho. Czuje się tak jak w sklepie z perfumami. Pzdr!!
Fajnie byłoby jakby ktoś to za mnie zrobił.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Może ktoś z Was zna kogoś w północnym Londynie który mógłby zerknąć okiem na to wszystko. Puki jeszcze działa;)

Najlepiej to gra przy takich ustawieniach:
Low lpf100hz12db/oct
Lpf-lpf stereo
Mid hpf100hz12db/oct
Mid lpf3.15k6db/oct
High hpf4k6db/oct
Wzmacniacze ustawiane na słuch:)
do momentu pojawienia się szumów w tweeterach na maksymalnej głośności w radiu przy pauzie cd. Może to i nie mądre. Pzdr

Udało się. Ok. Przedstawiam Wam mój pierwszy i tak poważny jak dla mnie projekt. Subwoofer wykonałem samodzielnie. Pomysł ściągnięty z filmiku Pawła S z YT. Za co mu bardzo dziękuję. Gromadziłem graty od ładnych paru tygodni i w końcu już wszystko jest na swoim miejscu i brzmi przepięknie. Dzięki za wszystkie wskazówki. Pzdr
Tomek

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ostatnia edycja:
Witam Wszystkich. Znalazłem głośniki średnio tonowe Morel WR4. Chciałbym dołożyć je do systemu który już mam żeby zagrało w 3 Way. Autko moje nie należy do najcichszych w środku i podczas jazdy nie słychać całego dźwięku. No i generalnie chciałbym zobaczyć różnice dźwięku zestawu 3 zdrożnego. I przy okazji znaleść zajęcie. Mam jeszcze nie wiem ile dni wolnych. I mam w tej sprawie pytanie. Czy musiałbym dołożyć do nich osobny wzmacniacz 2Ch ? Czy znaleść jakaś porządne zwrotnice i z mostkować wzmacniacz 4ch. Dzięki Pzdr!!

Cześć. Zwrotnica od zera raczej odpada. Sam nie dobiorę wszystkiego do budowy i się nie znam. Nie znam tez nikogo kto mógłby mi to zrobić. Wiec szukam gotowych zwrotnic. Szukam zwrotnic Morel MXR380. ( lub innej jak ktoś poleci). Nie wiem czy się da tak na odległość takie zwrotnice zbudować ale jak byłby znalazł się chętny to byłbym zainteresowany kupnem. Głośniki już dokupiłem i będą to głośniki kopułkowe średnio tonowe od Dynaudio z Vw. Pzdr

Powrót