• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pewnie to najglupsze pytanie na swiecie ale co mi tam...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Reakcji
0
Nie jestem wszystko wiedzacy. Mam YAMAHE AX-550. ma do tego 4 kolumny nie wazne jakie bo nie o to chodzi, podlaczylem go do kompa zeby sobie ogladac filmy, oczywiscie mam karte zintegrowana najgorszy pasc < gowno nie karta, szajs, karta do niczego, najwiekszy badziew, niewiem jak to moge jeszcze nazwac > chyba jaki jest, i mam poprostu stereo. przod to 1 kanal ( R ) a tyl to 2 ( L ), ale jak moj kumpel przyszedl ze swoim kompem i tez ma jakiegos pascia i podlaczylismy go normalnie jak zawsze wzm do 1 do wyjscia na karcie muzycznej i wlaczylismy z ciekawosci program do testowania glosnikow < taki jaki jest w windowsie xp > to ku mojemu zaskoczeniu kazdy glosnik gral z osobna, a przeciez z tego co wiem ten wzm nie ma zadnego dekodera dzwieku w sobie i ta karta tez wiec jakim cudem to tak gralo. < test polegal na odsluchaniu melodyjki na kazdym z 4 glosnikow pokoleji z osobna.>

Po pierwsze to uzywasz słow których (przynajmniej) ja nie rozumiem. Chodz mi o "pascia", "przu".
Jakiego kabla uzywasz, jaka dokładnie jest karta dzwiękowa (twoja i kumpla), Jak (ze szczególami) był ustawiony wzmak przy testach (twoich i kumpla)?

Jesi chodzi o kompa kumpla to tego sie juz nigdy nie dowiem, bo byla ipreza u niego w domu i wywalilismy go przez okon z 10 pietra i sie rozleciala rano go ktos zabral:p a co do mojej karty to zebym ja iwedzial, kabel zwykly jeck stereo. Nie kapuje o co ci chodzi z ustawieniem wzm mozesz precyzyjniej pliss

Jesli uzyty kabel był zwykłym jackiem->chinch stereo, a przesyłany sugnał audio był w postaci analogowej. To nawet korzystając z kodera Dolby Surround (po stronie kompa mógłbyc w postaci softwareowej) nie mozna uzyskac efektu ze w kazdym z 4 głosników słyszycie osobno sygnał. Po prostu nie ma możliwości przesyłania za pomoca sygnału stereo informacji 4 kanałowej z rozsądną separacja kanałów umozliwiająca takie efekty dzwiekowe o których piszesz.
Najwyrażniej doświadczenie o którym piszesz odbywało sie właśnie na tej imprezie i dlatego piszesz to co piszesz.

HAHAH Dobre. Ale nie doswiadczenie sie odbylo 3 dni wczesniej. Zgadzam sie z tym co mowisz, bo to nie mozliwe zeby atk sie satlo , ale niestety glosniki graly kazdy z osobna i nie wkretam tu kity, a nie jest mozliwe zeby ten sygal byc cyfrowy bo przeciez wykle glosniki komputerowy by nie graly, wiec jak to mozna wytlumaczyc?? I sam niewiem dlaczego tak bylo, to tak byc niepowinno. Wiec jak ktos wie jak to sie stac moglo to chetnie poslucham. pozdro

Ja też jestem ciekawy.
Może jakiś mały murzynek siedzi w wzmaku i tam coś majstruje.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót