• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Piła szablasta - jaką kupić?

Pawel S.

Administrator
Członek ekipy
Reakcji
128
Jaką kupić piłę szablastą? ma ktos doswiadczenie z takimi?
ma byc solidna i poręczna, raczej do precyzyjnych prac (glownie wycinanie blachy w samochodach)

limit powiedzmy ok 400-500zl

Kupiłem na próbę Skil 1064 i jest rewelacja. Lekka wystarczająco mocna. Jeśli chcesz wydać więcej to celuj w niebieski Bosch lub Makita.

Jak mała i poręczna to jakiś pneumatyk:
83-1330a.jpg

a gdzei sa jakies dane tych pil?
widac tylko zuzycie powietrza, posuw i halas
a gdzie jakie brzeszczoty czy jakie grubosci mozna tym ciac?

dx7dROndQrFJXju1_600.jpg

chyba jednak odpada :/

Jaką kupić piłę szablastą? ma ktos doswiadczenie z takimi?
ma byc solidna i poręczna, raczej do precyzyjnych prac (glownie wycinanie blachy w samochodach)

limit powiedzmy ok 400-500zl
Ja mogę Ci takie coś załatwić na testy;)

http://tugazetka.pl/lidl/2013.10.10.narzedzia/13092,Pila,lisica,lisi,ogon,elektryczna,pila,szablasta
Lekka ale niestety spora.
a moze cos takiego: http://www.megamajster.pl/akumulatorowa-pila-szablasta-ryobi-rrs12011l.php?off=4

HITACHI na lata, to jakoś mi się nie zgrywa :)

To hejtowanie czy wiedza oparta doświadczeniem ?

Ja używałem elektronarzędzi wielu firm z półki "profesjonalne" (w cudzysłowiu bo różnie pro jest traktowane przez firmy).

Kilka lat dało mi do zrozumienia że Bosch to badziewie marketowe i chyba w lidlu można lepsze narzędzia kupić. Hitachi stawiam na równi lub powyżej makity.
Dlaczego bo ma mega wytrzymałe narzędzia za cenę boscha i o wiele lepiej wykonane.

Przed makita i hitachi na 3 miejscu postawił bym Metabo. I to jest trójca której należy się wg. mnie trzymać.

Nie uwzględniam DeWalt bo nie miałem do czynienia i Festol bo jest poza kategorią z wiadomego powodu.

Hitachi ma jeszcze jeden super plus - części zamienne. Do każdego elektronarzędzia można pobrać pdf'a z rozebranym narzędziem i opisanymi częściami... to jest mniej istotne a istotne jest to że te części są w niskich cenach.

Skąd wiem - nie z doświadczenia bo mi się jeszcze hitachi nie zepsuło a mam ponad 10 elektronarzędzi tej firmy.
Wiem to od chłopaków którzy montowali mi instalację CO, jak zobaczyłem kilka walizek z elektronarzędziami to nie omieszkałem zapytać co wg. nich lepsze.
Dla porównania: młot udarowy bosch 2600zł i młot udarowy hitachi 1700zł, pomijając fakt że hitachi działa o wiele lepiej i ciszej niz bosch to powiedzieli mi jakie mieli przygody, wyszło na to że wirnik to boscha kosztuje 1100zł a do hitachi 200zł oczywiście oryginalny. Z boscha mieli jeszcze wkrętarki - na zajechaniu, powiedzieli że jeszcze trochę i idą do śmieci, nie opłaca się naprawiać bo by wyszło drożej niż nowy komplet z innej firmy.

Tyle w temacie.

Ostatnia edycja:
Ja naprawiam, bosche, metabo, festoole, milwaukee. Zgadzam sie z maxdilla w kwestii boscha i jego wytrzymalosci. Natomiast to co piszczesz o cenach czesci to juz nie do konca prawda, wirnik w boszu najdrozszy jaki spotkalem to 410netto:) hitachi naprawialem tylko raz wkretarke i ku mojemu zdziwieniu miala plastikowe zebatki w przekladni:). Dla mnie festool do drewna, milwaukee do budowlanki, metabo nastepne. Dewalt i hitachi nie znam od srodka wiec sie nie wypowiem. Makita rowniez ma bardzo dobry sprzet i tanie czesci, ale daje tylko rok gwarancji, gdzie festool, bosch, metabo, milwaukee daja 3lata.

Prowadzę firmę budowlaną mam praktycznie wszystko Bosch poza kilkoma wyjątkami jak ta piła szablasta. Hitachi miał znajomy glazurnik wytrzymała 3 lata. Nie wiem czemu nie naprawiał. Ja z kolei nie rozumiem hejtowania Boscha. Dobra doświadczenia mam z Makita. Bosch ma tą wadę ze jest często podrabiany i trzeba kupować u dystrybutorów. Mam dwie wkrętarki Bosch niebieski 10,8 li i jest genialna, druga ma ponad 10 lat 14,4 dwu biegowa. Akumulatory cały czas te same.

A jak odróżnić podróbkę od orginału, oczywiście poza typowymi i widocznymi z góry cechami.

Powrót