• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Piec basowy na Beymie 12 AG100

Reakcji
0
Witam, posiadam głośnik Beyma 12 AG100, i chcę go zaaplikować do piecyka gitary basowej. Oto parametry głośnika:
Qes- 0,900
Qms- 3,350
Qts- 0,709
Fs- 60,00Hz
Vas- 92,00l
Xmax- 1,5mm
Spl- 95,47dB
Głośnik ten ciągnie do ok 18kHz, więc jakis driver wysokotonowy będzie zbędny.
Jaką doradzilibyście obudowę dla tego potworka?

rozważam dwie drogi: bas-reflex, strojony na 60Hz, w obudowie 50litrów, oraz obudowa zamknięta ok 50litrów, co będzie lepsze:
Załączam charakterystyki: pierwsza- obudowa b-r, druga- closed

Czy te moje 50litrów jest dobrze dobrane? głośnik ździerży mocowo?
No i tak w ogóle co będzie lepiej grało?b-r czy zamknięta? Wiadomo, lepiej wygląda sprawa w closed, ale w końcu głośnik będzie napędzała gitara, więc charakterystyka nie musi być równa .. Doradzcie, coś, proszę
Aha, i jak to jest z wytłumianiem budy z takim głośnikiem. Czy np closed trzeba wytłumiać tak mocno jak w normalnych kolumnach?

Załączniki

• closed.gif
    closed.gif
    10.7 KB · Wyświetleń: 0
Witam, tak więc ok, zapodam go w zamkniętą. czy 50litrów będzie dobre?
I jak to wytłumić??? pakować do środka gąbkę i full waty, czy tylko śladowo?
Pozdrawiam

do gitary basowej ten głośnik się zupełnie nie nadaje - jak masz dwa to zrob nadstawki jak masz jeden to juz zupełnie niewidze dla niego zastosowania :P

Witam, ale głośnik juz mam i widzę dla niego zastosowanie. To jak z tym wytłumianiem? :)

kombinuj.... zalezy co to za konstrukcja... zrobisdz obudowe i sam uslyszysz wkladajac material lub go wyjmujac...

tajny, to że masz głośnik nie znaczy i pomysl jego zstosowania nie znaczy odrazu, że to dobry pomysł i dobry głośnik :P Ja to czarno widze...

Powrót