No popatrz _arwas_, a taki Troels Gravesen po wykonaniu dziesiatkow roznych konstrukcji nadal uzywa konstrukcji z wysoka sprawnoscia jako swoich glownych odsluchow.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Ha! gdybys wiedzial co piszesz, to bys nie napisal tego niby argumentu. Akurat tak sie sklada, ze w studiu BBC tych monitorow specjalnie nie uzywano bo... mialy za niska sprawnosc. Dochdzilo nawet do takich patentow ze skladano modele w pary na jedna strone i napedzano 500w monoblokami Yamahy i nadal to bylo zbyt malo. Wtedy powstala idea zaprojektowania zupelnie nowych glosnikow spelniajacych wymogi pracy studyjnej, czyli glosnego grania z mozliwie najmniejszymi znieksztalceniami. Za ta robote wzial sie Pete Thomas, zlozyciel firmy PMC oraz Adrian Loader wielki fan fimry IME ( niegdys specow od lini transmisyjnych ) i po 3 latach testow i prac powstal prototyp monitorow Big Box mk1, pozniej przeszly pewne unowoczesnienia i obecnie znane sa pod nazwa PMC BB5. W skrocie wielkie grzmoty z wysoka skutecznoscia do topowych zastosowan studyjnych i masteringowych...Tak dla informacji monitor BBC powstały w tym samym czasie co Altus miały jakies 82dB - Altus miał 94dB. No i co z tego?
Co to jest szybkosc dzwieku?KAPRINT napisał:Po drugie - szybkość
Dobrze wiesz o co chodzi - m. in. zjawisko group dealypegelmesser napisał:Co to jest szybkosc dzwieku?
na szybszych głośnikach szybciej piosenka się skończy :razz: przepraszam musiałem.pegelmesser napisał:Co to jest szybkosc dzwieku?
DIGIPROCOMP napisał:na szybszych głośnikach szybciej piosenka się skończy :razz: przepraszam musiałem.pegelmesser napisał:Co to jest szybkosc dzwieku?
A słuchałeś kiedyś rocka na zamulastych subwooferach samochodowych?
_arwas_ napisał:Takie głośniki do wysterowania tez potrzebują silnych wzmacniaczy.
Domyslam sie ze piszesz tutaj o odgrodzie z 18 calowym niskotonowcem? Skoro piszesz takie rzeczy, to swiadczy to o braku praktyki w tym temacie. Niestety nie przekonasz mnie ( ani wielu innych ) ze bas z 18 calowego estradowca jest taki sam jak z 5 calowego Tonsila nawet jesli charaki czestotliwosci w symulacji sa podobne ( pomijac kwestie max spl )._arwas_ napisał:Myślę że nie tylko teorię ale i praktykę, czego nie można powiedzieć o ludziach wstawiających 18” estradowe w deskę od prasowania, żeby mieć brzmienie monitora na 5”
Pogromca mitow napisał:Glosnik kontrolowany jest przez wzmacniacz, jedynie oscylacje glosnika beda nieznacznie wieksze w stosunku do glosnikow z nizszym Qts, lecz w testach odsluchowych nie stwierdzono spowolenia dzwieku.