Jezu chłopie ale filozofie tutaj prawisz !!
Chcesz żeby przestało pierdzieć i oczekujesz, że nic nie zmieniając samo z siebie się naprawi jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.
Owszem rury nie mozna wydłużać w nieskończoność ale tak samo nie mozna zwiększać jej średnicy bo wtedy się również wydłuża i w sumie masz ten sam problem zwiekszony dodatkowo o to, że rura zajmuje ci 2 albo 3 L w obudowie zamiast 1L i w sumie masz jeszcze gożej niż było. Dlatego też twierdziłem ze 35L to nie tak wiele bo ciężko jest nisko zestroić taką obudowę.
Nie twierdze, że mój spoób na 100% zadziała (bo musiałbym to osobiście sprawdzić w tym konkretnym przypadku) ale ma duże szanse. Prędkość powietrza w BR nie tylko zależy od jego średnicy. Przecież coś pompuje te powietrze, nie rura i jej średnica ale pracujący głosnik a warunki jego pracy w tym wychylenia membrany w głownej mierze zależą od strojenia obudowy i jej wielkości. Jest wiele czynników jakie trzeba uwzględnić w takim przypadku :
-niższe strojenie polepszy wytrzymałość mocową i utrudni lub uniemożliwi głośnikowi wpadanie w niekotrolowane wychylenia któe bezsensownie pompują powietrze nie generujac zadnego dzwięku.
-niższe strojenie powoduje przesunięcie i zmniejszenie maksimum prędkości powietrza w wylocie na niższą częstotliwość co może spowodować całkowitą eliminacje problemu poprzez zastosowanie subsonica lub samo z siebie się wyeliminuje
-niższe stojenie daje łagodniejszy opad ch-ki (to o czym pisałęm wcześniej o (nie) idealnym strojeniu wg ch-ki butterwortha). Łagodnieszy opad ch-ki to lepsza odpowiedź impulsowa co może sie przełozyć bezpośrednio na kontrole nad głosnikiem i sposób wychyleń jego membrany.
-niższe strojenie z uwagi na ww fakt zastosowania filtru LP pomimo "gorszych" wyników w winISD może spowodować, że głosnik będzie mieć szersze pasmo przenoszenia (bo zyskujemy na niskich basach gdy te wyższe i tak nam odcina filtr LP)
-niższe strojenie w wiekszej obudowie (w tym przydaku nei ma zastosowania bo obudowa już jest) przesunęloby rezonans mechaniczny głosnika na niższą częstotliwosć co mogłoby inaczej współgrać ze sposobem filtracji LP zmieniając dobroć układu w tym punkcie co mogłoby mieć przełożenie na wychylenia głosnika w zakresie wyższych częstotliwości. Można to troche zaimitować dopakowując nieco wytłumienia co powinno osłabić oba piki rezonansowe.
Tak ja to widze, mówiąć krótko "spróbuj zmniejszyć strojenie" , zamiast wziąść i k... doczepić kawałek rurki do tego bas reflexa i sprawdzić czy ww wywody zadziałają to filozofujesz od wczoraj. Wykresy WinISD to nie prawda absoluta ... tak wiem prewnie w tutorialu nie pisali o taki sposobie myślenia nt strojenia głośnika, ciekawe czy cokolwiek pisali, nie wiem, nigdy nie czytałem :roll: