• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pierścienie ozdobne do głośników(wykonanie na zamówienie) gdzie najlepiej i najtaniej

Reakcji
25
Witam. Mam zamiar zamontować pierścienie ozdobne takie jak miedzy innymi stosuje firma Heco lub Roth Audio.
Zastanawiam się czy takie coś byłoby w miarę tanie jeśli zleciłbym komuś wycięcie takich płaskich pierścieni do głośników ( również wysokotonowego) a także otwory do bas reflex, np z aluminium grubości ok 3 mm. Znacie kogoś kto wykonałby coś takiego ( prywatne firmy wyceniają to dosyć drogo- ok 100 zł za parę do niskotonowego i wysokotonowego jak w Heco- same aluminium i wyciecie bez dziur i chromowania). Wiem, że są przeciwnicy takich ozdobników ze względu na podobieństwo do polskich altusów, ale ja do nich nie należę, jednak oryginałów tonsilowskich nie chciałbym zakładać....:)
1506814139.jpg

zestawstereodenonwzma14.jpg

Ostatnia edycja:
Takie pierścienie zawsze będą drogie w produkcji jednostkowej. Przyczyna jest oczywista, gdyź koszty stałe i koszty materiału/odpadu są bardzo wysokie. W produkcji seryjnej stosowane są odlewy ciśnieniowe i nie ma szans na wykonanie jednostkowe. Szukaj raczej typowych pierscieni, lub na allegro poszukaj wykonawcy frezowania CNC. Tyle moge poradzić ze swojej strony.

dokładnie
ja będę robił sobie takie panele aluminiowe do wysokotonówki
cena nie ok 100zł za parę

jak narysujesz rysunek ze wszystkimi wymiarami to mogę zapytać ile mniej więcej może to kosztować
ale mało nie będzie

może laser? nie jest drogi, tylko trzeba narysować w autocadzie. i pierścień musi być oczywiście płaski. Nie pamiętam gdzie o tym czytałem, być może na tym forum.

Mam zamiar zamontować pierścienie ozdobne takie jak miedzy innymi stosuje firma Heco lub Roth Audio.

a gdzie ty na tych zdjeciach widzisz pierscienie ozdobne?
ja tam widze alu front do wysokotonowki i wypolerowany kosz woofera

cos takiego bede robil dla UKA do samochodu
wycinam z alu polfabrykat i bede frezowal to w domu
ile to wyjdzie i jak to wyjdzie dam znac jak odbiore czesci...

a tak dla przyblizenia

ten front do wysokotonowki po lewej wykonany z alu 2mm (srednica 80mm) kosztowal mnie ok 5zl/szt

Powrót