• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

PIerwsz konstrukcja-sub

Ikar_91 napisał:
A odpowie mi ktoś czy to na aukcji jest tym z mojego linku ? bo pewny nie jestem
niestety tego tez niejestem w stanie potwierdzic. slyszalem duzo dobrego o wzmacniaczach janka ale nigdy nie widzialem materialu zrodlowego
Ikar_91 napisał:
Stary zestaw zg30c114 ale planuje za jakiś czas zbudować jakieś monitorki.
szczerze mowiac to zaczalbym od monitorow :P
Ikar_91 napisał:
Tak wiem uparty jestem że chcę budować sam ale ja to lubię i mam części.
no i masz racje. pod warunkiem ze oczywiscie umiesz ;)

tez bym zaczynal od monitorow - bardzo mozliwe, ze sie okaze ze one z basem sobie doskonale radza i bedziesz mial zupelnie niepotrzebnie subwoofer... pieniadze przeznaczone na subwoofer doloz do monitorow i tyle.

tez bym zaczynal od monitorow - bardzo mozliwe, ze sie okaze ze one z basem sobie doskonale radza i bedziesz mial zupelnie niepotrzebnie subwoofer... pieniadze przeznaczone na subwoofer doloz do monitorow i tyle.
Ja też tak robię, z tą tylko różnicą, że ja robię podłogówki, na M18WH i MDT29. Zobaczymy co z tego będzie :smile:

W planach są na arn 150 (standard chyba jak na początek) to nie wiem czy mi tak basu wystarczy- pierwsze monitory to nie chce szaleć ;). A to co mam teraz to na pewno jest lepsze od wszelkich creatiwów itp. Muzyka którą słucham jest typu takiego że potrzebuje większego basu ;) Co do umiejętności składania ze schematu to nic specjalnego nie trzeba robić wytrawić i ewentualnie zaprojektować płytkę a potem tylko elementy polutować. A uruchamianie większości wzmacniaczy polega na ustawieniu prądu spoczynkowego lub startują od "kopa".
Ale dzięki za rady jeszcze wszystko raz przemyśle i może zrobię tak jak mi radzicie.
pozdro

Ikar_91 napisał:
A uruchamianie większości wzmacniaczy polega na ustawieniu prądu spoczynkowego lub startują od "kopa".
no tak, ale trzeba tez wiedziec co, jak i gdziee podlaczyc o czym nie wszyscy wiedza (zobacz ile bylo problemow np z uniampem a wczesniej z symasymem)
ale jak juz to wiesz to powodzenia ;)

Przepraszam że dopiero teraz piszę i odświeżam temat ale nie chcę zakładać nowego.
Wszystko sobie przemyślałem i zrobię tak jak radzicie :)
Tylko będę zmuszony przełożyć budowę na czas nieokreślony ... :/
Mam jeszcze pytanie rzeczywiście te stx są lepsze od 150??
pozdro

a lepszy napewno niz arn150 jest tonsil 13 40 2;) arn ma srednice wycofana czego nie mozna powiedzie o tonsilu

tak, tonsil jest lepszy a jak zapewnisz mu odpowiednia pojemnosc to i podobnym basem zagra.
czy STX jest lepszy to jeszcze niewiem - napewno ma lepsza srednice niz ARN 150 ;)

Powrót