• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pierwsza konstrukcja na M18WH+MDT-29 (kilka pytań).

Reakcji
0
Witam.
Mam zamiar zbudowac kolumny na wyżej wymienionych przetwornikach. Mają to byc podłogówki do pokoju około 13m^2. Muzyka to głównie techno trance, ale i wiele innych rodzajów.
Więc jaki ma miec litraż komora Vify, jakie strojenie-rozmiary b-r, no i pod jakim kątem ma byc pochylona ścianka wewnątrz?

P.S. Może ktoś podrzucił by jeszcze jakiś fajny projekcik budy :grin:.

malyzmc, buda 18 l bo skoro trance potrzebujesz wyzszego basu strojenie kolo 48 hz nie pamietam rurki wklep to w winsa a buda pobaw sie ze skosna tylna scianka fajnie wyglada pregroda kolo 45 stopni ale to nie apteka :)

Właśnie się zastanawiam nad tą tylną, bo jakoś mi ona nie pasuje z frezami z przodu, ale się zobaczy jeszcze. :grin:
Aha no suba jeszcze nie mam i pewnie w przeciągu roku go nadal nie będzie więc basiku trochę się przyda:D

XYS napisał:
buda 18 l bo skoro trance potrzebujesz wyzszego basu strojenie kolo 48 hz nie pamietam rurki
polinkowe "fi68-160" w 18 litrach daje 50Hz wiec bedzi OK
XYS, niemow ze to twoje dzielo? :???: ten odstep miedzy glosnikami lekko szokuje
malyzmc napisał:
Aha no suba jeszcze nie mam i pewnie w przeciągu roku go nadal nie będzie więc basiku trochę się przyda:D
spokojnie basu starczy ;)

Basu starczy tak, a to zejście? Nie za małe? Wtedy sub powinien by schodzic do 35-40Hz, będzie dobrze?

Pawel S., tak moje tylko sprzed 5 lat :P czlowiek sie uczy na bledach a tu poprostu chialem pokazac bryle

malyzmc, chyba niewiesz co piszesz - jak sub schodzi do 35Hz to jest juz baaardzo nisko ;]
a tak pozatym czestotliwosc strojenia to nie czescotliwosc graniczna kolumny :P

No 35hz jest nisko włącz sobie sygnał 40hz to padną Ci uszy dla mnie to jest masakra! Nie wiem po co komu niżej :)

skoro strojenie bedzie na ok 50Hz to 40Hz te kolumny jeszcze spokojnie zagraja ;]
tylko z mniejsza efektywnoscia
proponuje zrobic sobie doswiadczenie i bedziesz wiedzial o czym mowa

tez moze byc. ale chodzi mi o to zebys zmienial strojenie obudowy i sluchal - wtedy dowiesz sie co jaki efekt daje i jak zagra ;]

To, co nie mogę obniżyć strojenia przerabiając b-r?? Czy wtedy będzie słabsza wytrzymałość?

K..wa, po tej ostatniej wizycie kondraxa na forum zastanawiam się, czy te głośniki aby na pewno są odpowiednie (chodzi mi o ilość basu).

Trochę gadałem z XYSem na temat tych Vifek. Tak na szybko to powinny mieć trochę lepsze zejście niż HDS-180 exclusive kosztem słabszej kontroli basu. Dla mnie OK, na nich planuję zrobić sobie fronty, do tego MDT-29 jako miły dla ucha tweeter :)
Po zakupie zacznie się kombinowanie czy 20 litrów, czy 25 albo więcej, a całkowity koszt zamknie się w 800-1000zł w zależności od wykończenia obudowy (głośniki wychodzą ok 550zł, zwrotka 100-150). Powinny grać dobrze w muzyce, ale do kina pewnie nie będą miały kopnięcia.

J atm wezmę zwrotke na cewkach powietrznych itd. to mi wyjdzie 180pare zł. Całkowity koszt wydaje mi się, że będzie 1100zł.
admrwpisuj się na zamówienie z AC :smile: .
P.S Dlaczego chcesz dawac tak dużą budę?

Powrót