• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pierwsze głośniki

Reakcji
0
Witam
Chciałbym zmontować zestaw głośników 2.1 do kompa. Ponieważ jestem w tym zielony na początku chciałbym kupić gotowe elementy i je po prostu złożyć :P mam do wydania około 600zł.
jaki wzmacniacz kupić?
jakie głosniki?
jaką zwrotnice?
ewentualnie kartę dźwiękową ?

Pomieszczenie w jakim będą używane ma powierzchnię 16m^ :)
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Marek :)

za takie pieniadze to ja bym nierobil 2.1
zrob klony totem mite na 2xGDN 13/40/2 15ohm (zobacz allegro) i do tego GDWK 10/80/7
kolumny zbudujesz za ok 300zl i do tego dokupisz wzmacniacz. jak niemasz karty jakiejs lepszej to kup przynajmniej SB Live! 5.1

obawiam sie ze w 600zl sie nie zmiescisz razem z karta dzwiekowa i wzmacniaczeem;)
co do wzmacniacza poszukaj na allegro, moze akurat trafi sie jakas okazja

600zl chodzilo mi o same głośniki i wzmacniacz bez karty dźwiękowiej (ta będzie kupowana z innych funduszy :D) :P a jaka zwrotnica do niego, i parametry wzmacniacza, co musi mieć, a co mi nie jest potrzebne :)

stx 18AKX + Vifa DX, głośniki to koszt ok 500zł, zwrota w dziale akustyka w przyklejonym temacie.
Wzmak - najlepiej coś na tranach, uniamp lub symasym, koszt ogólny wyjdzie nieco więcej niż zakładasz, ale warto.

a jak nie znasz się na elektronice to kup Diorę WS442 ( 50zł max daj)
2x35W 8 ohm RMS na starcie będzie git, miałem go i spoko jest.

co do wzmaka to unitra tosca 303 dzwiek nie najgorszy a za 100 juz mozna ja lyknac plus sb live z allegro to zostaje 450 na moniotorki akurat

dzieki :) wszystko już prawie wiem :D z wyjątkiem tego jak zrobić zwrotnice :P czy mógłby mi z tym ktoś pomoc <prosi>? te schematy na stronie mi za wiele nie mówią :/
nawet nie wiem co powinienem kupić :P może są jakieś gotowe zwrotnice do kupienia??

[ Dodano: 2008-02-07, 02:44 ]
a co powiecie o tej zewnetrznej karcie dzwiekowej?? dobre to jest czy lepiej normalna kupic?? :D http://www.agito.pl/karty_dzwiekowe/creative_surround_51_ks150.85.38167.html

tasiemiec napisał:
może są jakieś gotowe zwrotnice do kupienia??
jak już wybierzesz co chcesz robić to napewno znajdzie się ktoś kto zrobi Ci zwroty pod ten zestaw :)

tasiemiec napisał:
a co powiecie o tej zewnetrznej karcie dzwiekowej?? dobre to jest czy lepiej normalna kupic?? :D http://www.agito.pl/karty...0.85.38167.html
Właśnie wczoraj do mnie przyszła taka :)
120zł z pilotem i wysyłką :)
Karta nie jest zła i o dziwo wydaje sie lepsza od wewnętrznych sb live :)
Jeśli tak jak ja potrzebujesz rozbudować laptopa do 5.1 to polecam, ale jeśli masz peceta i nie zamierzasz korzystać z podstawowej właściwości tej karty jaką jest mobilność to rozważyłbym kupno wewnętrznej , np a2zs.

Pawel S. napisał:
zrob klony totem mite na 2xGDN 13/40/2 15ohm (zobacz allegro) i do tego GDWK 10/80/7
Pawel S. napisał:
niedlugo bede zamawial czesci z polinka wiec moge zlozyc jak chcesz..
Byłbym bardzo wdzięczny, do tego zestawu co podałeś :) ile by mnie to złożenie kosztowało? A jaka jest różnica między tymi 15ohm a 4ohm(oprocz tego ze 4 są droższe :D)??

taka że 15r służą do łączenia równoległego , a cena taka bo protonsil się ich pozbywa ;]

aha :D dzięki :D

[ Dodano: 2008-02-07, 21:14 ]
hmm czy te 13 nie będą za małe? :D (jak już kupować to porządnie) :) O jakiej pojemności powinienem bude zrobić??

tasiemiec napisał:
ile by mnie to złożenie kosztowało?
bralem 20zl za klasyczne 2 drogi ale 2 rzedu wiec tutaj bedzie mniej roboty.
lubie montowac na terminalu - moze byc terminal z polinka?? czy masz juz kupiony?

tasiemiec napisał:
hmm czy te 13 nie będą za małe?
wystarcza
tasiemiec napisał:
O jakiej pojemności powinienem bude zrobić??
mysle ze 15 litrow bedzie OK

nic jeszcze nie mam kupionego :) ale cały czas się zastanawiam czy może nie zrobić od razu jakiś kolumn :/ hmm chyba aż tak dużo więcej by mnie to nie wyniosło? <help>

tasiemiec napisał:
hmm chyba aż tak dużo więcej by mnie to nie wyniosło?
to zalezy co bys chcial. np GDN 16/50/6 + sc10n to koszt 400zl
STX 18 AKX + Dx25 to koszt ok 800zl
vify z mojego podpisu to koszt ok 1200zl

hehe :D ok
a może:
2 * ARN 150-03/4
GDWK 11/100?

[ Dodano: 2008-02-08, 00:26 ]
GDN 20/80/2
GDM 10/80/2
GDWK 10/80/7 ??

Powrót