• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pierwsze kolumny do klasyków

Reakcji
1
Witam
Jestem Mariusz,dzis zarejestrowałem się na forum bo potrzebuje pomocy w doborze głośników,kolumn. Mam wzmacniacz Sony TA-1150 do którego potrzebuję fajne kolumny,szukałem klasyków ale nie wiem czy to dobry pomysł?Jestem w stanie stolarsko ogarnąć projekt. Jest też amplituner Sony STR-DA5200ES który gra z zestawem 5.1 Pascal 835 ED. Myślałem o zakupie Tonsil Maestro III,lubię kiedy tony wysokie nie gubią się w średnich. Mogę liczyć na Waszą pomoc w dobraniu,zrobieniu głośników lub kolumn?
pozdrawiam

Cześć.
Aby Ci coś doradzić musisz jeszcze uzupełnić podstawowe informacje takie jak jaki metraż , jaka muzyka i jakie brzmienie preferujesz.
Głośników raczej sam nie zrobisz .
Tonsil Maestro III to porażka . Znajomy kupił kilka miesięcy temu . Głośniki różnią się od siebie , różne membrany jedne z delikatnym połyskiem drugie matowe.
Kolumny grają fatalnie . Wysokie tony zupełnie wyciszone i nad wszystkim dominuje ciągnący się bas.
Jeśli masz możliwość wykonania obudów to w cenie tych Tonsil Maestro III kupisz niezły set głośników i jeszcze zostanie na zwrotnice.
Z używek w cenie tych Tonsil Maestro III można kupić Sounddeco Alpha F2 , Pylon Audio Ruby 25 czy Pylon Opal 30 .
Wszystko to zagra lepiej od wspomnianych Tonsili.

Slucham delikatnego rocku i popu,lubię utwory akustyczne. Wzmacniacz TA-1150 pomieszczenie 8m2.Amplituner DA5200ES 50m2.
Dziękuję za odpowiedź,pozdrawiam

Slucham delikatnego rocku i popu,lubię utwory akustyczne. Wzmacniacz TA-1150 pomieszczenie 8m2.Amplituner DA5200ES 50m2.
Dziękuję za odpowiedź,pozdrawiam

To do którego pomieszczenia ?
Do pomieszczenie 50 m2 to potrzebne są dość duże kolumny i taki amplituner sobie nie poradzi.

Wzmacniacz TA-1150,do tego wzmacniacza chętnie bym kupił SET głośników i zwrotnice.Zrobił bym obudowy z litego jesionu,będą pasowały do mebli w pomieszczeniu. Amplituner jest w dużym pomieszczeniu,możemy dobrać optymalne kolumny,głośniki do amplitunera pod względem mocy,aby wzmacniacz dobrze dawał sobie radę?
dziękuję I pozdrawiam

Czyli rozumiem, że chodzi o 2 odrębne zestawy.
Powiem tak: mogę pomóc w doborze głośników oraz naszkicowaniu wymiarów kolumn, pod warunkiem, że zwrotnice zamówisz u mnie.
Czyli taki na w pół gotowiec. Dostajesz wykaz głośników i szkic paczki, robisz sobie obudowy. Potem przywozisz lub dostarczasz kurierem jedną sztukę do pomiarów. Ja robię zwrotnice, ewentualnie montuję też głośniki i odbierasz gotową kolumnę.
Jeśli jesteś czymś takim zainteresowany to napisz wiadomość prywatną.

Ostatnia edycja:
Witam
Słuchałem Melodavid BE28 znajomego i byłem pod wrażeniem ich brzmienia. Wygląda na prawdziwy beryl.
Polecam posłuchać.

Ostatnia edycja:
Heco GT 702 zagrają dobrze z moim Sony DA5200ES? Co do głośników, kolumn które chcę do TA-1150,potrzebuję jeszcze chwilę czasu. Dziękuję i pozdrawiam

Dziękuję wszystkim za chec pomocy. Kupiłem kolumny HECO metas 300 do TA-1150. DA5200ES zagra z HECO Clean GT 702.

Witam
Mniejsze kolumny kupiłem w oryginalnej czarnej okleinie. Kolumny,okleina była w złym stanie,przepalenie u gotowy od świeczki,optarcia i rysy. Same głośniki są w Ok. Kupiłem fornir Orzech,wymieniłem okleinę,wykończyłem lakierem mat g10.
dziś tak wyglądają.
Pozdrawiam

faaedcdbf0d6798d75bf8e8cf8f701cc_1704487275.jpg
d3a040c051c3af9e90c8808d19fbfa61_1704487273.jpg
0112c256cb822691d3ea1717a0c7324f_1704487271.jpg
b03ef5fce16a79c091f8271ea97289c4_1704487269.jpg
f4b609ece25e4b82c9ff72b0db589c87_1704487267.jpg
b8fdf5a2f66ff3aded83750b6a6c0ce0_1704487265.jpg

Załączniki

• received_357000376858732.jpeg
    received_357000376858732.jpeg
    692 bajtów · Wyświetleń: 0
  • received_357000376858732.jpeg
    received_357000376858732.jpeg
    692 bajtów · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
Dziękuję. Nie,nic nie wklejałem. Przymierzam się do zrobienia nowych kolumn,samej obudowy do Heco clean GT. Obudowy zrobię na wzór oryginalnych,moje są białe a chce okleić fornirem,zamontować kolce.Płyta mdf 18mm będzie ok?

Zmiana obudowy chyba niewiele wniesie poza aspektem wizualnym. Białe obudowy można zeszlifować i okleić fornirem na klej kontaktowy.

Białe chciałem zostawić. W oryginalnych kolumnach mam gumy od dołu, czy kolce mają wpływ na dzwięk? Sprzęt mam średniej klasy dla lzwykłego Kowalskiego,słuch też nie specjalnie wyczulony.

Dobre podkladki antywibracyjne moga poprawic brzmienie. W przypadku stosowania kolcow, czesto trzeba zrobic dodatkowe platformy antywibracyjne. Ja generalnie nie polecam stosowac kolcow, bo jest z tym dodatkowy problem. Lepiej zainwestowac w specjalnie platformy antywibracyjne do kolumn.

Podkładki pod kolce są konieczne jeśli nie chcesz zniszczyć miękkej podłogi jak panele, a zwłaszcza parkiet. Nie wiem jak w przypadku płytek czy betonu, ale myślę że mogą powstać wykruszenia. Generalnie kolce są dobre wtedy, gdy stawiasz kolumny na grubym dywanie bo poprawiają stabilność.
Same w sobie raczej nie tłumią drgań, do tego są dedykowane rozwiązania, np. podkładki antywibracyjne.

Trochę nie na temat,nie będę zakładał nowego wątku. Często na aukcjach wystawione kolumny mają wyblakłe głośniki,nie są czarne a brązowe,to wpływ słońca,brak maskownic?

Powrót