• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pierwsze kolumny estradowe

Reakcji
0
Chcę zbudować swoje pierwsze kolumny estradowe. Ale ponieważ to pierwszy raz, wolę spytać o pomoc, niż od razu coś schrzanić. Otóż sprzęt nie musi być duży, raczej małe sale ma nagłaśniać. Napędzany powermixerem + jakaś końcówka mocy, ogólnie kolumny powinny mieć ok 300W. Dodatkowo głośniki (z uwagi na ograniczoność budżetu) nie muszą być z najwyższej półki (myślałem o jakichś teslach, czy stx'ach). Kolumny mają być dwudrożne. I dlatego mam kilka pytań - jakie głośniki dobrać - co proponujecie? Jakie zwrotnice (może są jakieś gotowe?). albo może gdzieś tu jest jakiś gotowy projekt, którego nie zauważyłem?

Generalnie konstrukcja nie powinna być nazbyt skomplikowana (powtarzam: to pierwszy raz:)).

Z góry dziękuję za pomoc.

Ile masz dokładnie na to kasy, i co to za powermixer i końcówka (rozumiem że mają być 4 kolumny)? Muzyka to jakieś disco itp, a mała sala to ok. 100 m^2?? Ogólnie sprecyzuj sie bardziej :)

Kolumny mają być na razie dwie. Powermixer ma raptem 100W, a końcówka...cóż, będzie dopiero później dobierana. Rozmiar sali - tak do 100m^2. A co do budżetu - myślę, że 600zł to okolice górnego ograniczenia.

Co zaś się muzyki tyczy - wszystko poza disco:) raczej coś w kierunku punk-rocka, ale także lżejsze kawałki (może nawet z czysto akustycznymi włącznie).

szkoda że średnicy wiele nie będzie ;]
bo to robienie nadstawek z głośnika do subbasu tak naprawdę :)
kwestia muzyki, ale jeśli wokalu nie będzie to bez większej tragedii ;]

A jeśli wokal będzie?

Jaką zwrotnicę sugerujecie? Są jakieś dobre gotowe, czy lepiej samemu polutować troszkę?:)

No tak, to głośniki już wiem, jakie. Teraz co ze zwrotnicą?:)

Swoją drogą - czy duże znaczenie mają wymiary kolumny, czy liczy się objętość, a wymiary to kwestia zupełnie drugorzędna?

[ Dodano: 2007-10-28, 20:08 ]
To jest szansa, żeby ktoś coś podpowiedział nt. zwrotnicy dla tych głośników? Jakiś schemacik może?:)

pozdrawiam

Powrót