• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pierwsze kolumny niech ktos pomoze konkretny projekt

No ja bym się skusił na twoim miejscu na projekt Takero tym bardziej że odrazu widać że jesteś zielony w temacie to cię czeka droga przez mękę zanim wszystko zrozumiesz. A tu masz podane wszystko na tacy i znając życie końcowy efekt i tak przerośnie twoje oczekiwania. Więc bądź wdzięczny koledze że chce ci uprościć życia a nie że ci wciska badziew za 5zł od żółtków.

vxam, do którego ?
Do pierwszego ok 10l dla niskotonowca i z 4-5 dla średniaka.
Do drugiego 15-20 dla niskotonowca i litr - dwa dla średniaka.

w sumie to mam teraz trochę czasu mógłbym spróbować.....
propozycja poszła na priv

[ Dodano: 2009-09-09, 00:05 ]
hmmm a te głośniki nadają pod b-r...???

Demien napisał:
Pawle S mam rozumieć ze robisz wlasnie zwrotnice
zwrotnice maja powstac do 2xGDN 14 SCX + PJ oraz do 2x GDN 17 SK + PJ
ale niestety nadal czasu brak - musze zrealizowac inne projekty zanim sie za tamto wezme...

takero napisał:
ARN 5618 + ARN100 + to co wyżej + oczywiście zaprojektowane pod to połączenie dedykowane zwroty

Cena - j.w.
zamienilbys woofera na ARN 6618 i wtedy bym smialo bral ;) (na miejscu autora tematu)

vxam napisał:
hmmm a te głośniki nadają pod b-r...???
kazdy sie nadaje ale nie kazdy zagra odpowiednio dobrze. do b-r to max 15 litrow.
dla ARN 6618 to nawet i 30-40 litrow zeby to dobrze zagralo...

Pawel S. napisał:
dla ARN 6618 to nawet i 30-40 litrow zeby to dobrze zagralo...
dlateog wolę 5618 :P

Demien napisał:
niezły syf, podobnie jak te stxy 20 80 4 sc których już nie produkują. Ktoś dał konda żeby zbyt łatwo kopułki nie spalić, niestety za duzego i kalkulatorem L pada obliczył , 20 nawet nie filtowane, ciekawe że coś takiego do Ciebie przemawia :>
csbiczek,eeee, po co Ci w ogóle jakiekolwiek pomiary ?:>
Demien, cofam moje oferty dla Ciebie.

Demien, jak chcesz szybko i cos co spelnia twoje wymagania to kup 2xARN 150 + SC10n (wolalbym vife D27 ale jest nie osiagalna)

jak chcesz te same wymagania ale wieksze glosniko to mozesz zbudowac 2xGDN 17 SK + GDWK PJ (niestety na zwrotnice poczekasz troche...)
lub mniejsze 2xGDN 14 SCX + GDWK PJ - rowniez zwrotnicy narazie brak

Chłopaki dobra ale gdzie mogę dostać te arany i tego visatona sa jeszcze jakieś miejsca prócz allegro tam są 150 ale 8oh parę dni temu widziałem visatony ale wtedy jeszcze nie nie wiedzialem czy mi sie przydadzą a miałem brać :) druga sprawa cos innego chodzi mi juz po głowie oto link http://audiomania.info/viewtopic.ph...&start=0&sid=036ce4442d473cef3cc935f3a3e58b2e zawsze lubiłem firmę tonsil czy to będzie lepsze od tych aranow ? i zwrotnica gotowa cenowo wyjdzie podobnie

Demien, jak uda ci sie kupic te GDNy za rozsadne pieniadze (do 60zl bym dal) to szczerze polecam ;)
napewno zagra duuuzo lepiej na srednicy niz ARNy. ale z iloscia basu moze byc juz gorzej. moze byc go mniej ale za to duzo bardziej zroznicowany i szybszy

a visatona kupisz tu http://grelton.mycom.pl/

[ Dodano: 2009-09-10, 19:09 ]
przypomnialo mi sie ze mam tez schemat tego GDNa z tonsilem GDWK 11/100
kupisz go taniej na allegro

ten schemat jak dobrze pamiętam jest w gotowych projektach zwrotnic :)

[ Dodano: 2009-09-12, 14:16 ]
a tak jezeli chodzi o te kopułki to jaka lepsza GDWK czy Visaton ?

Powrót