• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pierwsze kolumny. Proszęo pomoc.

Reakcji
0
Witam i z góry dziękuję za pomoc.
Obczytałem troszkę to forum i mam wielki problem z decyzją jak to zrobić. Wiem że te głośniki nie są jakieś super. Ale to dla mnie wyzwanie jak wyjdzie pierwszy raz na pewno nie będzie ostatnim.

Założenie:
Kolumny jeśli się da podłogowe ale wysokość max 70-80cm
lub inne mniejsze kolumny w stylu 50x30x20 ala altus.
Preferuję budowę prostą, kanciastą - takie klocki i słupki.

Posiadam głośniki stx-gdn 17-100-8 ponoć mają ze 3m-ce - dostałem, oraz STX GDWK-10-200-8-PJ nowe kupiłem.
Posiadam płytę wiórową 18mm - z której planuję to wykonać.
I chcę z tego coś wykonać do wzmacniacza 2x35W.

Czego mi brak
- doświadczenia :)
- Potrzebuję porady dotyczącej wykonania tych skrzynek - wymiary itd.
- A następnie pomoc w zaprojektowaniu zwrotnic do tych głośników

wojowojo jeśli dobrze rozumiem to głośniki już masz, a zatem nie ma co dywagować na temat wyboru zestawienia przetworników ;)
Trochę ciężko będzie "złożyć" te głośniki zwrotnicą ale na upartego wszystko można.
To czego Ci brak to jak widzę wiedzy:
- ściągnij sobie darmowy program WinISD - symulator będący narzędziem dla konstruktora
- przeczytaj uważnie artykuły o obudowach closed i bass-reflex oraz tutorial do WinISD, żeby wiedzieć jak się tym programem poslugiwać.
- Wymiary obudów wynikają bezpośrednio z objętości i Twoich upodobań dotyczących proporcji obudów i rozmieszczenia przetworników - zakładam, że wzór na objętość prostopadłościanu znasz więc wymiary dobierzesz takie, żeby na froncie zmieściły się przetworniki i żeby Tobie się podobało :)
- co do zwrotnicy to musisz poczekać aż odezwie się ktoś kto posiadał takie zestawienie lub chętny by Ci zwrotnicę zaprojektować na podstawie własnych lub Twoich pomiarów.

Pokombinuj w WinISD i sam zaproponuj jakąś obudowę, a koledzy pomogą Ci skorygować Twoje działania i wyeliminować błędy (jeśli takowe się przydarzą).
Gotowych projektów nikt tu za nikogo nie robi ;)

No tak z matematyką nie mam problemów ale niestety przekopałem to forum i nie znalazłem zadowalających odpowiedzi na temat wielkości obudowy kolumny.

Więc jaki litraż jest tu słuszny do tych głośników??

Czy jeśli wykonam 80x20x20cm będzie dobrze??? Czy lepiej tył zrobić dłuższy np?
W jakiej przestrzeni mam zamknąć wysokotonowy?

Wolę popytać doświadczonych jak obudowy zrobię dobrze to może zaadoptuje je do lepszych głośników z czasem.

Stx 17/100/8sc dla niego chyba tylko buda zamknięta o objętości 14-15 litrów.Więcej nie ma co szaleć.

stx-gdn 17-100-8 SC

[ Dodano: 2010-01-13, 22:29 ]
He no to się zaczyna.
Skoro te GDN-17-100-8-SC mam za darmo i nie za bardzo się nadają to może kupię jakieś jeszcze STX lub inne co by to brzmiało chociaż troszkę.

Więc jaki litraż jest tu słuszny do tych głośników??
No przecież napisałem, żebyć zaprzągł do pracy WinISD. Jak się nie chce Ci czytać i kombinować to sklonuj czyjąś konstrukcję, bo czekając na gotowe nic się nie nauczysz... no chyba, że aż tak mało ambitny jesteś :???:

Ten WinISD to porażka dla początkującego jak ja i niestety po 2 dniowej zabawie do mojego tematu nic nie wnosi a na pewno już danych dotyczących litrażu.

Na wprowadzałem się tylko różnych parametrów do głośników aby poćwiczyć i wyniki nie są zbyt ciekawe. Litraż czasem wychodzi wielki.
A program czy alfa czy beta oferuje takie same jak dla mnie możliwości czyli dla zaczynającego zabawę w budowę nic. Nie mówiąc już o ograniczeniu w ilości i rodzaju głośnikow czyli poniższego zestawu nie da się zasymulować.

Więc moje pytanie dalej brzmi jaki litraż obudowy będzie optymalny dla głośników
STX GDWK-10-200-8-PJ
GDN-17-100-8-SC
i jeśli ktoś podpowie gdzie to można obliczyć.
Jaka ma być odległość między nimi.
Czy lepiej podłogówki zrobić czy monitory?

Z góry dzięki za cierpliwość i pomoc.

wojowojo napisał:
Litraż czasem wychodzi wielki.

Ty masz wpisywac litraz, program podaje niby optymalna bude lecz jest to nie dopracowane.

wojowojo napisał:
ie mówiąc już o ograniczeniu w ilości i rodzaju głośnikow czyli poniższego zestawu nie da się zasymulować.

wybierz opcje new speaker i wpisz dane stxa...

Tak robiłem wpisywałem new speaker i tam podawałem to co producent resztę sam program uzupełniał (obliczał)

[ Dodano: 2010-01-18, 10:23 ]
No dobra już mi wyrysował program obudowę.
Wyszła 80x30x50cm wg tego programu.

Teraz mam pytanko jak to jest z tym tuning freq wyszo mi 31,8 i z volume 120.
Czy mam sam korygować te wartości aby było optymalnie???

Zamęczę was ale czegoś się człowiek nauczy.

Powrót