• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pierwsze Podłogówki

Reakcji
0
Witam jest to mój pierwszy post na tym forum wiec proszę o wyrozumiałość

Interesują mnie podłogówki do pokoju o wymiarach od 15 do 25mkw (jeszcze nie wiem gdzie będą grały czy w salonie czy u mnie w pokoju )muzyka jaką słucham to Reage, Funk, Rock, Gothic, Hip-hop, Blues, Jazz, Metal, i muzyka Instrumentalna (tzn. Wszystkiego po trochu oprócz techno i tym podobnym). Konstrukcje jakie wchodzą w grę to 2way lub 2,5way w 3way nie mam zamiaru się pchać z kilku powodów (zwrotnica i cena). A więc odnośnie moich wymagań to potrzebuje kolumny o jak najlepszej średnicy i wysokich z dobrym basem lecz główny nacisk stawiam na średnicę i wysokie(Stawiam na jak najlepsze odwzorowanie rzeczywistości). Napędzać będę symasym-em. Na same głośniki mogę przeznaczyć do 2kzł, chciałbym żeby konstrukcja niebyła za bardzo oklepana tzn. kolejny klon tej samej kolumny ale żeby miała już wyliczona zwrotnice i objętość, nie mam po prostu ochoty na eksperymenty. Z wielogodzinnych poszukiwań wybrałem:

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=10647http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=10647
http://www.audiomania.info/forum/in....audiomania.info/forum/index.php?topic=3014.0

Za odpowiedzi i linki będę bardzo wdzięczny

errorexe1929 napisał:
Konstrukcje jakie wchodzą w grę to 2way lub 2,5way w 3way nie mam zamiaru się pchać z kilku powodów (zwrotnica i cena)
Akurat cena 2.5 way i 3way są porównywalne , możliwości już nie - na korzyść 3way.

errorexe1929 napisał:
Przecież:
errorexe1929 napisał:
Na same głośniki mogę przeznaczyć do 2kzł,
więc czemu wybierasz coś z zupełnie innej półki cenowej ?

Pozatym tamte głośniki są bardzo oklepane :P

Na górę dałbym coś napewno nie gorszego od scana 9700, na średnice coś 5 calowego z leciutką membraną, ostatnio na allegro byly aerożele, a dół raczej nic większego niż 8 cali, no może jakieś mało wymagające 10'.

Mogłeś mieć coś z półki średniej wyższej , a nawet wyższej, a masz z przeciętniej, ale rób jak chcesz.

Napisałem już wyżej, jeśli szukasz zestawu z gotową zwrotą to raczej zapomnij, ciężko, pozatym zwrota to nie aż taki problem jeśli znajdziesz kogoś kto ją zaprojektuje :)

Witam.
Czy mógł by ktoś wreszcie zarzucić jakimiś konkretami bo aż mnie świerzbi żeby sobie porysować coś nowego w solid egde, a jednak będę miał 2000zł na sam głośniki

w pierwszym poście było mniej więcej sprecyzowane co mnie interesuje i teraz czekam aż ktoś bardziej doświadczony od de mnie napisze mi konkretne głośniki do których zaprojektuje sobie kolumny o o zwrotnicy będę myślał późnij

takero napisał:
OMG, czy my zawsze musimy to samo robić ?
oszczedzamy pracy irkowi :mrgreen:

jak projekt wypali ale bedzie brakowalo srednich tonow to jego ewolucja bedzie XT25 + XG18 + 2xMDS08 :twisted:

Powrót