• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pierwszy głośnik, czego potrzebuje do konktrukcji ;)

Reakcji
0
Witam,
to moj pierwszy post. Pisze dlatego bo jestem zainteresowany zbudowaniem czegos banalnie prostego za smieszne pieniadze , jednakze nie mam o tym zielonego pojecia. No moze cos tam wiem , ale niekoniecznie.;)

Mianowicie chodzi mi o to co oprocz desek , kabli (ale jakich?) i glosnika bedzie mi potrzebne do zbudowania kolumny , ktora wyda z siebie jakis dzwiek, nawet basowy. I oczywiscie gdzie moge dostac te nie wymionione elementy o ktorych istneiniu w glosniku nie mam pojecia ;)

pozdrawiam

t0m3k, tak sie sklada ze wlasnie zaczynam zbierac elementy (i chetnych) do napisania tutoriala dla poczatkujacych. przeczytaj ten temat http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11485 (oczywiscie niecaly bo tam rozne watki sa) i odpowiedz czy na cos sie zdecydujesz

budowa kolumienek/monitorow nawet na najtanszych komponentach to i tak spory wydatek. ponizej 200zl niemasz szans zejsc

jezeli niechcesz koniecznie sam ich budowac to mozesz skozystac z okazji i ja ci je zbuduje po kosztach ;) (czytaj ww link) ale do wyboru masz juz tylko
STX GDN 14-50-4SS + GDWK PJ
lub
TVM ARN 150 + PJ

kurcze nie rozumiem o co ci chodzi chcesz sie dowiedziec co oprocz ww rzeczy ci potrzebne zebys zrobil kolumne :P po drugie nie rozumiem po co robic cos banalnego za smieszne pieniadze napisz co chcesz zbudowac ile masz pieniedzy jaki wzmak posiadasz do czego to ma ci sluzyc a napewno znajda sie chetni by ci odpowiedziec :)

Po pierwsze - co to są śmieszne pieniądze ? Konkretnie.
Po drugie - potrzebujesz:
-głośników
-obudów - czyli płyt wiórowych , kleju, wyrzynarki , wkrętów
-zwrotnic - czyli odpowiednich kondensatorów , cewek i rezystorów
-akcesoriów - terminali, kabli
-wykończenia-okleina, fornir lub farba

Po trzecie - najtańsze rozwiązanie to tesla ARZ w obudowie zamkniętej - poczytaj wątek ŁukaszaN w dziale konstrukcji.

Pawel S.: jesli oferta z kolumnami na arnach jest jeszcze u ciebie aktualna to bardzo prawadopodobne ze sie do ciebie zglosze

Caleb, no to pisz jak najszybciej bo niepozniej niz na poczatku tygodnia chcialbym zamowic gosniki

Powrót