Nie oszukujmy się wszystkie głośniki mają spore wahania w częstotliwości rezonansowej i nie jest to domena jednego producenta - dobitnie pokazują to zamieszczone przykłady Vify, peerlessa i etona. Większość producentów po prostu nie podają tolerancji - czy to słuszne - jako inżynier powiem, że nie. Z drugiej strony wszyscy producenci w pewnym sensie się podpatrują - w czasie kiedy tworzyłem te modele i standard zamieszczania ich na stronie STX'a
żaden producent nie podawał tolerancji. (można to sprawdzić na starych kartach peerlessa i vify). Jeśli nie ma żadnego punktu odniesienia i nagle mniej znana firma poda tolerancje FS 15 czy 20% to wszyscy powiedzą, że to dramat.
Dobitnie pokazuje to ta dyskusja. Wracając do Vify która podaje tolerancję 15%. Tyczy się to pomiarów tego samego modelu głośnika w identycznych warunkach na tym samym systemie pomiarowym - sztuka do sztuki. Jeśli uwzględnić dodatkowe błędy wynikające z innej metody pomiaru i innego systemu pomiarowego to nagle okazuje się, że cały lament, że głośnik ma FS 55Hz zamiast 45Hz to bicie piany bo mimo odmiennego systemu pomiarowego i innych warunków pomiaru jest to nadal praktycznie w granicach tolerancji jakie dla swoich głośników podaje np. vifa czy peerless.
Głośnik to nie technologia NASA. Dolny resor to szmata nasączona żywicą a górne zawieszenie to dętka od roweru. Oba elementy są mocno nieliniowe zarówno w funkcji wychylenia i temperatury. W przypadku cewki różnica jednego zwoju to średnio 0,1 ohm RDC tak samo różnica kilku stopni w jej temperaturze.
Idąc dalej tym tropem pomiar głośnika to nie pomiar rezystora dla którego jakiego napięcia (w granicach rozsądku) byśmy nie przyłożyli otrzymamy zbliżony wynik.
Może niech kolega Zuku zmierzy tego MCX'a mniej więcej w tych warunkach co podałem i będzie jakaś odpowiedź. Na razie mamy jeden głośnik i 3 wartości FS. 45Hz producenta i 65Hz i 55Hz zmierzone przez kolegę.
Z reszta na innych forach audio mozna przeczytac o tym, ze Sba ma problemy z powtarzalnoscia parametrow. Byc moze stad tez wynika ich mimo wszystko atrakcyjna cena.
To jak określisz cenę STX'a który jest 10 razy tańszy a ma podobne jak sb acoustics, vifa, peerless phl i inni "problemy z powtarzalnością"
Nie ma co się czepiać ab acoustics. Dokładnie ten sam "problem" mają vifa, peerless, phl do czego się jawnie przyznają. Inne firmy nic nie mówią ale z doświadczenia wiem, że sytuacja jest podobna.
Jeśli już tak dokładnie analizujemy parametry to zrobiłem drobną "symulację" jak będzie zmieniać się Qts głośnika vify z poprzedniej strony przy skrajnych wartościach RDC i FS dopuszczanych w tolerancji przez producenta:
Qts max - 0,47 (dla re i FS wartości maksymalne dopuszczane przez producenta)
Qts min - 0,31 (dla re i FS wartości minimalne dopuszczane przez producenta)
Wynika to z faktu, że Qes które jest składową Qts zależy zarówno od rezystancji cewki jak i częstotliwości rezonansowej.
W praktyce różnica może być jeszcze większa gdyż zarówno BL i mmd również mają jakąś tolerancję (która niestety nie jest podana bezpośrednio) możemy jednak o niej wnioskować z podanej tolerancji efektywności (+/-1 dB) w zakresie pracy tłokowej.