Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Nie na temat...
Gdzie zamawiacie profile aluminiowe, z których można by zrobić stelaż do mocowania głośnika w czasie pomiarów? ![]()
Od parowanych glosnikow Scan Speaka mozecie troszkę wiecej oczekiwac.
jakie typowo polskie. scan sie pomysli - "najepszym sie zdaza ![]() polak sie pomyli - "oszust! naciagacz! nieudacznik! ![]() | ![]() |
Jak możesz zrób jeszcze pomiary tego samego głośnika symulujący zestaw pomiarowy ze zintegrowaną kartą dźwiękową.
Satori dla kart zintegrowanych łatwym głośnikiem ze względu na wysokie Qms. impedancja w okolicach rezonansu pewnie będzie w granicach 90 ohm.
Niech kiepska karta dźwiękowa da sygnał 0,5V i zalecany przez artę rezystor 600 ohm.
Da to napięcie na terminalu 65mV (0,065V)
Jednak przy głośniku z cewką aluminiową który ma niskie Qms (np. W.15.140.8.MCX) w tych samych warunkach "otrzyma" tylko 20mV (0,02V)
Ponizej 0,1V sygnal jest juz tak "cichy", ze ledwie go slychac, ale moge jeszcze zejsc nizej. Z ciekawosci sprawdze na ile nisko mozna zejsc, aby pomiar mial dobra dokladnosc. Nie wiem natomiast czy wydusze 10V, musialbym ingerowac w jiga, zmieniac dzielnik, zeby nie przesterowac karty, a moze i nawet podpiac mocniejszy wzmak...Możesz dodać jeszcze pomiary dla: 0,05V ; 0,01V ; 0,005V i może drugi koniec skali 10V
Na podstawie twoich pomiarów przygotowałem wykres Fs(U) który ładnie obrazuje zachowanie głośnika.
Trochę mało punktów pomiarowych ale już na tej podstawie da się zauważyć, że dopiero dla napięcia powyżej ~1,5V Fs jest w miarę stabilne.
ale przecież tu nie ma nawet 2hz różnicy..
Wspomniałem o tym, że arta zaleca rezystor 600 ohm gdyż przy tak dużej wartości rezystora pomiarowego, samej karcie dźwiękowej i głośnikiem z niskim Qms trudno jest uzyskać przyzwoite napięcie niezbędne do pomiaru.
Pogromco nie musisz zmieniać rezystora pomiarowego. Inna wartość będzie miała głównie wpływ na dokładność pomiaru a nie na samą zmianę Fs spowodowaną nieliniowością głośnika.
Zejdź z poziomem sygnału do wartości które podałem w tych samych warunkach co robiłeś wcześniejsze pomiary - wystarczy że podasz Fs i Qes. W górnym zakresie daj tyle ile możesz dać bez modyfikacji jiga.
Wspomniałem o tym, że arta zaleca rezystor 600 ohm gdyż przy tak dużej wartości rezystora pomiarowego, samej karcie dźwiękowej i głośnikiem z niskim Qms trudno jest uzyskać przyzwoite napięcie niezbędne do pomiaru. Przykładowo żeby uzyskać 1V na zaciskach głośnika w okolicach częstotliwości rezonansowej (Z-max głośnika 30 ohm) trzeba podać aż 22V ze wzmacniacza! Standardowa karta generuje bez większych zniekształceń ~0,5V (optymistycznie) co daje oszałamiające 0,02V. Może się okazać, że wiele pomiarów wykonywanych na forum jest na napięciach rzędu 0,01V a to stanowczo za mało.
Oczywiście te pomiary także są w pewnym sensie poprawne - przy tak niskiej mocy głośnik ma faktycznie tak wysokie Fs - tylko kto słucha kolumn przy mocy 0,00001W?