• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pierwszy projekt skrzyni BR do sedana, prośba o wskazówki

Z tego co widzę skrzynia BR polecana do tego głośnika to 45l, popraw jeśli się mylę;-), Ile byś chciał za zrobienie takiej??, mmm jak myślisz z tym tunelem?? którędy to wprowadzić do kabiny??

---------- Post dodany o 16:34 ---------- Poprzedni post o 12:41 ----------

Coś tam pogmerałem, producent zaleca skrzynię 45l, tylko teraz czy od całości trzeba odjąć litraż tunelu i powierzchni głośnika?? Głośnik ok 2l, tunel 2,5l, poprawcie jak kłamie ;-)

Projekt 1
359wldj.jpg

Projekt 2
ms0zgz.jpg

---------- Post dodany o 22:03 ---------- Poprzedni post o 16:34 ----------

Paweł zapisz ile u Ciebie taka ładna obudowa by mnie kosztowała bo tracę chęci na jej budowę, jak w każdym programie wychodzą inne dane, a głośniczek już w pokoju jest:-)

mamy obecnie na warsztacie E46 sedan...
tam bagaznik jest tak malutki ze spokojnie wpasuj skrzynie na wysokosc i tunle umiesc w skrzyni tak zeby mial ujscie w polce wewnatrz samochodu
drugi tunel w polce tak zeby "gral" z pustego bagaznika
Paweł zapisz ile u Ciebie taka ładna obudowa by mnie kosztowała bo tracę chęci na jej budowę, jak w każdym programie wychodzą inne dane, a głośniczek już w pokoju jest:-)

jak znajde kogos z E36 na pozyczenie to napisze - moze faktycznie sie dogadamy ;)

Jutro się zabieram za obudowę, najwyżej nie wyjdzie, problem w tym że program obliczył obudowę na 63l :/, ok zmieniłem na 45 i wystrojenie 35Hz, wtedy tunel o średnicy 10,2 i długości 36,88 .... coś mi sie to nie podoba i sam wykres też kicha, może by ktoś dla sprawdzenia przeliczył to pod SW.STX.12.2.500 ?? Bardzo byłbym wdzięczny. Pozdrawiam.

rob wg producenta
45 litrow i odpowiednie strojenie
zwroc tez uwage jaka srednice podajesz w programie?!
dla alpharda to bedzie te 10,2cm

Skrzynia prawie gotowa, czekam na tunel, i jeszcze zamówie piankę do wygłuszenia :-)

---------- Post dodany o 16:17 ---------- Poprzedni post o 15:25 ----------

Głośnik (cewki) chyba najlepiej połączyć szeregowo aby na wyjściu był 4ohm, jeszcze kwestia zasilania może ktoś ma jakieś propozycje??

---------- Post dodany o 15:26 ---------- Poprzedni post o 16:17 ----------

Paweł zapisz jeszcze jak dasz rade jakim długim tunelem to wystroić, bo program podaje dziwne rzeczy, tunel mam 10.2 średnicy.

to co podaje program to nie glupie rzeczy

wybierz dowolny glosnik, wpisz swoja pojemnosc i srednice tunelu
podaj zadana czestotliwosc strojenia i odczytaj dlugosc - to wszystko
zapewne bedziesz musial przedluzyc PCVka

No nie wiem, program podaje długość 36,88 czyli prawie nie mieści się do skrzyni:/ a wszystko dobrze wpisane.

fozkn4.jpg

no i dobrze - i tutaj widzisz jakiego bubla wciskaja nam producenci na allegro (krotkie tunele)
masz 2 opcje
1 - tunel z boku
2 - kolanko (to mniej zalecane - ostra krawedz w srodku)

Witam, Pawel coś pokombinuje zrobie max od przodu i zobaczę jak będzie grało, bo z booku to średnio tak. Jutro może będzie test, dzisiaj dołożyłem kable, dodatkowy sygnał z radia, kondensator załadowałem, jutro będzie wzmacniacz. No jeszcze kwestia skończenia skrzyni bo nadal nie ma portu i terminala:/, ale skrzynia już wygłuszona(delikatnie), dołożyłem podwójny front, no i połowa już oklejona materiałem. Głośnik zrobiony na 4Ohm pod mostek. ;-)

---------- Post dodany o 17:28 ---------- Poprzedni post o 19:02 ----------

Głośnik już po pierwszych testach :-) i muszę powiedzieć że Paweł faktycznie gra ten STX ;-), co prawda jeszcze nie ma tunelu bo chyba zaginął w przesyłce poczty polskiej, ale i tak jak na to że jeszcze głośników nie wyjąłem z półki, tylko wyciąłem dziurę na narty i wyciągnąłem podłokietnik z kanapy, to niesie bas do przodu świetnie. Kwestia regulacji jeszcze na wzmacniaczu i w radiu, ale tak to nie kryje zadowolenia:D.

---------- Post dodany o 18:17 ---------- Poprzedni post o 17:28 ----------

A oto fotki z budowy :-)
f0url1.jpg

x0o8x2.jpg

1ooa6h.jpg

24y4idz.jpg

2ik8aq.jpg

2eyywp5.jpg

34gne6w.jpg

izni4i.jpg

Mam podobny głośnik (2x2Ohm) w 30l skrzyni closed i w moim sedanie - alfa 156 przy mocnym wzmacniaczu (niskiej jakości dlatego muszę kupić coś lepszego) nie ma problemu z przebiciem się basu. Ciekaw jednak jestem jak gra ten głośnik w b-r. Jeżeli już go uruchomiłeś opisz proszę jak sobie radzi w Twoim aucie i pod jakim jest wzmakiem. Ostatnio cały czas myślę o zmianie głośnika i kupnie wzmacniacza, celem jest uzyskanie szybszego basu.

PanJarek wiesz mi zależało na basie głębokim i przypuszczam że przy szybkim basie może się troche gubić, do szybkiego basu to jednak zamknięta obudowa raczej. Ja również nie posiadam wzmacniacza z górnej półki bo aż takim audiofilem nie jestem, mam go pod Monacarem 1502, moc wystarczająca, a i z jakości/cena jestem zadowolony. Podłączyłem go na mostek i naprawdę niesie bas znakomicie, oczywiście wiele zależy od jakości ścieżki dźwiękowej:-). Bałem się że nic nie będzie słychać bo tak pisali że w sedanie to lipa, ale nic z tych rzeczy, przy mocniejszym podkręceniu fotel masuje;-), a dodam że bagażnika nie mam wygłuszonego.

Witam ponownie, oto końcowy efekt mojej pracy:

s4b2vd.jpg

oirbiv.jpg

Tunel założony, z powodu otworu z przodu dostrojone na ok 38Hz, tunel przedłużony został rurą pcv, po jego założeniu głośnik gra jeszcze lepiej:-). Jeszcze szukam ładnego pierścienia ozdobnego na głośnik. Z mojej strony to tyle, serdeczne dzięki koledze Pawłowi za pomoc w projekcie. Pozdrawiam.

Powrót