• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pierwszy subwoofer

Reakcji
0
Witam!
Pisałem już wcześniej o wymianie obudowy w Excellence 1S (uszkodzona) i zastanawiałem się wówczas nad wstawieniem tamtych "wnętrzności" do obudowy wolnostojącej. Postanowiłem jednak, że pozostanę przy dawnych rozmiarach a zestaw uzupełnię o subwoofer. Mam więc prośbę o udzielenie kilku porad. Subik miałby być wykorzystany głównie w muzyce i powinien uzupełnić dół pasma, którego brakuje Excellence - producent jako minimum podaje 50Hz. Podłączony będzie do wzmacniacza stereo (chyba nie będzie takiego problemu?) Denon PMA-680R. Niestety kupiłem go bez dokumentacji i nie znam parametrów, moc ma raczej dość dużą-nie przekraczam mocy pow.50%-boję się o głośniki pomieszczenie to 14m2. Nie potrzebuję giga-basu, chciałbym tylko by był dość szybki, konturowy-nie lubię rozlazłego, czy dudniącego. Płyty na obudowę mam ze starych szafek. Budżet na pozostałe części będzie raczej niewysoki ok. 150zł.
1.Jaki wybrać przetwornik do takiej powierzchni (14m2)- myślałem o STX GDN-20-120-4-AW
2.Czy warto brać pod uwagę obudowę zamkniętą?
3.Może dwa mniejsze głośniki? np.STx GDN-17-80-8-SS w obudowie zamkniętej (gdzieś czytałem, że głośniki z parametrem QTS powyżej 0,5 lepsze są do obudów zamkniętych)
4.A może jakiś przetwornik Tonsila?
Dzięki za wszelkie sugestie

Podłączony będzie do wzmacniacza stereo (chyba nie będzie takiego problemu?)
wzmacniacz stereo służy do stereo, do suba potrzebujesz wzmaka do suba ;]
ew można robić kombinacje, ale czasami to bez sensu...
sprawdź jaka jest minimalna impedancja jaką toleruje wzmacniacz...

Pierwszy subwoofer

Witam!
Wiem, że lepszym rozwiązaniem do suba jest ampli bądź wzmak z dedykowanym wejściem, ale ja nie zamierzam zmieniać wzmacniacza na sprzęt wielokanałowy. Po prostu wzmacniacz w tej samej cenie jest wiele lepszy niż wielokanałowiec a ja bardziej cenię stereo. Muszę więc wykorzystać możliwości, jakie posiadam. Chciałbym tylko zejść trochę niżej z częstotliwościami, tym bardziej, że czasem oglądam filmy za pomocą tego sprzętu i miło jest usłyszeć niski bas (te wszystkie efekty:wybuchy, lądowanie śmigłowca itp.) Wiem, że suby mogą być podłączane na wiele sposobów, a między innymi za pomocą wejść głośnikowych, tutaj adres, pod którym to wyczytałem http://www.republika.pl/audioton/panbas.html . Oczywiście sprawdzę wszelkie możliwe parametry po powrocie do domu. Wiem, że zapał czasem nie wystarczy, ale wierzę, że uda mi się i zbuduję coś sam. Na początek może na podstawie wzoru ale z czasem chciałbym sam coś zaproponować i poddać się surowej krytyce (taka jest najlepsza). Jeszcze raz proszę o pomoć i proszę o wyrozumiałość. Pozdrawiam

nie wczytywałem się w ten art, ale nie napisali tu o napędzaniu suba ze wzmaka stereo,
tylko o wejściu hi in w subie ;]

Witam!
Poniżej wkleiłem cytat z tej strony z pogrubieniem tego, co mnie interesuje:
Często posiada dodatkowo po 4 zaciski na kanał (SPEAKER LEVEL INPUT/OUTPUT, SPEAKER FROM) które pozwalają na podłączenie subwoofera kablami z gniazd głośnikowych wzmacniacza/amplitunera (INPUT) a następnie z głośnikami głównymi lub satelitkami (OUTPUT). Przy takim połączeniu nie pracuje wzmacniacz wbudowany w subwoofer, lecz korzystamy ze wzmacniacza naszego zestawu (głośnik subwoofera jest wpięty szeregowo z kolumnami lub satelitkami naszego zestawu kina). Kiedy opłaca się zastosować taką konfigurację? Wtedy, gdy posiadamy mocny wzmacniacz (dodatkowe obciążenie w postaci głośnika niskotonowego) i jest on wyższej jakości niż ten w subwooferze lub mamy dodatkową końcówkę mocy. A także gdy nasz wzmacniacz nie posiada wyjścia subwooferowego (słuchamy muzyki ze wzmacniacza stereo).

Chyba więc nie powinno być problemów
Pozdrawiam

[ Dodano: 2006-02-16, 16:30 ]
Witam!
Zapomniałem dopisać w poprzednim poście: impedancja kolumn to przedział od 4-16ohm. Może ktoś ma jakieś pomysły?

[ Dodano: 2006-02-16, 16:33 ]
Witam!
Zapomniałem dopisać w poprzednim poście: impedancja kolumn to przedział od 4-16ohm. Może ktoś ma jakieś pomysły?

Powrót