• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pierwszy zestaw z kolumnami DIY

Reakcji
0
Jestem nowy na forum, więc na wstępie witam wszystkich serdecznie :)
Więc tak, zacznijmy od tego, że jak na razie jestem posiadaczem Creativów P5800... W czasach słuchania muzyki techno czy trance jakość dźwięku (czyt. łomotanie basu) była zadowalająca :mrgreen: Z biegiem czasu zacząłem słuchać bardziej klasycznych utworów, głownie rocka. No i tutaj już przydałby się lepszy sprzęt :smile: Najlepszym rozwiązaniem będzie zbudowanie jakiegoś fajnego zestawu stereo, głównie do słuchania muzyki. Co do wzmacniacza to w grę wchodzi jakiś używany, natomiast kolumny chciałbym zrobić sam.

Budżet na wzmacniacz i kolumny to około 800, góra 900zł. Sprzęt grałby w pokoju około 16mkw. Myślałem o jakiś podłogówkach, ale raczej dwudrożnych, ze względu na cenę i fakt, że to moja pierwsza konstrukcja. Przeglądałem konstrukcje forumowiczów, i spodobało mi się zestawienie Tonsila GTC 16/40/1 (GDN 16/50/6) i Visatona sc10n. Myślę, że spełni on moje oczekiwania :) Projekt zwrotnicy jest dostępny, więc nie trzeba będzie bawić się w pomiary. Do tego jakiś wzmacniacz za ok 300-350zł. Czy to dobry wybór ? Czy za te pieniądze można złożyć coś lepszego ? Tonsil jest dostępny po 78zł/szt a visaton chyba 59zł/szt. Mam tylko nadzieję, że w tym Tonsilu nie jest tak źle z basem jak to niektórzy piszą :roll:

No i kwestia owego wzmacniacza. Sądzę, że około 300-400zł (w zależności od ceny kolumn) pójdzie właśnie na niego. Przymierzałem się do jakiegoś technicsa (nie wiem dlaczego ale od zawsze ta nazwa wzbudzała u mnie respekt :)), ale podobno dźwiękowo oprócz kilku modeli to padaka :/ Na co w takim razie warto zwrócić uwagę ? Najpierw wybrać przetworniki i do nich dopasować wzmacniacz ?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi/porady, pozdrawiam !

Konradus99 napisał:
Czy za te pieniądze można złożyć coś lepszego ? Tonsil jest dostępny po 78zł/szt a visaton chyba 59zł/szt. Mam tylko nadzieję, że w tym Tonsilu nie jest tak źle z basem jak to niektórzy piszą
jak kupilem tonsila za 49zl a cale kolumny wyszly mi 400zl to jakosc byla naprawde zadowalajaca.
co do ilosci basu to do rocka jest go wystarczajaco. do "łomotania" moze byc za malo

Konradus99 napisał:
Przymierzałem się do jakiegoś technicsa
odradzam ;]
Konradus99 napisał:
Na co w takim razie warto zwrócić uwagę ? Najpierw wybrać przetworniki i do nich dopasować wzmacniacz ?
najlepiej isc do komisu/lombardu z wlasnymi kolumnami. wtedy mozesz sam sie przekonac co najlepiej zagra
wcale najdrozsze nie musi byc najlepsze

mozesz jeszcze zobaczyc STXa GDN 18 AKX

"Łomotania" na tych kolumnach nie będę urządzał :) Myślę, że będzie ok. 18AKX pewnie też ładnie gra, ale jakoś nie mogłem znaleźć jakiś opinii na jego temat. Odstrasza trochę cena, chyba jednak zostanę przy układzie Tonsil + Visaton ;) Kiedy udało Ci się wyrwać tego Tonsila za 49zł ??

Pozostaje sprawa wzmacniacza :/ Technics przekreślony, może coś Pioneera ? Niestety nie mam możliwości odwiedzenia żadnego komisu żeby samemu określić jakość dźwięku poszczególnych wzmaków ;/ Będę kierował się opiniami z forów (chociaż o te czasem też ciężko). Możecie mi coś polecić w kwocie około 350zł ??

Mam jeszcze pytanko odnośnie zwrotnicy : Jaki jest średni koszt zrobienia tej ??

zwrotnicatv.jpg

Pawel S., czy ty nadal wykonujesz zwrotnice na zamówienie ??

Pozdrawiam !

Konradus99 napisał:
Kiedy udało Ci się wyrwać tego Tonsila za 49zł ??
oj dawno to bylo :roll:
sadzac pod dacie na zdjeciach to bylo w styczniu 2007
ale i tak czasami widywalem je na allegro taniej

Konradus99 napisał:
Technics przekreślony, może coś Pioneera ?
z zadna z tych marek nie mam dobrego doswiadczenia :???:
Konradus99 napisał:
Możecie mi coś polecić w kwocie około 350zł ??
czesto yamahy sa polecane w takim przedziale cenowym. ale akurat tej marki nie mialem zadnego wzmacniacza

Konradus99 napisał:
Mam jeszcze pytanko odnośnie zwrotnicy : Jaki jest średni koszt zrobienia tej ??
to zalezy od zastosowanych elementow
jak zrobisz sam jak najtaniej to moze sie udac i za 60zl. jak zaszalejesz z jakoscia uzytych elementow to moze byc i 300zl :P
ale tak srednio za 150zl bedzie u mnie komplet ;)
Konradus99 napisał:
Pawel S., czy ty nadal wykonujesz zwrotnice na zamówienie ??
tak, jak znajdzie sie conajmniej 3-4 chetnych i bede mial na to czas

niedlugo konczy mi sie sesja to moze uda mi sie pomierzyc na nowo te kolumny. wezme jedna od kolegi i sie pobawie na nowo

tomq88 napisał:
Ta zwrotnica ktoa wkleiles to 3 wersja tej zaprojektowanej przez Irka
eeee co ty za brednie piszesz?
te zwrotnice robil dla mnie yoshi a nie irek
a to wklejone w temacie to modyfikacja jakiegos uzytkownika...

Sorki, zasugerowalem sie tym
UWAGA! wszystkie zwrotnice irka (czyli wygladaja jak te tutaj) byly mierzone w skrzynce testowej 15 litrow. to NIE JEST ZALECANA POJEMNOSC OBUDOWY DO TYCH GLOSNIKOW! to jest jedynie skrzynka testowa i kazdy glosnik wymaga innego litrazu do optymalnej pracy
Zle to zrozumialem - sorki dla Ciebie i dla Yoshi'ego... :oops:

Zwrotnice chyba pomyliłem :P Chodzi mi o tą, która gra lepiej basem (do zestawu niewspomaganego subem).

Ok, czyli temat kolumn jak na razie zamknięty (ale pewnie po drodze znajdzie się kilka niewiadomych, więc zamknięty na razie ;))

Pozostaje temat wzmacniacza... :roll: Znalazłem Yamahe AX-470 w cenie 350zł. Opłaca się ? Pioneerów jest dużo, ale nie wiem który zagra dobrze :/ Proszę o jakąś pomoc w wyborze dobrego wzmacniacza w kwocie 350zł... góra 400 :razz:

Powrót