• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pierwszy zestaw

Reakcji
0
Chciałbym zbudować monitorki do komputera i mam w związku z tym kilka pytań:
1. Które głośniki wybrać? ARN-150-05/4 czy ARN-150-03/4 + ARV-104-03/4 czy ARV-104-04/4.
2. Czy po złożeniu monitorków z tych głośników nie będzie zbyt mało średnich tonów (przecież są to nisko i wysoko tonowe głośniki).
3. Czy zwrotnicę: Janbo A-188 włożyć do każdego monitorka oddzielnie?
4. Czy zwrotnice nie potrzebują oddzielnego zasilania (prawdopodobnie kupowany wzmacniacz KENWOOD lub coś innego).
5. Wzmacniacz - czy kupować gotowy używany na Allegro czy samemu składać??
6. Gdzie mogę znaleźć informacje dotyczące strojenia BR??
Pozdro!!

Re: Pierwszy zestaw

thunder napisał:
Chciałbym zbudować monitorki do komputera i mam w związku z tym kilka pytań:
1. Które głośniki wybrać? ARN-150-05/4 czy ARN-150-03/4 + ARV-104-03/4 czy ARV-104-04/4.
2. Czy po złożeniu monitorków z tych głośników nie będzie zbyt mało średnich tonów (przecież są to nisko i wysoko tonowe głośniki).
3. Czy zwrotnicę: Janbo A-188 włożyć do każdego monitorka oddzielnie?
4. Czy zwrotnice nie potrzebują oddzielnego zasilania (prawdopodobnie kupowany wzmacniacz KENWOOD lub coś innego).
5. Wzmacniacz - czy kupować gotowy używany na Allegro czy samemu składać??
6. Gdzie mogę znaleźć informacje dotyczące strojenia BR??
Pozdro!!

1. ktory bardziej Ci sie podoba, roznica w wygladzie obudowy tylko jest
2. srednich nie bedzie za malo, bedziesz zadowolony z tego zestawu
3. tak, do kazdego po jednej zwrotnicy
4. nie potrzebuja, podpinasz kabel od wzmacniacza do monitora,osobno kazdy kanal
5. po tym co napisales widac ze masz male doswiadczenie wiec lepiej kup wzmaniacz
chodzby jakas diore jesli nie masz duzo funduszy
6. na tej stronie :) wejdz od nowa i po bokach masz wypisane artykuły

jak bys mial jakies problemy to pisz na pw, cos zaradzimy :)
pozdrawiam

Dzięki za szybką odpowiedź! Jeszcze mam pare pytań:
7. Jak podłączyć te głośniki ze sobą (w 1 monitorze) równolegle, szeregowo, czy jak? (chyba, żeby otrzymać 4ohmy, bo wtedy wzmacniacze więcej dają)
8. Do 4ohmów użyć zwrotnicy A-150?
9. Jakiej najlepiej uzyć średnicy BR dla tego zestawu?
10. Czy obudowa miała by się mieścić w 8-12L czy więcej?
11. W którym miejscu najlepiej umieścić BR?
Pordro!!

7. Z tego co widze to chyba w kolumnie ma byc 1 wysokotonowy i 1 niskosredni. Wtedy podlaczasz je tylko do zwrotnicy. Tylko pamietaj, ze nie kazdy wzmacniacz pociagnie 4 Ohm'y.
8. Z tego co pamietam prawie kazda zwrotnica moze byc w wersji 4 lub 8 Ohm. Zaznacz to w zamowieniu i bedzie ok.
9. Srednica nie musi byc duza, na pewno nie wiecej niz 5-6 cm.
10. To zalezy jak chcesz stroic obudowe. Pokombinuj w Winisd.
11. Umiesc gdzie chcesz. Moze byc z przodu, tylu, dolu. Tylko pamieta, ze jesli bedzie z tylu to za kolumna musi byc sporo wolnej przestrzeni.

Co powiecie na ten wzmak? Wzmak Ma 2x45W, czyli chyba powinien starczyć, a czy można zmostkować te 3x15W? Wtedy będzie 2x45W na monitorki i 1x45W na suba do zrobienia w przyszłości :D

jak bys zmostkowal to bys mial mono a w dodatku niezawsze mozna zmostkowac i nieradze Ci kupowac tego wzmaka bo on napewno niema tyle W ....
pozdro

a jakby koledze ktoś zrobił wzmak? będzie w miare dobry i tami a w każdymr razie lepszy nizten z allegro

Wydechy w tak małych obudowach są trochę kłopotliwe. Szczególnie jeżeli mają to byc małe monitory. Całkiem możliwe, że trzeba będzie zastosować jakaś giętą rurę. Jeżeli planujesz uzupełnić zestaw subwooferem, to mozesz zostawić obudowy zamknięte.

A czy jak użyję głośników 8 omowych to czy nie będzie słabszej jakości niż w przypadku 4 omowych?? (4 omy nie każdy wzmak pociągnie)

nie ? :| czemu niby ma byc gorsza jakosc... no chyba ze jakas firma robi dobre 8 omowe a 4 juz jakies kaszany(np inne czesci)
pozdro

Spoko :D Kolejne pytanko :P
Czy można zrobić (kupić) jakiś układ, który by pozwalał na podłączenie do wzmaka 8 omowego głośników 4 omowych?? :P

Tak można. Nazywa się takie urządzenie TRANSFORMATOR. Ale to spowoduje zawsze pogorszenie jakości w zakresie wysokich tonów.

tylko wez pod uwage ze jesli ma 100 W przy 4 ohm to bedzie mial ok 50-60 W przy 8 ohm.a mozna podpiac 4 ohmowe pod 8 ohmowy wzmak,wystarczy patrzec do ile sie podkreca przeciez..(ja podpinalem 2 omowe nawet do swojej unitry..)
pozdro

jeśli ckodzi o zwrotnice to powinieneś sobie kupić zwrotnice mocniejsze to ci sie nie spalą miałem głośniki 100W a zwrotki do 80W i sie spaliły

<techmax>

Powrót