• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pik w okolicach 6kHz na średniaku - jak go zwalczyć ?

Reakcji
0
Proszę o pomoc w walce z "górką" w okolicach 6kHz w średniaku. Nie wiem czy kombinować ze zboczami filtru (jak na razie tylko 3-ci rząd wygląda w miarę ok) czy może stosować jakieś mniej konwencjonalne rozwiązanie?
Oto ch-ka tego głośnika zmierzona pod SW:

Brax%202.1.jpg

caras, mierzyles kiedys glosniki, symulowales w SW dzialanie filtrow, stworzyles jakas zwrotke?

ze taka informacje mozna o dupe "rozczaś", bo skoro symulowal dzialanie roznych filtrow (ciecie,rząd) i mowi co mowi, a Ty wyskakujesz z "jak na moje".

Nawet nie napisales ktorym rzedem przy tych 5khz a to ma znaczenie.

Rades, W tym przypadku nic innego jak pułapka rezonanoswa, się nie sprawdzi.

P.s myśle że ten temat jest zbędy, już jeden taki sam załozyłeś i zadałeś pytanie...

piku16 - tak, masz rację, zadałem takie pytanie ale w innym wątku i skoro tam się nic nie działo, założyłem nowy temat - jak widać skutek jest od razu :-)

Próbowałem różnych filtrów i najlepsze co udało mi się zdziałać to 3-ci rząd przy 4,5 kHz. Wygląda to tak:
3%20rzad%202.1.jpg

Nie wiem tylko czy nie przeginam i czy nie ma jakiegos prostszego rozwiazania. Pojawia sie tez problem z tym mocno opadajacym zboczem po prawej - przez to powstaje dolek przy ok. 10kHz na ch-ce sumarycznej filtrow na sredniaka i tweeter.

I ostatnia rzecz - jak cielibyscie wysokotonowca przy zalozeniu 3-go rzedu przy sredniaku? Chodzi mi tu glownie o kwestie fazy.

a jak z impedancja ?. W ogole jakis dziwny ten srednitonowiec, skoro juz ma rezonanse na 5khz.... Nie wiem jak to w odsluchu wyglada ale ja bym dal 3 rzad od 3-3.5khz.

Rades, tak z ciekawości jaki to głośnik. Wygląda na 4r. Ale to chyba nie jest głośnik typowo średniotonowy?

Rades napisał:
Nie wiem tylko czy nie przeginam i czy nie ma jakiegos prostszego rozwiazania. Pojawia sie tez problem z tym mocno opadajacym zboczem po prawej - przez to powstaje dolek przy ok. 10kHz na ch-ce sumarycznej filtrow na sredniaka i tweeter.

To uciąć niżej i tyle. A jak nie to płapka. Nic innego się nie wymyśli zapewne ;) A czemu nie chcesz ciąć niżej? (no w sumie może temu, że od tego jest średniak aby ciągnął wyżej niż mw w układzie 2way ;)

lklukasz - Brax 2.1 typowo średniotonowy ;-)

A czemu nie chcesz ciąć niżej? (no w sumie może temu, że od tego jest średniak aby ciągnął wyżej niż mw w układzie 2way
Dokładnie dlatego.

Ale jak się nie ma co się chce to się ma jak się da ;-) Uciąłem go na razie na 3,5kHz i wypadkowa wyszła nawet równa! Zobaczymy jak z fazą. Wczoraj doszły do mnie elementy i dziś będę składał i mierzył.

Zwrotki zmontowane! Byłem niesamowicie zaskoczony jak po pomiarach systemu okazało się że symulacja była w 99% prawdziwa! Wow!

Panowie - dzięki za pomoc - bez Was ani rusz ;-)

Rades napisał:
Zwrotki zmontowane! Byłem niesamowicie zaskoczony jak po pomiarach systemu okazało się że symulacja była w 99% prawdziwa! Wow!

Ano widzisz :) czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze ;)

Może uchyl rąbka tajemnicy co to za zestaw będzie i wklej cha-ki, bo jestem ciekaw jak to wyjdzie ;)

paldo, podjedź na spot w niedzielę. Chętnie posłucham.
więcej info w dziale car-audio

Powrót