• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pioneer 705R- selektor wejść

ja z serwisantami trochę porozmawiałem, jak oni rozbierali i czyścili "toto"

mówili że wymaga to uwagi, i że zapisywać trzeba wzajemne ustawienia części tego selektora w trakcie rozbierania

ciekawa wypowiedź z elektrody

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=7155628#7155628

DynamikS napisał:
Ja jeszcze nie kupiłem żadnego środka czyszczącego tylko podłączam sygnał za selektor i po problemie.Mam cały czas podpięty tylko jedno źródło więc nie mam problemu ale jak ktoś podłącza jakieś radio,magnetofon, cd,mp3 itd. to niestety musi zainwestować w preparat.Jak chcesz podłączyć za selektor to wystarczy zdjąć złączki (te druciki) i podłączyć sygnał z prawej strony.

chodzi zapewne o złączki do equalizera, fajne.. będę w domku to sprawdzę to w praktyce

zlonczka.jpg

No wreszcie zrobiłem popełniłem błąd gdy zakładałem sówak jedna zworka weszła nie w tę prowadnicę co powinna dlatego był taki efekt. Najwarzniejsze że już po bólu i wszystko cyka jak powinno.

toma085 napisał:
No wreszcie zrobiłem popełniłem błąd gdy zakładałem sówak jedna zworka weszła nie w tę prowadnicę co powinna dlatego był taki efekt. Najwarzniejsze że już po bólu i wszystko cyka jak powinno.

to super, gratuluję!

hm, ale bardzo bym chciał kolegę pociągnąć za język, mógłbyś możliwie obszernie opisać- o ile się da- jak to robiłeś, jakie miałeś trudności, obawy?

jednak temat okazuje się- niestety- potrzebny bo to usterkowe ustrojstwo, było by ciekawie poczytać co nieco z pierwszej ręki- jak to robiłeś?

Znaczy tak pierwszym spostrzeżenie jakie odczułem to że ten selektor jest lekko mówiąc badziewny i prostacki jak na Alpsa chociaż może to i dobrze bo inaczej bym tego nie zbudował. Jest to selektor na zasadzie suwaka mianowicie są dwie bardo malutkie zworki które pozówają się po dwóch pokrytych srebrem szynach lewego i prawego kanału , pod nimi są odpowiednie do wejśc selektora piny po których sworka przesówając się łączy szynkę nad pinami z pdpowiednim pinem . Ja całego selektora nie wylutowywałem tylko metalową pbudowę co trzymała się na czterech nóżkach , po jej zdięciu odiołem sówak w którym są owe zwotki i tu trzeba uwarzać bo są cztery miejsca na nie (widocznie selektor był wykorzystywany też do czegoś innego) tak że pamiętać w której szczelinie była i nie odwrócić o 180 stopni bo też jest taka opcja. Wyczyściłem dokładnie szyny i piny drobnoziarnistym papierkiem ściernym po czym dokładnie wydmuchnołem i odtłuściłem.
Złożyłem do kupy i kituję do domu zobaczyć czy wszystko działa i tu śmieszna sytuacja proszę się nie podśmiewać kładę wzmak na półce a tu nie ma gałki od podgłaszania zapomniałem założyć z tych nerw czy się udało i znowu biegiem do piwnicy żeby ją założyć.
Efekt końcowy znacie wszystko cyka jak powinno.

dziękuję, sympatyczne opowiadanko, już się trochę mniej boję- odpukać ew działań na moim pioneerku

ten selektor w moim był naprawiany/ czyszczony w serwisie (170zł..) i nie ma kłopotów

ale sprawdziłem tą wiadomość z elektrody jak można obejść selektor wpinając CD w wyjscie korektora graficznego (adaptor), no działa z tym że w tym układzie ma się na stałe wpięty przedwzmacniacz- regulacje barwy i kontur (o ile ten kontur jest wciśnięty)

a ja jednak słucham normalnie tylko na "direct", jeśli wejście jest podpięte na ten "adaptor".. to kicha, wciśnięcie "direct" powoduje nie tylko odjęcie preampa ale i tej 4ki cinch'ów "adaptora"

podobno można też kombinować z wejściami nagrywania magnetofonowymi celem obejścia selektora, mniejsza, nie ma co się martwić na zapas- jak coś się będzie działo, to dobiorę się do selektora- bo jednak sam mój pionek- jakoś odpowiada mi to brzmienie i nie chcę się z nim rozstawać

toma085 napisał:
W a502 selektor był bardzo skomplikowany i w połowie drogi rozbiurkowej stwierdziłem żeby lepiej tego nie robić i złożyłem spowrotem dobrze czyszcząc i wydmuchując sprężonym powietrzem, pomogło ale nie na długo więc go sprzedałem.

no właśnie.. czy są jakieś zasadnicze różnice (selektor denona vs pioneera), wiem że pytanie takie dziwne: czy po doświadczeniach z denonem odważyłbyś się naprawiać taki twój dawny selektor z a502- tak hipotetycznie :razz:

Chyba nie w pionku też był Alps ale sterowany elektronicznie silniczek powoduje przesunięcia po bieżniach chociaż jak się uważnie i ostrożnie robi to powinno się zdiełać i w Pionku.

Naprawa - czyszczenie selektora w Pioneer A-705R nie jest trudne. Mi zajęło to około godzinki. Jeśli mieliście już lutownicę w ręku i rozkręcaliście, a potem skręciliście jakikolwiek sprzęt elektroniczny i nie zostało Wam kilka śrubek - na bank dacie radę.
Zaczynamy od zdjęcia pokrywy - dwie śruby na górze, po dwie po bokach, sześć z tyłu.
Teraz aluminiowy panel przedni - 3 śruby od spodu wzmaka, 3 zatrzaski od góry jeden od dołu, po lekkim "podwadzeniu" sam odskoczy.
Teraz zdejmujemy gałki - 4 małe i 2 duże - wystarczy pociągnąć.
Pod gałkami mamy nakrętki, które należy odkręcić. Ja zrobiłem to szczypcami z powodu braku tak głębokiego klucza nasadowego. Z przodu są jeszcze 2 śruby w głębokich kanałach. Później kilka śrub od góry i plastikowa osłona przednia powinna dać się zdjać. Proponuje odwrócić wzmak na plecy przed ściągnięciem tego panelu, przewody poprowadzone są od góry więc odwracając wzmak niczego nie musimy wypinać. Pamiętamy o delikatnym wykonywaniu tych czynności, żeby niczego nie uszkodzić (ja złamałem przycisk PHONO MM/MD, na szczęście udało się skleić).
Teraz kilka śrubek na płycie przedniej, kilka zatrzasków w około i plastikowa obudowa da się zdjąć.
otrzymamy taki widok:
OQML00B05F

https://diyaudio.pl/i/27833/ad578a1a060e278909361da1b67debf7_1463419722.jpg
oto nasz winowajca :D
Teraz należy wylutować selektor (jak to zrobić nie będę Was uczył, można znaleźć instrukcję lutowania na YT).
NT63C3NYDR

https://diyaudio.pl/i/27833/47212ea12c1129d51c156f02d9ec4501_1463419724.jpg
A8X5KXREGB

https://diyaudio.pl/i/27833/b948d4f00cbb4f15713ff45dc61e180c_1463419725.jpg
Po wylutowaniu rozbieramy selektor i czyścimy - też nie będę tego opisywał.
AT28GCDFCV

https://diyaudio.pl/i/27833/977d6fc6084b76c0ac686fbc4c555909_1463419726.jpg
Składamy w całość i skręcamy wzmak. Proponuję uważać na blaszkę w zielonym kółku, potrafi nagle zaginąć w akcji :D Po odnalezieniu zwróćcie uwagę w którą stronę jest włożona w kółko.
Proponuję jeszcze przedmuchać to cacko - odpowiedzialne za zmianę źródła.
92SLPBCQ6D

https://diyaudio.pl/i/27833/244b39e071c25637bf6dd70e7c36a9d0_1463419727.jpg
Jak wspomniałem trwało to około godziny. Już nic nie trzeszczy, nic samoczynnie nie przeskakuje.
Jakieś pytania - piszcie bennyplug@gmail.com
Miłego czyszczenia :)

Powrót