• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pioneer A 401 tuning albo wkład do starej obudowy

Reakcji
0
Czy ktoś z forumowiczów podjąlby się tuningu tego wzmacniacza a zwłaszcza, czy ma jakeiś doświadcznie z tym typem? Napiszę o co chodzi. Otóż od niedawna słucham muzyki z kolumn diy na głośnikach Ushera. Jednak mimo niewatpliwej poprawy brzemienia w każdym aspekcie jest coś co mi przeszkadza, a mianowicie ciemne brzemienie wzmacniacza. Wyraźnie ciemne i mało barwne. Tak samo grał z poprzednimi skrzynkami.
Bas jest zasadniczo OK, detale itp też w miarę. Ale barwa czy też jej brak nieakceptowalne.

Wiem że za 300 PLN _+ coś tam kupiłbym przyzwoity używany ale jest jedno ale: rodzina nie pozwoli na wymianę działającego klocka na inny. Jest jeszcze inna opcja - konstrukcja diy do środka a stare bebechy na śmietnika albo na częsci w rozliczeniu. (Niestety uważam, że zrobienie tego ad A do Z mnie przerasta i powiem szczeze - nie chcę sprawdzać czy mam rację). Jak w wojsku - liczy się sztuka;)
Zatem gdyby ktoś mógl coś zaproponowac, byłbym wdzięczny.

Sprawdzone na dówch zupełnie innych kolumnach. Od czasu do czasu słucham innych zestawów i widzę różnice, więc to nie jest tylko moja imaginacja. Heh.

Ja rozumiem jesli to byłby stary wzmaczniacz z rozjechanymi parametrami kondów albo jakas perełka ale w takie cos nie ma totalnie sensu pakować pieniedzy.
Jesli gra to go zostaw bo mozesz go tylko popsuc;)

Ja rozumiem jesli to byłby stary wzmaczniacz z rozjechanymi parametrami kondów albo jakas perełka ale w takie cos nie ma totalnie sensu pakować pieniedzy.
Jesli gra to go zostaw bo mozesz go tylko popsuc;)
Ano właśnie, gra i póki gra jest nie do ruszenia. Zgadzam się oczywiście, że to nie jest perełka, stąd pomysł, żeby zostawić z niego samą obudowę. Zacząłem sobie czytać o Uniampie, Symasymie czy prostych układach na lampie EL 84 ale choćby było to bardzo proste to raczej przekracza moje możliwości. Stąd wątek.

Powrót