• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pionier vsx-d511

Reakcji
0
Witam. Posiadam w swoim kinie domowym amplituner taki jak w temacie. I mam z nim problem nie działa mi wyjście na subwoofer. Użytkownik bibi w innym temacie podpowiedział że w menu może jest wyłączone niestety nie Subwoofer ustawiony na on wzmocnienie 10db częstotliwość odcięcia 100. Tylko że nie wiem czy reszta ostawień ma znaczenie ponieważ w opcji subwoofer mam on a według instrukcji wyczytałem że powinno być pls. Ale niestety za nic nie mogę przełączyć ani na off ani na pls. Chociaż przez moment było pls/off ale nie zaakceptowałem. Pilot raczej działa sprawdzałem aparatem z telefonu komórkowego.

---------- Post dodany o 08:56 ---------- Poprzedni post o 08:49 ----------

Chyba nic nie spaliłem w tym amplitunerze?

Nie nic nie spaliłeś :)
Pamiętaj o tym że nie potrzebujesz pilota aby zmieniać ustawienia. Jeżeli szwankuje to odłuż go na półkę, a użyj MULTI JOG'a
Tak jak mówiłem,
CROSS'a ustaw na 200Hz, SUB'a na PLUS i włącz któryś z systemów DTS

Tak. ustawiłem

---------- Post dodany o 10:48 ---------- Poprzedni post o 10:31 ----------

Teraz zmieniłem system z 5.1 przestawiłem na jakieś 3.0 i teraz dopiero mogłem zmienić z on na pls. I nawet z pilota więc ustawienie 5.1 blokowało jak by możliwość załączenia tej opcji. Dziwne generalnie. reszta ustawiona według opisu bibi cięcie na 200 i podbicie 10. Jeszcze nie jestem do końca pewny co do ustawień głośników mam coś w tym stylu Cs-ss-sl-s* literki brane z pamięci ale żeby było wiadomo o co m chodzi;]

Niewiem;] Zaraz podłączę to się okaże. Ale zauważyłem że jak przełączę z powrotem na tryb 5,1 to ustawienie suba w raca na pozycje on

a czy przypadkiem nie masz ustawionych kolumn jako DUZE (nie wiem jak jest w tym ampli)
wtedy najczesciej przekierowuje pelny sygnal na kolumny

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia w tym amplitunerze jest już tak najebane w tych ustawieniach ze tam może być wszystko;] Może wam zrobię zdjęcia ustawień tego amplitunera tylko najpierw podłącze suba żeby było słychać czy trybie

Przy ustawieniu kolumn L (large) i sub ON sygnał leci na kolumny,
Natomiast gdy ustawimy suba na PLUS to wtedy niskie częstotliwości z kolumn są przekierowywane na subwoofer

---------- Post dodany o 11:01 ---------- Poprzedni post o 10:58 ----------

W tym Pioneerze to jeszcze nic,
Ja ma VSX- 859 i tam masz dopiero ustawień ;)

Panowie ja lecę do shopu muszę kupić jakieś gniazda trochę kabelka żeby to było w miare podłączone:D a nie na krótko;] i będę was potem jeszcze gnębił.

---------- Post dodany o 14:58 ---------- Poprzedni post o 11:07 ----------

Panowie podłączyłem miernik pod wyjście na suba
na opcji AC. I w menu ustawiałem generalnie wszystko(chyba) niestety za żadne skarby nie mogłem uzyskać napięcia a w tym układzie podłączanie suba mija się z celem. Przeleciałem przez wszystkie ustawienia typu 3.0 3.1 itd Zmieniałem tez ustawienia kolumn to co pisałem ls-ss no ale za nic nie mogłem się dogadać z nim także zmieniałem ustawienia ustawienia pokoju:D

Panowie ja lecę do shopu muszę kupić jakieś gniazda trochę kabelka żeby to było w miare podłączone:D a nie na krótko;] i będę was potem jeszcze gnębił.

Bo się jeszcze obrazimy :D

---------- Post dodany o 15:19 ---------- Poprzedni post o 15:17 ----------

To że miernik nic nie pokazuje to jeszcze nie znaczy że nic tam nie ma

Moim zdaniem jak miernik nic nie pokazuje to jest to jednoznaczne że nic tam niema. Sprawdzałem na dc i ac

Zależy jaki czuły ;)
A poza tym co ci szkodzi podłączyć suba ?
Chyba że nadal masz prowizorkę :)

No tak bo w sklepie niemili tego co chciałem;/ i mam tylko wejście małego jacka nie mam jak tego podłączyć bym musiał uciąć ftyczke i polutować. A mam za krótki kabel. No i niemam jeszcze żadnego filtra tylko płytkę. Miernik zwykły za 15zł ale moim zdaniem powinien bez problemu dać radę zmierzyć ac powiedzmy 1v? bo coś koło tylu powinno być no nie?

---------- Post dodany o 15:34 ---------- Poprzedni post o 15:31 ----------

Sprawdziłem miernik podłączając pod inne wyjście nisko poziomowe gdzie na pewno jest coś i ku mojemu zdziwieniu nie pokazało nic.

---------- Post dodany o 15:43 ---------- Poprzedni post o 15:34 ----------

i mam pytanko czy podłączając głośniczek bez pośrednio pod wzmacniacz on powinien zareagować?(ten głośniczek) Mam na myśli taki mały Głośniczek od słuchawek komputerowych

podłączyłem sam jeden głośniczek niestety niema nic
żadnego ruchu membrany głośniczka

---------- Post dodany o 15:52 ---------- Poprzedni post o 15:50 ----------

podłączyłem też ten głośniczek pod wyjście od tv audio i też nic nie słychać kurdę

---------- Post dodany o 15:52 ---------- Poprzedni post o 15:52 ----------

Co by tu zrobić pomysłu nie mam

no ale też nie słyszałem dzwięku z tego. Zaraz chyba podłącze wyjście tamtego pod kompa tylko musze ogarnąć trochę pokój bo nie mogę niczego znaleść:D

---------- Post dodany o 16:23 ---------- Poprzedni post o 16:02 ----------

Podłączyłem wyjście na woofer z amplitunera na wejście karty dzwiękowej w kompie i zainstalowałem program oscyloskopu. Ale nie stety nic niema. próbuje na różnych ustawieniach amplitunera;/ Wniosek taki że na tym wyjściu nic niema;/

---------- Post dodany o 16:35 ---------- Poprzedni post o 16:23 ----------

W celu wyeliminowania tego że oscyloskop pc nie działa. podłączyłem palca wykres był. zmostkowałem także wejście i wyjście karty dzwiękowej i tez miałem wykres.

---------- Post dodany o 16:45 ---------- Poprzedni post o 16:35 ----------

Podłączyłem suba pod amplituner pobawiłem się ustawieniami i infinity primus 250 dają wjecej basu niż sub. Membrana stoi :D

---------- Post dodany o 16:48 ---------- Poprzedni post o 16:45 ----------

podłączyłem pob kompa gra. kurwa nie wiem co jest grane;/

Powrót