• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Piosenki "audiofilskie" do testowania sprzętu

• Autor wątku Autor wątku GTK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

GTK

Reakcji
0
Witam, nie znalazłem podobnego tematu a wiem, że na forum pojawiają się często tytuły utworów wykorzystywanych przy odsłuchu, chciałbym abyście się podzielili czego słuchacie czym testujecie konfiguracje, gatunek i rodzaj nie ma znaczenia, pozdrawiam

Bas zejście - dowolny hiphop: T-pain, Miss Eliot itp. Najlepsze zejście "Young Jeezy ft Kanye West - I Put On".
Bas kopiący - głównie rock: Nickelback, Metallica, Coma
Scena, średnie i wysokie tony - obowiązkowo cała płyta "Mike Oldfield - Turtle Island", Yanii dowolna płyta.
Wokal - Chylińska, George Michael
Granice ~3kHz które mnie drażnią :razz: - Linkin Park

Od siebie dodam:

Trentemřller album z 2006 The Last Resort. 1 płyta. Doskonały mastering. Utwory nie budują opowieści, są raczej luźno dobrane na płycie, ale niemal każdy umiejętnie łączy pulsacyjny bass z resztą pasma :).

Nine Inch Nails album z 1999 The Fragile. 2 płyty. Doskonały mastering. Oba krążki "left" i "right" budują scenę inaczej. Od pojedynczych motywów do niezłego "szumu". Jadnak zawsze można wyklarować pojedyncze sekcje, nawet kiedy na scenie zaczyna robić się tłoczno.

To ja mogę polecić coś z Metallicy
The Day That Never Comes
Turn The Page Metallica
Fade to black Metalica
Nothing Else Matters
No Leaf Clover Metallica

Cranberries - "Dreams". Piękne przejścia z prawej na lewą stronę, wokal też niezły. Czy do "audiofilski" utwór - nie wiem.

To ja mogę polecić coś z Metallicy
The Day That Never Comes
To jest dopiero "król" dobrego masteringu, bardzo "audiofilski"... :P Generalnie do testowania sprzętu polecam słuchać dobrze znanych płyt i tyle. I co ważne, nie ograniczać się do jednego albumie przy ocenie danego sprzętu.
Lepiej nagrane płyty przeważnie należą do gatunków takich jak jazz, klasyka, blues, soul i podobnych. Z rockiem bywa różnie. Cięższe odmiany typu punk czy metal są przeważnie słabo nagrywane - przesterowane, ze skompresowaną dynamiką. Spokojniejsza odmiana rocka - progresywny, czy art-rock raczej jest lepiej nagrywana.

Generalnie staram się słuchać muzyki, a nie sprzętu :)
Ale oczywiście mam kilka "testowych" typów - wybranych z tego co lubię.
I tak:
Herbie Hancock - Future Shock
Dire Straits - Brothers in Arms
YES - 90125
Al Di Meola, John McLaughlin, Paco De Lucia - Friday Night in San Francisco

Dzięki brencik przeoczyłem, prosiłbym o doklejenie wątku w inne miejsce

Skambomambo - Made in Pol-SKA
Naim - Sampler (wersje 5,6,7)
Chris Rea - the Very best of (HDCD)
Elvis - Steel Box Collection
Arne Domnerus - Jazz at the Pawnshop (XRCD)
Jimi Hendrix - Concerts
Diana Krall - Quiet Nights
Joshua Redman - Compass
Loud Jazz Band - Passing
ZZ-Top - Eliminator
Mateusz Pospieszalski - EMPE3
Pozytywne Wibracje - Volume VI
Vangelis - Conquest of Paradise
i dodatkowo sampler stockfish'a z HFiM (Niezłe basy, przestrzeń. Tak powinny brzmieć płyty!)

Program podstawowy, czyli znane i osłuchane :) (Ale nie znudzone!)

odgrzewam
po przeczytaniu tematu przesłuchałem parę albumów i szukam więcej.
Poleczcie mi jakieś albumy, szukam produkcji analogowych, żywe instrumenty. Nawet opere dętą dawać :)
PS. jak linki www to żadnych mp3. CDaudio minimum.

Proszę El_liero :)

http://chomikuj.pl/artur.garbiak/Opus+3+flac

Naim - Sampler (wersje 5,6,7)

Diana Krall - Quiet Nights

...i dodatkowo sampler stockfish'a z HFiM (Niezłe basy, przestrzeń. Tak powinny brzmieć płyty!)

Dire Straits - Brothers in Arms,fajna płytka,również polecam. Naim - Sampler (wersje 5,6,7),mam 7,włączając "Polo Mze" z tej płyty w dużym salonie można poczuć się jak na koncercie w klubie :) Z Diany Krall mam kilka płyt,ale oczywiście utwór "Temtation" wymiata i jest to utwór najczęściej puszczany na AS,zaraz po "Hotel California" :) Samplery Stockfisha są świetne,i jest tak jak piszesz,tak powinny brzmieć wszystkie płyty.

Ja również słucham Metaliki lecz audiofilską bym jej nie nazwał,jedynie Black jest dobrze nagrana,ale nie audiofilsko,bez przesady. Hip hopy,techno transy i te inne elektroniczne też nie,ponieważ jest to muzyka elektroniczna,a zamysł audiofilski jest zupełnie inny... przynajmniej dla mnie.

El_liero Generalnie wszystko z wytwórni Chesky Records i Linn. Tylko ostrzegam, jak zaczniesz słuchać takich realizacji to trudno będzie wrócić do ulubionych zespołów które nie przywiązywały wagi do perfekcji.
Obowiązkowo:
Linn Records - The Super Audio Surround Collection 2004,2006,2007r
Best Audiophile Voices
FIM Super Sound
VA - Jazz Lounge
Orlando Cachaito Lopez - Bass Cachaito
Sara K. Hell Or High Water
Patricia Barber wszystkie płyty
Chesky Records - Ultimate Demonstration Disk
Best Of Chesky Classics And Jazz And Audiophile Test Disc
Bobby Mcferrin Beyond Words
Cassandra Wilson - (2002) Belly Of The Sun
Christy Baron I Thought About You
Cool Sounds Modern Voices
Katie Melua - Piece by piece
London Symphony Orhestra Plays Pink Floyd
Norah Jones - Feels Like Home
Patricia Barber - Cafe Blue
Rebecca Pidgeon_-_Four Marys
Tracy Chapman - Tracy Chapman - to nie jest super audiofilska realizacja ale jedna z najważniejszych dla mnie płyt
Whitney Houston - My Love Is Your Love - jak wyżej
Flamenco Passion Gino.D Auri
Chuck Mangione Children of Sanchez
THE CURE DISINTEGRATION DELUXE
C. D. N.

mam 2 plyty testowe od stockfisha
jedna to AYA płyta służaca do oceny dźwieku w niemieckiej ogranizacji ca
druga to płyta testowa EASCA-i słuzy do tego samego tylko u nas

liste utworów podeśle jak przyniosę płyty z samochodu

Aż się dziwię, że jeszcze nikt nie wymienił w tym temacie Allana Taylora i jego albumu "Colour To The Moon". Typowy "audiofilski" album.

Tylko ostrzegam, jak zaczniesz słuchać takich realizacji to trudno będzie wrócić do ulubionych zespołów które nie przywiązywały wagi do perfekcji.

Podpisuję się pod tym rękoma i nogami :) Na tym rzecz polega,aby słuchać dobrego dźwięku,to jest właśnie audiofilia :) I przyznam się bez bicia że czasem zamiast muzyki słucham sprzętu... w sumie to tak 50% na 50% ;)

---------- Post dodany o 21:56 ---------- Poprzedni post o 21:52 ----------

Aż się dziwię, że jeszcze nikt nie wymienił w tym temacie Allana Taylora i jego albumu "Colour To The Moon". Typowy "audiofilski" album.

Oj tam oj tam :) mam tę płytę,tytułowy utwór bardzo dobry ale żeby tak słuchać całej płytki to już nie mam ochoty,kiedyś próbowałem i prawie zanudziła mnie na śmierć :)

Mój ulubiony utwór z męskim wokalem i basem to Chris Jones - long after you're gone http://www.youtube.com/watch?v=vYSiNyohNG8

Ludovico Einaudi Ambitna muzyka klasyczna naszych czasów polecam.
Gas - 0095-Typowy dark ambient
Ulf Soderberg-Polecam szczególnie jesli ktos lubi ciemne klimaty dark ambientu,chyba jeden z najgenialniejszych wykonawców tego gatunku
God Is an Astronaut -Post rock bardzo spokojny bez wokalów magiczna stereofonia.
Każda z tych płyt jest konkretnie zrealizowana nie jest przedewszystkim zlaudnesowana jak wiekszość tworów audiofilskich które podano w temacie;)

Powrót