• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Plik kalibracyjny do mikrofonu

• Autor wątku Autor wątku Rfck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
1
Witam

Robilem dzis pomiary i zauwazylem po fakcie ze nei dodalem pliku kalibracyjnego do mikrofonu... Jak mocno zmienione beda charki i od jakiej czestotliwosci ? moze ktos bezposrednio porównywał ? Micro to WM-61A

Hmm Plik ja mam z audiomani ,ale poprsotu go nie dodałem a zanim przygotuje pokoj do pomairu to potrwa i sie zastanawiam czy duzo zmieni.. ten wykresik to malo wskazuje akurat bo rozdzielczosc wykresu slaba.

Pliki kalibracyjne wyglądały jakoś tak:

Jednak trzeba pamiętać, że pojawiło się wiele wersji wkładek i w związku z tym plików kalibracyjnych, ale ostatnio porównywałem MCE2000, który podobno jest odpowiednikiem WM60A z WM61A i nie było aż takich różnic jakby wynikało z plików kalibracyjnych. Tutaj np. pomiar GD10 dwoma wkładkami(czarny - WM60 bez kalibracji, czerwony WM61A bez kalibracji i niebieski WM61A z kalibracją):

Widzę że na najwyzszych oktawach tylko zmiana wystepuje, wiec w miejscu podzialu nie ma sie co martwić, dzieki!

Powrót