• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[2-drożne] plum's Margarett

Reakcji
0
Margarett

Witam,
Przedstawiam monitory oparte o głośniki firmy Eton oraz Morel.

GŁOŚNIKI
Eton 7-202/c8/32 HEX + Morel ET-338

ZAŁOŻENIA
Ze względu, na zmianę mieszkania i przez to także pomieszczenia odsłuchowego na mniejsze chciałem się przesiąść z konstrukcji 3 drożnej Troelsa Gravesena na konstrukcję dwudrożną przy okazji przesiadając się na lepszej jakości głośniki.
Gdy jeszcze lata temu po raz pierwszy usłyszałem Morela MDT-33, zrobił na mnie ogromne wrażenie i stał się moim marzeniem, także z wyborem głośnika wysokotonowego nie miałem problemu, natomiast co do niskotonowego miałem trochę dylematów, ale zawsze nurtował mnie Eton. Zebrałem na jego temat trochę opinii (podziękowania m.in. dla loudspeakershop) i zdecydowałem się na Eton 7-202/c8/32 HEX.

BUDOWA I REALIZACJA
Obudowa wykonana z MDF 19mm z dwoma wzmocnieniami z płyty wiórowej 18mm. Front podwójny wyfrezowany przy użyciu CNC. Dlatego w pierwszej kolejności wykonałem projekt 3D w Rhinoceros 3D.
Front polakierowany na czarno natomiast reszta ścianek oklejona fornirem Palisander Rio.

ZWROTNICA
Wykonana na zamówienie przez kolegę z forum LuSzTi - dzięki :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Piękne :) Widać ogrom włożonej pracy. Jedyne co mnie troszkę razi to brak blaszki z terminalem, może to tylko moje odczucia, ale każdy ma inny gust. Wkręty od Konrada :D?
Podstawki już gotowe, czy w planach?

Rewelacyjnie zaplanowane a jeszcze lepiej wykonane, gratuluję ALE piglet11 ma rację, wizualnie brakuję blaszki pod terminale.

Ładniutkie :)

Sam się zastanawiam ostatnio czy podłogówki czy monitory ale te Twoje są bardzo ciekawe. Kolorystycznie też fajne. Gratuluję :thumbsup:

Jedyne co mnie troszkę razi to brak blaszki z terminalem, może to tylko moje odczucia, ale każdy ma inny gust.

wizualnie brakuję blaszki pod terminale.

Mi się właśnie jakoś specjalnie nie podobają takie blaski. Może gdyby były z szlifowanego mosiądzu wyglądałyby ciekawie przy tej konstrukcji, ale nie planowałem ich od samego początku

Podstawki już gotowe, czy w planach?

Plan już jest, ale na razie nie będę wykonywał, bo niestety brak miejsca.

Super obudowy, ja bym jeszcze zrobił minimalne podfrezowanie pod BR żeby wszedł równo z frontem

Super monitory! Wyglądają znakomicie, można wiedzieć jakie wymiary, strojenie i może jakiś wykresik z ch-ką.

Super monitory! Wyglądają znakomicie, można wiedzieć jakie wymiary, strojenie i może jakiś wykresik z ch-ką.
Dzięki, strojenie wypada na okolice 43 Hz. Litraż chciałem osiągnąć dosyć duży - wyszło ok. 21 litrów - żeby nie zamknąć sobie drogi do lepszego basu, ale okazało się, ze trochę przesadziłem i w górnej "komorze" jest trochę pasku w woreczkach także z litrażem zszedłem do około 17-18 litrów.

Wymiary:
l6h1.png

zrob kilka zdjec w poziomie tych monitorkow na fajnym tle, a moze wyladuja w kalendarzu!
Kolega zrobił mi zdjęcia lustrzanką, ale niestety już nie będzie w najbliższym czasie okazji żeby powtórzyć sesję, więc raczej nie uda mi się powtórzyć takiego fajnego efektu nadającego się na kalendarz :)

Fajnie zobaczyć te skrzynki już na gotowo.
Parę dłuższych chwil na nich spędziłem, nie tylko na zwrotnicy :)
Wyszły świetnie i cieszę się, że mogłem przy nich pomóc.
Na szczęście dźwiękowo wypadają nawet lepiej niż wyglądają, choć są bardzo wymagające. Nie przebaczają kiepskiej realizacji, lecz na dobrej realizacji pokazują dużą klasę :)

Dawno to było, nie pamiętam już ich za dobrze. Poza tym ja zwykle nie opisuje dźwięku :)

Jeśli możesz napisz coś jak i czym lakierowałeś front.

Lakierowałem jak zwykle jeśli chodzi o mnie produktami dla "samochodówki". W skrócie - okleiłem fornir przed lakierowaniem frontu, sam front lakierowałem w pierwszej kolejności szpachlówką natryskową, później podkładem, na to zastosowałem czarny lakier akrylowy z domieszką utwardzacza, żeby dawał się fajnie szlifować. Nakładając kolejne warstwy sprawdzałem jaka jest grubość natrysku w stosunku do grubości forniru, tak żeby dało się później na składaniu wyprowadzić równą powierzchnie. Po czarnym akrylu ściągnąłem zabezpieczenie forniru, doszlifowałem wszystko i całość lakierowałem klarem - około 6 warstw.

Napisz coś jak to gra
Kiedyś porywałem się na opisy dźwięku, ale nie ma to większego sensu, chociaż byłoby cudownie móc opisać dźwięk, ale z drugiej strony zepsułoby nam całą zabawę :)

Mogę jedynie napisać, że przejście z 3W Classic Troelsa Gavesena na tą konstrukcję jest dla mnie zdecydowanie w kierunku lepszego brzmienia i nie żałuję rezygnacji z kolumn 3 drożnych na rzecz monitorów, bo z basem też nie jest najgorzej :). Na czym mi najbardziej zależało od tego zestawu, to scena i z tego jestem najbardziej zadowolony - przy dobrych nagraniach (zgadzam się w zupełności z LuSzTi) monitory przenoszą mnie w inny wymiar :)

Powrót