• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Połączenie dźwięku przestrzennego

Reakcji
0
Witam potrzebuje waszej pomocy.
Posiadam amplituner pioneer vsx417 dekoder upc i tv toshiba. Problem mam taki że niewiem jak podłączyć kable żeby dźwięk rozchodził się we wszystkich głośnikach, a głośniki mam firmy jamo 2xkolumny 1xcentralny i 2xsatelity .Niewiem co i jak podpiąć. Za pomoc dziękuje

- miedzy telewizorem a amplitunerem - kabel cyfrowy optyczny (taki z kwadratowymi końcówkami) - w aplitunerze gniazdo DIGITAL IN OPT 1
- między dekoderem UPC a amplitunerem - pojedynczy kabel zakończony wtyczkami "czincz" - to połączenie cyfrowe coaxialne-w amplitunerze gniazdo DIGITAL IN COAX 1 lub 2
Z głosnikami masz opis na ampliunerze powinieneś sobie poradzić bo masz 5 wyjść na kolumny 5 i tyle samo kolumn

No cóz... chyba zostaje włączyć w ampli jeden z algorytmów miksowania kanałów na 5.0/5.1 bo komponenty do siebie nie pasują.
Nawet nie podałeś modeli tv i dekodera.

Amplituner odkupiony instrukcji nie mam dekoder upc DCR7111a tv toshiba 39L2333D . I ani w dekoderze ani w tv niema optyka

Telewizor podłączysz do amplitunera kablem cyfrowym koaksjalnym
Są dwa wejścia koaksjalne w tym pionku więc jeżeli dekoder też ma takie wyjście to połącz w ten sam sposób

Dekoder ma dwa wyjścia left right to od dźwięku i jedno digital a w tv mam jedno digital out , left right audio, Pb/Cb , Pr/Cr i ostatnie video Y i to wszystko

A może trzeba coś przełączyć w opcjach amplitunera , telewizora i dekodera ?
Zadaj sobie troszkę trudu , zdobądź instrukcje , poczytaj
Albo wezwij serwisanta który to zrobi za Ciebie

Tak o w tv opcji z dźwiękiem to tu niema wcale w dekoderze wiadomo też nic niema jedyne co to w amplitunerze ale nie wiem co i jak przełączam na opcje dvd5.1 i powinno działać chyba że zła opcje daje

- - - - - aktualizacja - - - - -

Chyba że muszę dać na tv w amplitunerze

W amplitunerze twoje gniazda cyfrowe wymagają przypisania do konkretnego żródła

Sygnały daj z dekdera na amplituner, dopiero potem wychodź z obrazem na telewizor przez hdmi, a z amplitumera na głośniki.

Zrobiłem tak pokolei podpinalem kable i co mi to da dalej tak samo działają tylko dwie kolumny a reszta milczy

Wiem że dla was to proste ale ja tego niema ogarniam, a chciał bym to zrobić

Niemam tu takiego trybu

Albo jest a niewiem jak wlaczyc

Powrót