• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Połączenie laptopa z amplitunerem

Reakcji
17
Mam problem jak połączyć cyfrowo lapka z ampli. Laptop ma wyjścia HDMI i USB, ale amplituner nie ma HDMI tylko koaksjalne i optyczne. W tej chwili łączę lapka przez HDMI z telewizorem, a telewizor przez optyka z amplitunerem. Nie jest to dobre rozwiązanie, bo plazma pobiera sporo prądu i niepotrzebnie się zużywa. Może coś doradzicie?
Pozdrawiam

Ja bym się zastanowił nad zakupem zewnętrznej karty dźwiękowej. Inaczej chyba się nie da, z tego co się orientuję. Może ktoś mnie poprawi :)

Ja mam Audiotrack Maya U5 i nie narzekam, aczkolwiek nigdy nic wiele lepszego nie słyszałem.
Są na forum pewnie osoby, które przerzuciły więcej takich sprzętów to lepiej doradzą.

Niestety u mnie nie ma optyka w jack'u. Laptop to Samsung 300E5A - ic3 2350M, 4 GB RAM. Czy istnieje przejściówka z USB na toslinka?

za wiki - "W sprzęcie komputerowym, a także w urządzeniach przenośnych stosowane są złącza S/PDIF oparte na złączu minijack 3,5 mm. Często spotykane w takim sprzęcie są złącza zapewniające pracę w trybie analogowym, prądowym S/PDIF oraz optycznym S/PDIF (za pomocą specjalnej przejściówki) - te tryby pracują zamiennie."
Może masz spdif coaxialne?
Popatrz czy masz w ustawieniach dźwieku opcję ustawienia cyfrowego wyjścia dźwięku, dodatkowo może być to do ustawienia w biosie

A czy autor posiada "gęste" nagrania? Czy DAC w ampli przyjmuje "gęsty" format?

Co ma jakość zasilania i zegara do przesyłania 0 i 1? Jeżeli zegar będzie skopany to nie będzie w ogóle działało co można uznać za uszkodzone urządzenie, tak samo z zasilaniem.
Wątpię żeby te parametry były aż tak skopane by zakłócało to transmisję.

Ostatnia edycja:
Tylko co z tych 24 bitów i 96kHz i więcej jak i tak słucha się muzyki w "jakości CD" 16bit/44.1kHz.

Podłączałem zewnętrzna kartę dźwiękową po optyku do zintegrowanego realtek'a, który nie jest cudem techniki i jakoś nie miałem artefaktów w dźwięku.

Powrót