• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Połączenie wejść, połączenie wyjść.

Reakcji
34
Cześć.

Czytam forum od dłuższego czasu, ale nie znalazłem tematu, które by to poruszał?

Czy mogę zmostkować wejścia i wyjścia wzmacniacza, tak żeby ze wzmacniacza stereo zrobić wzmacniacz mono, ale o podwojonej mocy?

Czy to dobry pomysł? Czy wzmacniacza szlag nie trafi?

Witaj,w pierwszej kolejności podaj szczegóły co to jest za wzmacniacz,model,markę.W tedy można będzie coś powiedzieć.
Jaką impedancję miałby mieć głośnik podłączony do tego wzmacniacza ?
Aby uzyskać mostek z wzmacniacza stereofonicznego (o ile pozwoli on na bezpieczna pracę),będziesz na wejście potrzebował symetryzator który odwróci sygnał jednego kanału,bądź źródło dźwięku symetryczne XLR.
Głośnik podłączasz pod +L i +R wzmacniacza.

Witaj,w pierwszej kolejności podaj szczegóły co to jest za wzmacniacz,model,markę.W tedy można będzie coś powiedzieć.
Jaką impedancję miałby mieć głośnik podłączony do tego wzmacniacza ?
Aby uzyskać mostek z wzmacniacza stereofonicznego (o ile pozwoli on na bezpieczna pracę),będziesz na wejście potrzebował symetryzator który odwróci sygnał jednego kanału,bądź źródło dźwięku symetryczne XLR.
Głośnik podłączasz pod +L i +R wzmacniacza.

AIYIMA A08 Pro na TPA3255
Kolumny podłączone do niego miałyby 4 ohmy impedancji.

Acha... no i chyba źle się wyraziłem, bo moim celem nie jest podniesienie mocy tego wzmacniacza - bo w teorii ma jej 3 razy więcej niż potrzebuję, ale chciałbym uzyskać:
  • lepszą separację kanałów (podobno nie jest najlepiej w tym konkretnym modelu)
  • lepszą kontrolę basów / wydajność prądową

Ostatnia edycja:
Nie wydaję mi się możliwe abyś mógł w jakim kolwiek wzmacniaczu (w tym przypadku w klasie D) połączyć ze sobą dwa osobne kanały w jeden.

Generalnie same kłopoty z takim rozwiązaniem (ja bym odpuścił), choć bywają modele w których można podłączyć wejścia razem i wyjścia razem. Takie rozwiązanie zaproponował swego czasu Nelson Pass w jednej ze swoich konstrukcji chwaląc się, że nic nie stoi na przeszkodzie osiągnąć 32kW w ten sposób, o ile dobrze pamiętam.
Miłego.
Irek_N.

Ogólnie to na szybko z google - da się. Nawet w nocie układu jest:

10.1 Application Information TPA3255 can be configured either in stereo BTL mode, 4 channel SE mode, mono PBTL mode, or in 2.1 mixed 1x BTL + 2x SE mode depending on output power conditions and system design.

Aczkolwiek obawiam się, że to na etapie projektowym. Ale jak kupiłeś na promo z peppera to tam kolegów specjalistów pytaj ;)

Powrót