• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Po co 2 takie same głosniki niskotonowe?

Wyglądają całkiem całkiem. Czemu nie ma ich w dziale konstrukcje?

bo nieche mi sie ich opisywac :p a kiedy już chce to nie jestem w stanie stukac w klawiaturke. Nie tak na powaznie nie sa jeszcze skonczone musze br dopasowac, kupic inne sruby i takie detale a zbytnio czasu niemam ale jagby tos miał jakies pytania to odpowiem na gg lub meilu . Zdjecie jest takie bo cos głupio jest ustawione te forum wysokosc musi miec 600pix a szerokosc moze miec 800pix głupio troche ale cóz

a jakie mniejwiecej kosztyponioslłeś przy budowie tych kolumienek. Gdzie i za ile kupiłeś te gdn'y? Mało widać na tych fotkach ale prezentują sie całkiem okazale.

gdn kupiłem na allegro za 200 zł wszystkie cztery dostałem do nich normalnie karte itp styłu sa nalepki koles powiedział ze sa to orginalne. Jak sie pracuje w tonsilu to można kupic za smieszne pieniazki . Za wysokie zapłaciłem 110zł tez na allegro . Zwrotnica 80 zł z janbo , obudowa około 100 zł . Br 10zł

g.nisko - 200zł
g.wysoko - 110zł
obudowa - 100zł
zwrotnica - 80zł
inne - 15zł
-------------------------
505zł

Czołem.
grzes19, zastosowanie 2ch tańszych/gorszych głosniczków nie jest rozwiazaniem polepszajacym zestaw patrzac od strony leprzego głosnika ale jednego .
Zastosowanie 2ch zwieksza wprawdzie SPLzestawu ale przenoszenie niskich zakresów na przykład teslowskich 15-ek ( mniejsze SPL oraz słabe brzmienie w srednich tonach ) nie przeskoczy jakościa wiekszego głosnika 16/40/..(tonsil) gdzie srednica głosnika pośrednio gwarantuje wiekszy bas a konstrukcje tonsila sa bardziej brzmiące w średnich oraz barwa 16/40/.. bije na głowe 15 tesli . Mozna by w tym przedziale cenowym śmiało stwierdzić ze 1 tonsil (cena/jakość)wyprzedzi 2x arn150... tesli (cenax2/jakość).
Nastepna sprawa to sposoby łaczenia .
Jesli zastosujesz 150 4ohm to bedziesz musiał łaczyc je szeregowo co nie jest wskazane ( wiem ze tak robią ) .
w 1-nym tonsilu juz masz "punktowe" brzmienie , leprze i łatwiejsze dopasowanie do filtru zwrotnicy , mozna by powiedziec ze łatwiej uzyskasz "przestrzeń/stereofonie"(- posrenio bo czynników jest wiele)

znowu sie rozpisałem :-(

Fajne :D ja bym proponował jednak zamiescic je w dziale konstrukcje :) nabierz siły na opis i machaj na klawiaturze :D

Witam,
Sorry, że się trochę "cofnę" w wątku. Połączenie dwóch takich samych głośników równolegle powinno skutkować "zyskiem" spl +6[dB]. Oczywiście jest to wynik ideału.
Temat był i jest wyjaśniany także w literaturze polsko języcznej.
Pozdrawiam, Piotr01

Powrót