• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Położenie 2x rur bass reflex'u.

Reakcji
4
Obudowę projektowałem pod 2 rury bass reflex
i zastanawiam się jaki wpływ ma położenie rury na pasmo przenoszenia dolnych częstotliwosci.

Zobaczcie > http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c3cef75acf6b6e24.html ... taki "fotomontaż" ;) dwóch opcji rozmieszczenia rur jakich użyję w budowie.

Pytanie:
Czy w ogóle, a jak tak to czym w brzmieniu różniły by się umiejscowione rury br w kolumnie nr 1 i 2 ?

bylo juz o tym wielokrotnie... niebedzie roznicy ale w pierwszej opcji bardzo oszpecisz kolumny :razz:

ok
to mi wystarczy

dzięki.

PS: na temat gustów się nie dyskutuje Pawle ;)

Edit

Zobaczcie załącznik
Jestem zmuszony dać przegrodę( czerwony kolor ) która dzieli kolumnę na 2 komory, bo inaczej litraż stracę.

Pytanie:
Czy tak blisko umieszczony, przy przegrodzie komór, głośnik niskotonowy nie będzie wpadał w jakieś rezonanse, albo boudowa... w ogóle czy to niczemu nie szkodzi ?
Mówiąc po swojsku... czy ta płyta odgradzajaca nie jest za blisko głośnika? (2cm od brzegu głośnika )

Załączniki

• hyyy_168.jpg
    hyyy_168.jpg
    10.2 KB · Wyświetleń: 0
El_liero, BR daj wyzej, bo wg rysunku jest za blisko dolnej sciany i moze pracowac nieefektywnie:)

Powrót