• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Początek pomiarów.

Kolego nie ma sensu wydawać na sprzęt pomiarowy bo autor nie otwiera firmy produkującej głośniki tylko chce hobbystycznie sobie pomierzyć .
Wystarczy jak kupi mic z kalibracją za 300PLN lub skalibruje sobie mic w aluminiowej rurce za kilkanaście PLN.
Ja taki mam i różnice pomiędzy kalibrowanym a tym w rurce są rzędu 0.5dB na skraju pasma co jest bez znaczenia ;
Bo jak już wspomniał nie jest używany do pomiarów laboratoryjnych .
- do zgrania faz nie potrzebny jest kalibrowany pod to mic i powinien kolega wiedzieć dlaczego .
- pomiar THD jak już będzie robił to wyłącznie porównawczy i nie jest mu potrzebny wypasiony mic znowu na każdy pomiar będzie zniekształcony tak samo . A z pomiarami wykonanymi w innych warunkach i tak nie porówna .
- dowolna karta dźwiękowa będzie miała o rząd mniejsze THD niż najlepszy głośnik więc nie musi na nią wydawać nie wiadomo ile

Dziękuję Raven za sprowadzenie rozmowy na ziemie. Prosiłbym o przykłady sprzętu, który mogę kupić, bo mi ciężko wybrać coś z tak dużej oferty, co nie będzie jakieś bardzo drogie a będzie się nadawało. Wkładki Panasonica nie dostanę. Z kart dźwiękowych w testach dobrze wypada Asus Xonar DG. Będzie się to nadawało ? lepiej coś na usb ? Np Miditech Audioface II Karta USB, o którym pisał El_liero? Znalazłem również coś firmy ESI Maya 44 PCI. Obsługuje napięcie 48V więc może obejdzie się bez przedwzmacniacza ?

To zainstaluj Artę, kup rezystor 100ohm i za pomocą 2 jacków i paru kabli sprawdź jak działa moduł impedancji. Następnie weź wkładkę panasonica, wsadź rurkę i spróbuj pomierzyć głośnik podłączając do wejścia mikrofonowego karty. Od tego proponowałbym zacząć.. koszt kilka złotych.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Tak karta może być naprawdę ok do pomiarów, jak się pojawią problemy np. z latencją kupisz sobie coś na usb.

Jak już coś robię to porządnie od A do Z, więc wolałbym propozycje sprzętu, które dadzą mi wyższe prawdopodobieństwo poprawnie wykonanych pomiarów niż z wkładki Panasonica niewiadomego pochodzenia, której od kilku lat nie produkują.

Nie jeden tutaj jeszcze jest na etapie wkładek, poczytaj sobie świerzy wątek o pliku kalibracyjny który potwierdza że to nadal tanie i nie najgorsze rozwiązanie dla amatorów. Sam mikrofon to nie wszystko, pozostaje pomieszczenie no i torchę doświadczenia w pomiarach. Wariant który Ci zaproponowałem nie kosztuje nic, a naprawdę możesz na nim sporo się nauczyć.

- - - - - aktualizacja - - - - -

A i prawdopodobieństwo pomiarów wychodzi w miarę ;)

Irek nie raz pisał że sprzęt to pikuś a interpretacja tego to zupełnie co innego i na tym bym się skupił

Jeśli nie boisz się lutownicy, to proszę, dobry preamp DIY:
http://www.monterdiy.net/przedwzmacniacz-mikrofonowy-na-ukladzie-ina217/

A jeśli chodzi o mikrofon, B-5 Behringera jest naprawdę godny polecenia i tani jak barszcz. W audiotransucers.com sprzedają go z plikiem kalibracyjnym. Ktoś wyżej napisał, że kalibracja fazy nie jest potrzebna, ja jednak zapytałbym, czy daliby też dane dotyczące fazy. W sumie to nie powinien być dla nich żaden problem, a miałbyś instrument dający wyniki poprawne w pomiarach każdego rodzaju.

Ostatnia edycja:
Jeżeli chodzi o charakterystykę to ok- kalibracja jest wskazana. Ale fazę i tak musimy zgrać głosnik z głośnikiem. Mikrofon sam sobie nie wybiera fazy więc czy będzie 49° czy 94° to i tak musimy to dopasować zwrotką.

529zł za Behringera, rzeczywiście tani. Rozmawiałem dzisiaj z osobą sprzedającą wkładki Panasonica na allegro http://allegro.pl/panasonic-wm-61a-wkladka-mikrofonowa-oryginal-i4866374230.html, powiedziała że ściągają je z Japonii i zapewnia, że są oryginalne. 20zł to nie dużo więc warto spróbować. Co do przedwzmacniacza to myślałem o preampie Wallin'a zmodyfikowany przez Q. Warto, czy może cośz gotowców z AVT ?

Sam się zabieram za pomiary i na prawdę myślę że dobrym rozwiązaniem jest podłączyć choćby tego wm61 pod wejście mikrofonu w karcie i zobaczyć jak to wygląda, czy coś z nam z tego wyjdzie, jeśli coś będzie z tego i będziemy się czuli na siłach wtedy iść w bardziej rozbudowany system a nie pchać się od razu w cuda i liczyć że sprzęt wszystko za nas zrobi

w zasadzie to mam na zbyciu dwa mikrofony a wm61a i jeden preamp wallina. jeden mic jest w ładnej rurce, a drugi w bardzo brzydkiej:)

Powrót