• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Początek zabawy z DIY proste, tanie monitorki do komputera.

Reakcji
0
Na wstępie pragnę się przywitać, z niektórymi znam się z innego forum o troszkę zbliżonej tematyce. Powoli zaczynam zabawę z DIY, jako że będzie to mój pierwszy projekt do budowy szukam przyzwoitego gotowca w niskiej cenie. Mają być to małe i proste monitorki do komputera w systemie 2.0 lub 2 plus 1. Pomimo, że ma być budżetowo chciałbym aby sensownie zagrały, nie oczekuję cudów. Przeszukuję forum na bieżąco i co nieco już poczytałem:rolleyes: Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny.
Zainteresowały mnie szerokopasmowce na TB, ale obawiam się problemów z górą pasma, jak i kickbassem.

Czym to napędzisz? Jaki budżet, jak duże pomieszczenie, jaka muzyka? Szerokopasmówki to nie jest głupi pomysł, ale mają one pewne wady jak i zalety. Niestety musisz mieć filtr, a tych jak na lekarstwo, prawie nie ma.

Ok to po kolei, w kwestię napędu na razie się nie zagłębiajmy. W pokoju ma co grać, tutaj głównie chodzi o satysfakcję z własnej roboty. Budżet ok 300-400 zł przetworniki i części na zwrotki. Reszty nie będziemy brać do kalkulacji bo mam trochę tego pochomikowanego. Pomieszczenie 12mkw. Muzyka przeróżna, od spokojnych brzmień typu budka, do rock'u/metal'u.
Adam o jakim filtrze mówisz? Chodzi o projekt pasywki aby odciąć dół pasma?

Ok, może jednak dodam czym to pędzić będę. Sony C90r plus xtant 603 pod zasilaczem stabilizowanym :) Potem zabieram się za projekt lampek zaczerpnięty z tego forum :)

Ostatnia edycja:
Już się zdecydowałem na pierwsze DIY, trochę poczytałem i wybór padł na kep 165 i vifa xt19td. Zrobię sobie wpierw obudowy podłogowe jak wyjdą wtedy zakupie ele. zwrotnicy i przetworniki. Pytanie tylko czy gdzieś można dostać jeszcze tą vifę. Bo na pierwszy rzut szukania nie ma jej w ofercie sklepów internetowych.

Już się zdecydowałem na pierwsze DIY, trochę poczytałem i wybór padł na kep 165 i vifa xt19td.

troche dziwne, przeciez mialo byc
Mają być to małe i proste monitorki do komputera

Pytanie tylko czy gdzieś można dostać jeszcze tą vifę. Bo na pierwszy rzut szukania nie ma jej w ofercie sklepów internetowych.
ja bym mogl odsprzedac swoje uzywane...
ale szczerze mowiac to przez te kilka lat sporo sie zmienilo
ja bym bral cos innego

tylko ze zdecyduj sie w koncu na cos, bo te KEPy + vifa za cholere nie spelniaja warunku
Budżet ok 300-400 zł przetworniki i części na zwrotki.

!!!!!!!!!!

Paweł wiem, że to już inna bajka względem zastosowania jak i kosztów, ale w CA przekonałem się już dawno że półśrodki niestety nadal są półśrodkami. Wspomniałeś że teraz brałbyś co innego już, jak byś mógł rozwinąć to będę wdzięczny.

Kep to bardzo fajny glosnik ale drogi w dzisiejszych czasach.
Są tez fajne 176 z odwroconym górnym zawieszeniem.
Bardzo fajnie grający glosnik.
A na górę zamiast vify poszukalbym raczej Morela.
Zdecydowanie lepiej, ciepłej grający glosnik.

zobacz ile kosztuje KEP
za te pieniadze da sie kupic lepsze, lub bardziej popularne (zwrotnice) glosniki

skoro juz zmienilismy budzet i koncepcje to zacznijmy od najmniejszych

mniejsze monitory http://stx.pl/wm-stx-5-1-160-8-f-a-fc-x.html + http://stx.pl/gdwk-10-250-8-awx.html. podobno woofer to najlepszy obecnie STX (ja swoje musze odsluchac w koncu)
wieksze monitory http://stx.pl/mx-140-diy.html. bezkonkurencyjne (jak narazie, konkurencja sie powoli produkuje) kolumny w tym budzecie
idac juz w budzet KEPa + xt19 wkraczamy w polke gdzie mamy spory wybor
chociazby seas ER18RNX + 27TBFC/G (mialem, zobacz gotowe konstrukcje)
lub cos co zagra zupelnie inaczej - np aluminiowy dayton RS180
nie wspominajac juz nic o usherach, fountekach i innych obecnie popularnych

zeby teraz cos drozszego wybrac to napisz jakiego brzmienia poszukujesz

Ciężko pisać o brzmieniu, na pewno coś na wzór systemu w samochodzie. Duży detal i ilość powietrza. Mocny twardy kickbass.

Sony C90r + xpd4000x+ 2 x Xtant 603x + Xtant 301A + Sony Xes-s2 + średniak z KRX3 focala + infnity kappa perfect 6.1 w komorach 9-10l + Aliante 10si.

---------- Post dodany o 11:06 ---------- Poprzedni post o 11:04 ----------

Słuchałem kolumn usher'a kiedyś i bardzo mi się wysokotonowiec podobał. 9950 to był chyba ale ręki nie dam sobie uciąć.

Powrót