• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

poczatkujacy chce zbudowac kolumny - Prośba o radę

Reakcji
0
Witam,

W temacie budowania własnych kolumn jestem kompletnie "świeży". Chcę sobie zbudować dwie do pokoju mniej więcej 3/3 m (wysokość 2m70cm) Nie zależy mi na głośnym odtwarzaniu ani przesadnych basach. Planuję 2 dwudrożne pudła na czymś takim

http://allegro.pl/item448945391_glosnik_tesla_tvm_arn_116_60_8_niskotonowy_fv.html

ale znalazłem jeszcze coś takiego

http://allegro.pl/item448948370_glosniki_tvm_tesla_arz_6604_szerokopasmowy_fv.html

szerokopasmowy - słyszałem złe opinie o takich głośnikach

pomiędzy tymi dwoma chciałem wybrać

i do tego jeszcze jakiś wysokotonowy, ale tu nie mam pomysłu. Na wysokich i średnich tonach mi zależy, więc może to?

http://www.allegro.pl/item449772530_gdwt_10_200_8_glosnik_stx_najtaniej_zam_tonsil.html

Nie wiem też, jaką lepiej zrobić obudowę - zamkniętą czy br (znam ich dobre i złe strony ale nie mogę się zdecydować.

Proszę was o wyrozumiałość, bo pewnie beznadziejnie dobrałem te głośniki, proszę o jakieś podpowiedzi. :oops:

głośniki najlepiej jakby były w granicach 100 - 150 zł a na obudowę dam tyle ile trzeba. Wzmacniacza jeszcze nie mam, a planowałem sam sobie zrobić jakiś, na elektronice za bardzo się nie znam ale dam radę z jakiegos kitu zrobic, nie potrzebuję dobrego wzmacniacza. Z resztą miałem nadzieję, że z jego doborem też mi ktoś doradzi

Z kasą 150zł na: glosniki, zwrotnice, port bas reflex, terminal przylaczeniowy nie poszalejesz.. hm. Basu za wiele nie bedzie. Wg mnie opcje ktore mają sens to malutkie monitorki lub szerokopasmowiec ale w tej cenie z szerokopasmowca tez cudow nie bedzie. Jakbys dozbieral tak do 200zł na wszystko z wyjatkiem skrzyni-wykonczenia to moglbys zrobic monitorki na stx pj + stx 14-100. Zwrotke tez mozna niecu budrzetowa zrobic do tego. Serio lepiej dozbierac troche i zrobic cos z jajem niz pakowac sie w kaszke :)..

BTW a ile kasy chcesz przeznaczyc na wzmacniacz?

standardowo arn150+pj. żeby było taniej to na pj konda i tłumik
wzmacniacz - 2xtda bądź lm albo dorwij jakąś starą diorę na allegro

150 zł chciałem wydac na same głośniki, nie biorąc pod uwagę zwrotnic, itp.
Niedługo będę miał przychód za obraz, to 200 zł myślę że uciułam :) I jeżeli mogę prośic - trochę mniej skrótów, bo mi one nic nie mówią (w większości) :oops:

Nie znam się na cenach wzmacniaczy, tu muszę zapytać raczej, ile mnie to będzie kosztowało (taki nie jakiś super, nie zależy mi na dużej mocy)

Więc jakie głośniki za 150 zł? i ile kosztowałyby do nich tanie zwrotnice i niedrogi wzmacniacz

Głośniki? ARN150 (35zł szt) plus STX PJ (27zł szt) plus zwrotka ze 35zł (jeśli całkiem po krawędzi to jakieś 5zł za konda plus tłumik w postaci rezystora) plus różne pierdołki wychodzi około 200zł na dwie sztuki. Do tego obudowy to jakieś 30-40zł plus wykończenie... Za całość 250-300zł...
Wzmaniacz... Jakąś unitrę można wyrwać już za 100zł z hakiem, coś na TDA czy LM'ie robionę przez ciebie to trochę ponad 200zł a za 260zł (300zł z selektorem wejść) Masz uniampa...

w ARN 150 nie idz bo on nie ma srednicy za to jest duzo basu ktorego nie potrzebujesz az tak skoro sam to napisales. Zreszta do:

krzyhoo9 napisał:

Nie ma zwrotnicy zaprojektowanej i nie wiadaomo kiedy bedzie bo to sie ciagnie juz dluugo. Takero polecal ten zestaw na stxach jako niezgorszy. Jesli cos drozszego to wiekszy midwoofer itd ale z kolei 17stka stxa podobno basem nie grzeszy. Mysle ze zaproponowany zestaw jest w sam raz a i nie potrzbuje wzmacniacza mocnego.

www.stx.pl - tu odszukaj glosnik wysokotonowy PJ oraz nowego stx 14-100
AKUSTYKA -> Gotowe projekty zwrotnic glosnikowych - W tym dziale znajdziesz zwrotnice pod te przetworniki.

Elementy zwrotki, terminale, BR, kable itd zakupisz w polink.com.pl i mysle ze paczka z tymi elementami wyszla by cie cos ponizej 100zł na pewno bo ja 110zł zaplacilem za te wszystkie elementy do drozszego zestawu itd. Wazne zebys dobral odpowiednie rodzaje cewek itd grubosci drutu itd itd... PawelS. chyba ma nawet gotowe listy zamowien do takiej zwroty moze ci wklei to oszczedzi ci doboru elementow.

mielisław napisał:
ARN150 (35zł szt) plus STX PJ (27zł szt) plus zwrotka ze 35z

A skad schemat tej zwrotki :>?

Za 35zł/szt dostaniesz Teslę ARN 150-05/8, głośnik wizualnie nie każdemu sie podobający , ale z tego co słyszałem od innych osób to posiadający przyzwoity bas, a mniejszą średnicę.
Wysoki to też proponuję PJ . Skąd zwrotnicę ( schemat ) ? Poszukaj na forum :P A jak nie ma to poproś , to pewnie ktoś tobie pomoże. Sytuacja była by łatwiejsza , gdy by twoje kolumienki były jako tyły do kona bo wtedy dajesz konda na wysokiego a basowy puszczasz w pełnym paśmie czyli bez zwrotnicy. Pozdro

DaVid napisał:
Za 35zł/szt dostaniesz Teslę ARN 150-05/8, głośnik wizualnie nie każdemu sie podobający , ale z tego co słyszałem od innych osób to posiadający przyzwoity bas, a mniejszą średnicę.
Wysoki to też proponuję PJ . Skąd zwrotnicę ( schemat ) ? Poszukaj na forum :P A jak nie ma to poproś , to pewnie ktoś tobie pomoże. Sytuacja była by łatwiejsza , gdy by twoje kolumienki były jako tyły do kona bo wtedy dajesz konda na wysokiego a basowy puszczasz w pełnym paśmie czyli bez zwrotnicy. Pozdro

DaVid, z całym szacunkiem ale wypowiadaj sie na tematy na które masz pojęcie co piszesz.

DaVid napisał:
ale z tego co słyszałem od innych osób to posiadający przyzwoity bas, a mniejszą średnicę.

Szkoda ze tego glosniczka nawet nie males a polecasz.. nono. Czytales ze maja "mniejszą srednice"? Owszem 15cm hehe

DaVid napisał:
Wysoki to też proponuję PJ .

Słyszałeś?

DaVid napisał:
Skąd zwrotnicę ( schemat ) ? Poszukaj na forum :P

Moglbys przynajmniej przeczytac poprzednie posty w tym temacie to bys sie dowiedzial ze takiej zwrotki nie ma jeszcze.

DaVid napisał:
A jak nie ma to poproś , to pewnie ktoś tobie pomoże.

Skad wiesz? Zwrotnica jest w drodze i dojsc nie moze (nie wnikam dlaczego moze po prostu ktos nie wyrabia z czasem itd spoko) wiec niby skad nagle sie pojawi.

DaVid napisał:
Sytuacja była by łatwiejsza , gdy by twoje kolumienki były jako tyły do kona bo wtedy dajesz konda na wysokiego a basowy puszczasz w pełnym paśmie czyli bez zwrotnicy.

Rozumiem ze chodzi ci o tyly do kina. Bardzo ciekawa teoria spiskowa ze w tylach jakosc juz sie zupelnie nie liczy i zamiast zwrotki pakuje sie konda. Powiedz wiele zestawow z takim rozwiazaniem widziales?

@ n_omyzs

Czyli co dokładnie proponujesz? jakąś 17stkę stx i pj?
o tym mówiłes? trochę drogie, ale jeżeli są tego warte...
http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=552&vItemDB=itemdb

Dobrze, że jest już do tego zwrotnica, bo ja na pewno sam bym nie zaprojektował.

Mógłbyś mi jeszcze powiedzieć, czego dokładnie trzeba? (wszystkie elektroniczne komponenty)

z góry dzięki

Mateio napisał:
Czyli co dokładnie proponujesz? jakąś 17stkę stx i pj?

Ja mysle ze 14stka STXa bylaby ciekawa (opinia takero ze zestaw jp + 14stx jest calkiem fajny za ta kase a z kolei 17scx - nie to co podales bo to co podales to nie midwoofer tylko sredniotonowy - ma jak na swoja srednice niewiele basu ciezko ocenic bo sam ich w rece nie mialem). Co do PJ to fajny glosniczek za mala kase.

Mógłbyś mi jeszcze powiedzieć, czego dokładnie trzeba? (wszystkie elektroniczne komponenty)

Hm z elektronicznych/elektroycznych komponentow to chyba tylko elementy zwrotnicy (na schamcie masz podane albo zagadaj do Pwała) kable i terminal, ale poza tym bedziesz potrzebowal odpowiedniego portu BR.

Ja popieram propozycje n_omyzsa ponieważ pod ten zestaw jest zaprojektowana zwrotka a poza tym ten stx gra średnimi tonami. Ja mam tesle i wiem jak grają. Ogólnie to nie narzekam ale średnicy mi bardzo brakuje. Juz sie nie umiem doczekac aż przyjdą do mnie hds180ex i xt25tg :grin:

UWAGI MODERATORA
Prośba o radę
za tytul mialem wywalic temat ale ze sie rozwinal troche to tylko skonczy sie na pouczeniu i zmianie nazwy tematu...

n_omyzs napisał:
w ARN 150 nie idz bo on nie ma srednicy
czy ty go wogole miales ze ciagle tak piszesz? ARN 150 MA srednice ale jednak wycofana. gra pelnym pasmem w kolumnie wiec srednice MA! jakby wymagal sredniotonowca to by mozna bylo powiedziec ze srednicy niema wiec nie powtarzaj wiecej...
n_omyzs napisał:
krzyhoo9 napisał/a
arn150+pj

Nie ma zwrotnicy zaprojektowanej i nie wiadaomo kiedy bedzie bo to sie ciagnie juz dluugo
ciagnie sie z winy kilku debili co klucz zaje... :P ale bedzie ;)

Mateio, jestes kompletnie zielony wiec bedziesz dobrym testerem tutoriala. szkoda tylko ze niamam czasu na pisanie :/

powiedz czy to ci sie podoba?

jezeli tak to za calosc z wykonczeniem wyjdzie ci ok 300zl
jak jestes zainteresowany to podam dalej dane
wstepnie
glosniki:
http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=2&vSubPage=1&vItemDB=itemdb
http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0
zwrotnica

caly zestaw taki jak to

kupisz w www.polink.com.pl lub jak sie nie czujesz na silach to moge wykonac i wysle ci gotowca
zdjecia z budowy kolumn
http://rapidshare.com/files/148419538/ARN___PJ.exe.html
schemat i wymiary skrzynki
http://rapidshare.com/files/150057796/wymiary_ARN_150___PJ.PDF

@ up

Tak, wizualnie mi się podobają kolumny. i przedział cenowy niezły, myślę że takie zrobię, tylko muszę trochę dozbierać. Ponieważ, jak słusznie stwierdzono jestem kompletnie zielony, to jest dla mnie najlepsze wyjście. Jedyne co bym w takich kolumnach zmienił, to to, żeby głośniki na siebie nie nachodziły, ale pewnie tak musi być ze względu na geometrię obudowy.

Dzięki wielkie za propozycję.

Pawel S. napisał:
czy ty go wogole miales ze ciagle tak piszesz? ARN 150 MA srednice ale jednak wycofana. gra pelnym pasmem w kolumnie wiec srednice MA!

Mialem.. no i powiem na ten temat ze i ja i kumpel stwierdzilismy ze nie za bardzo to sie nadaje.. owszem do umcy spoko taki glosnik albo dla ktogos o malych wymaganiach ale dla mnie taka jak to okreslasz "wycofana" srednica jak ma ARN150 to brak srednicy (cicha + malo szczegolowa). To tak jak pobawic sie loudnessem albo eq winampie. Nie mam nic do basu z arna bo ladnie gra w malych skrzynkach ale srednie tony to porazka do innej muzy niz elektroniczna (od biedy) sie nie nadaje i dalej bede twierdzil ze "nie ma srednicy" ale zeby nie bylo dopisze ze to moje subiektywne zdanie.

Witam. Pawle. S jakich wymiarów jest zastosowany BR w tych monitorach i czy taki sam pasuje do tego zestawy z STX-ami ????

[ Dodano: 2008-10-02, 14:40 ]
A i jeszcze chciałem dodać że litraż rzeczywisty jest 15,096 a wewnętrzny 9,1. czy to jest prawidłowy litraż do tego ARN i PJ

[ Dodano: 2008-10-02, 16:00 ]
A zapyta o jeszcze jedno. W tym schemacie do zwrotnicy do stx jest podana objętość czyli 15dm3 – 15 litrów i mam pytanie takie czy to jest objętość rzeczywista czy wewnętrzna. Bo jeśli wewnętrzna to obudowa będzie większa od tej z ARN. Czy jednak się mylę ?????

TooShotr napisał:
jakich wymiarów jest zastosowany BR w tych monitorach i czy taki sam pasuje do tego zestawy z STX-ami ????
tunel dobiera sie do pojemnosci skrzynki i bedzie on pasowal do ARN 150, STXa oraz innych ktore dobrze zagraja w tej pojemnosci (9 litrow)
jest to tunel z polinka "fi50" ktory takze mozesz kupic tutaj http://audio-sklep.pl/produkt.php?id_prod=84
TooShotr napisał:
A i jeszcze chciałem dodać że litraż rzeczywisty jest 15,096
po jaka cholere wam ten "litraz rzeczywisty" kto to wogole liczy? po co? liczy sie tylko pojemnosc kolumny
TooShotr napisał:
wewnętrzny 9,1. czy to jest prawidłowy litraż do tego ARN i PJ
tak, zalecany litraz to 7-9 litrow na jednego ARNa. STX GDN 14 SCX tez w takiej obudowie zagra.
TooShotr napisał:
W tym schemacie do zwrotnicy do stx jest podana objętość czyli 15dm3 – 15 litrów i mam pytanie takie czy to jest objętość rzeczywista czy wewnętrzna
jest to pojemnosc testowej skrzynki irka i KAZDY glosnik do 18cm ktory mierzyl irek laduje w tej samej skrzynce ;]

Pawle S,

Chcę sobie zrobic takie głośniki, jak pokazałeś. Czy mógłbyś mi podac dokładnie, jakie to mają byc cewki ,jaka srednica rurki do bass reflex itp, wypis części elektronicznych. Z montażem sobie poradzę.

Dziękuję :smile:

Powrót